Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prožijte únor pod palmami i na horách

Dovolená v exotice

Dovolená v exotice Shutterstock

Stará česká pranostika praví: únor bílý, pole sílí. Příroda v tuzemsku stále dřímá hlubokým zimním spánkem, venku je nevlídno a jaro v nedohlednu. Dlouhý zástup chladných měsíců tak možná brnká na nervy i skalním optimistům. Pokud se řadíte do tábora těch, kteří dychtivě vyhlížejí hřejivé sluneční paprsky, vězte, že rozhodně nemusíte čekat. Přinášíme vám seznam destinací, kde je v únoru léto zaručeně v plném proudu, ale i těch, kde si dosyta užijete zimních radovánek.

Plážová pohoda v Egyptě

Hurghada, Egypt

Hurghada, Egypt Shutterstock

Kousek světa, který je zemí zaslíbenou pro milovníky plážového povalování a mekkou pro mnoho českých turistů. Každoročně sem míří tisíce tuzemských cestovatelů za zaslouženou dávkou pohody, sluncem a mořem. A které z egyptských letovisek je vhodné právě pro vás?

Pokud s sebou berete i své malé parťáky, vyberte si Hurghadu, která leží u pobřeží Rudého moře. Pyšní se tyrkysovými vodami, pestrým podmořským životem i pozvolným vstupem do moře. Navíc je destinace výborným výchozím bodem pro zajímavé výlety do Luxoru, Karnaku, Káhiry nebo k slavným pyramidám v Gíze. Samozřejmostí je množství hotelů plných tobogánů, skluzavek, dětských bazénů, hřišť a animačních programů, které zabaví i ty největší raubíře.

Toužíte po klidnější romantické dovolené ve dvou? Vsaďte na Marsa Alam, kde najdete dostatek luxusních resortů, které uspokojí i ty nejnáročnější. Navíc se jedná o nejjižněji položenou dovolenkovou oblast, tudíž vás tu celoročně přivítá příjemné stabilní počasí. Korálové útesy a nádherné pobřeží vybízí ke šnorchlování, pozorování delfínů či želv. Na své si však přijdou i všichni ti, kteří přijeli za plážovým odpočinkem s drinkem v ruce.

Zájezdy do Egypta

Fascinující příroda v Ománu

Pobřeží v Salalah, Omán

Pobřeží v Salalah, Omán Shutterstock

Sultanát sousedící se Spojenými arabskými emiráty nabízí nefalšovanou dovolenou s příchutí orientu, luxusní hotelové resorty, nečekané přírodní scenérie a hlavně přátelské, mírumilovné obyvatele, kteří pro vás udělají, co vám na očích uvidí. V zemi se nacházejí obrovská naleziště ropy a bohatství z toho plynoucí investují Ománci do rozvoje své krásné země. Najdete tu mnoho protikladů, mešity kontrastující s moderní architekturou, autentická tržiště i obchody věhlasných značek, nekonečné pláže a mohutné horské štíty, fascinující poušť, průzračná jezírka ukrytá uprostřed zeleně i fjordy, které jsou v těchto zeměpisných šířkách pro mnohé turisty překvapením.

Zájezdy do Ománu

Lyžařské radovánky na Balkáně i v Turecku

Lyžování v Kayseri, Turecko

Lyžování v Kayseri, Turecko Shutterstock

Pokud máte Bulharsko a Turecko spojené hlavně s letní dovolenou plnou plážových radovánek, pak vás milerádi vyvedeme z omylu. Obě země jsou totiž díky svým horským štítům i oblíbenou destinací pro zábavu na zasněžených svazích.

Vydejte se do bulharského Banska, balkánské lokace, která se nachází na úpatí pohoří Pirin, necelých 160 km od hlavního města Sofie. Najdete tu desítky kilometrů sjezdovek všech obtížností, která jsou ve skvělé kondici v průběhu celé lyžařské sezóny, jež trvá od poloviny prosince do května. Jestli ve vás tepe srdce milovníka památek a architektury, budete mít v Bansku doslova žně. Městečko se chlubí nádherným historickým centrem v čele s kostelem Skonání Matky Boží s prvky z vyřezávaného dřeva a obrovskou zvonicí.

Toužíte zažít lyžování v zemi, kde se v dokonalé symbióze mísí východní kultura se západní, a které se přezdívá brána Orientu? Pak neuděláte chybu, když nazujete lyžáky v tureckém Kayseri. Temperamentní zimní království disponuje více než sto kilometry sjezdových tratí, bohatou sněhovou nadílkou i dokonalou scenérií na úpatí vyhaslé sopky. To vše v destinaci plné historických památek, v níž se psaly dějiny Římské, Byzantské či Osmanské říše.

Dovolená v Turecku

Kapverdské ostrovy

Pláž Santa Maria na ostrově Sal, Kapverdy

Pláž Santa Maria na ostrově Sal, Kapverdy Shutterstock

Celkem patnáct ostrovů a ostrůvků v Atlantském oceánu, kde se africká nátura prolíná s evropskou kulturou, učarují i těm nejnáročnějším. Slunce tu svítí více než 300 dní v roce a ozařuje dlouhatánské pláže všech barev, které na jedné straně přecházejí v obrovské písečné duny a na straně druhé, tedy pod mořskou hladinou, najdete podvodní říši plnou pestrobarevných rybek, obřích želv i delfínů. Na Kapverdách vás přivítají spící sopky, kávové plantáže, vrcholky hor, svěží vinice i pobřežní zálivy. Pokud chcete nasát pravou kapverdskou atmosféru, nebojte se opustit brány hotelových resortů a vydat se do hlavního města Praia na ostrově Santiago. Najdete tu prezidentský palác, pevnost São Filipe, stovky rušných úzkých křivolatých uliček, i tržiště plné toho nejsladšího ovoce, které jste kdy ochutnali.

Zájezdy na Kapverdy 

Zanzibar

Pobřeží na Zanzibaru

Pobřeží na Zanzibaru Shutterstock

Poblíž východního pobřeží Afriky, omývaného vodami Indického oceánu, leží pohádkové souostroví, do jehož scenérií se nejde nezamilovat. Sjíždí se sem vášniví potápěči z celého světa, aby se ponořili pod hladinu a užili si království korálů, sasanek i zástupců z říše ryb, murén a dalších mořských živočichů. Nad hladinou vás do nosu praští vůně nejrůznějšího koření a ovoce, pro jehož pěstování byl tento tropický ráj snad stvořen. Pokud se vydáte do některého ze zdejších národních parků, budete mít tu čest s mnoha druhy endemických zvířat a rostlin, džunglí i hustými mahagonovými lesy. Až vás bělostné pláže a divoká příroda omrzí, střihněte si výlet do hlavního města Stone Town, jehož centrum je postaveno z korálového kamene a je právem zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Zájezdy na Zanzibar

Dominikánská republika

Pláž v Dominikánské republice

Pláž v Dominikánské republice Shutterstock

Když se řekne nejkrásnější pláže světa, mnoha světoběžníkům na mysli vytane Karibik. Jeho nekorunovanou královnou je právě Dominikánská republika, malá zemička s velkým srdcem. Dokonalé bělostné plážové království omývané divokými vodami Atlantiku je poseto resorty, ve kterých dost možná strávíte tu nejkrásnější dovolenou svého života. Turisté nejčastěji míří do pulsujícího letoviska Punta Cana, kde je velmi snadné zahodit mobilní telefon, zapomenout na čas, v plážovém baru si objednat Piňa Coladu, poslouchat šumění vln a vnímat, jak se vám do každé buňky v těle rozlévá klid a pohoda. Dominikánská republika má však co nabídnout i těm, kteří přijeli za dobrodružstvím. Najdete tu adrenalinovou zábavu jako je zip line, potápění, závodění na motokárách v pralesním bahně, divokou džungli nebo rozbouřené moře zvoucí k surfingu či kitesurfingu. 

Zájezdy do Dominikánské republiky

22.01.2024 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín