Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznejte Egejskou riviéru: Svěží tvář Turecka, kterou si zamilujete

Zažijte Egejskou riviéru

Zažijte Egejskou riviéru Shutterstock

Zapomeňte na nekonečné písčité pláže Středozemního moře, pulzující promenády a ruch hotelových resortů. Zamiřte na dovolenou na Egejskou riviéru. Do míst plných zeleně, jež vás okouzlí komorní atmosférou malebných letovisek, příjemně svěžím klimatem, charismatickými zátokami, bohatstvím památek i tyrkysovou barvou moře. Nalaďte se na vlnu pohody. Za chvíli přistáváme v Bodrumu.  

Města plná historie

Hrad v Bodrumu, Turecko

Hrad v Bodrumu, Turecko Shutterstock

Právě přístavní město Bodrum je skutečným centrem celé Egejské riviéry. Kromě hradu sv. Petra, na jehož hradbách se vám otevře okouzlující výhled do nekonečných mořských dálek, si tu vychutnáte i čilý ruch historického přístavu, tradiční rybářské trhy, štíhlé siluety minaretů, námořní muzeum s úctyhodnou sbírkou mušlí všech tvarů i barev i jeden ze sedmi starověkých divů světa – pozůstatky mauzolea v Halikarnassu. Z dříve monumentální stavby se sice do dnešních dní příliš nedochovalo, ale i tak si tu užijete příjemnou procházku mezi vykopávkami, vyskládanými v pečlivě udržovaných zahradách. Poznávací část vaší návštěvy můžete proložit odpočinkem na některé z městských pláží nebo degustací vyhlášeného tureckého street foodu. V ulicích kosmopolitního Bodrumu vám dozajista přijde k chuti obligátní döner kebab, turecká verze pizzy zvaná lahmacum pide (placka s mletým masem a rýží).

Dokonalý Efez, Turecko

Dokonalý Efez, Turecko Shutterstock

Ač zní název letoviska Kusadasi spíše jako jazykolam, na popis jeho půvabů nebudete šetřit superlativy. Jedno z nejsevernějších turistických středisek okouzluje nádhernými plážemi, malebnou osmanskou pevností Genoese, umístěnou na ostrůvku i atraktivní polohou nedaleko historického skvostu Efez. Do starověkého města Efesos neomylně zamíří většina milovníků historie. Slavný monument přitahuje turisty jako magnet. Během procházky mezi ruinami kdysi honosných budov vám nedá moc práce představit si, jak výjimečné slávě se toto město těšilo před více než třemi tisíci let.

Zájezdy na Egejskou riviéru 

Divy matky přírody

Pamukkale

Pamukkale Shutterstock

Ačkoli na Egejskou riviéru zamíříte s největší pravděpodobností především za blankytně modrým mořem, nechte si pár dní i na poznávání ostatních přírodních krás. K těm nejzářivějším patří bezesporu Pamukkale, dokonale fotogenická turistická atrakce, kterou si nesmíte nechat ujít. Svahy pokryté bílými kaskádami s malými jezírky svádějí ke koupání. To si tu z důvodu ochrany unikátní přírodní památky neužijete. Schladit se můžete v nedalekém přírodním areálu Pamukkale Thermal, kde si zaplavete přímo u termálního pramene. Pobřeží Egejského moře mají v oblibě nejen turisté, ale také vzácné mořské želvy karety obrovské.

Iztuzu beach, Turecko

Iztuzu beach, Turecko Shutterstock

V období od května do konce října můžete na pláži Iztuzu Beach v letovisku Dalyan pozorovat kladení vajec i líhnutí malých želviček. Městečko Dalyan si svou popularitu získalo nejen díky krásným plážím. Velmi oblíbené jsou plavby po stejnojmenné řece, jež spojuje letovisko s nádherným jezerem Köyceğiz Golu a Dalyanskou deltou. Zejména nejmenší turisté přijmou s nadšením návštěvu termálních bahenních lázní.

Pamukkale – nejúchvatnější turecký div přírody

Čtěte také:

Pamukkale – nejúchvatnější turecký div přírody

Božské pláže

Modrá laguna, Ölüdeniz, Turecko

Modrá laguna, Ölüdeniz, Turecko Shutterstock

Egejská riviéra je ideálním místem pro vaši dokonalou plážovou dovolenou. Užijte si krásu bělostné pláže v letovisku Ölüdeniz, považované za jednu z dvaceti nejkrásnějších pláží světa. Okouzlující výhled na všudypřítomnou zeleň vám zpříjemní relaxaci v letovisku Marmaris a kombinací jemného písku, oblázků a vlajícími modrými vlajkami, udělovanými za prvotřídní servis a kvalitu pláží, láká Icmeler.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Radost nad plným talířem

Dobroty v Turecku

Dobroty v Turecku Shutterstock

Nemusíte mít strach, že by vám během dovolené na Egejské riviéře kručelo v břiše. Z rozmanité nabídky jídel si určitě vyberou i ti nejnáročnější strávníci. Bohatý výběr pokrmů z čerstvých ryb, zeleniny i luštěnin, doplněný o orientální sladkosti a výbornou kávu, vám zpříjemní pobyt v místech, která jsou splněným snem každého, kdo touží po dokonalé harmonii.

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Čtěte také:

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Sportovní zážitky pro každého

Potápení si v Turecku užijete!

Potápení si v Turecku užijete! Shutterstock

Máte rádi, když vám v žilách proudí poctivá dávka endorfinů? I na tak idylickém místě, jakým je Egejská riviéra si můžete dopřát potěšení ze svého oblíbeného sportu. Nejkrásnější pohled na příjemně zvlněnou krajinu si užijete z koňského sedla. Ranní běh vám zpestří ty nejkrásnější východy slunce. O svůj koníček nezůstanou ochuzeni vyznavači golfu, tenisu, jachtingu ani potápění. A velká rodinná jízda plná smíchu na vás čeká v některém z moderních aqua parků.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín