Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průvodce Gaudího městem: 7 nejlepších atrakcí v Barceloně

Park Güell, Barcelona

Park Güell, Barcelona Shutterstock

Na dychtivé cestovatele čeká v Barceloně nekonečný seznam zajímavých aktivit. V katalánské metropoli rozhodně nebude o zábavu nouze, stejně jako o slunečné dny.

Sagrada Família: Nejslavnější symbol Barcelony

Sagrada Família

Sagrada Família Shutterstock

Návštěva Barcelony by nebyla úplná bez zastávky u chrámu Svaté rodiny zvaném Sagrada Família. Jde koneckonců o nejznámější a nejvyhledávanější památku města. Vrcholné dílo katalánského architekta Antonia Gaudího je součástí seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a jeho dokončení se plánuje na rok 2026. Přispějte na stavbu tím, že si koupíte vstupenku, která vás zavede do věží s úchvatnými výhledy na město.

Udělejte si výlet do Barcelony: Prohlédněte si naši nabídku zájezdů

Barcelonská katedrála: Skrytý gotický poklad

Katedrála ve španělské Barceloně

Katedrála ve španělské Barceloně Shutterstock

Není tak hojně navštěvovaná jako Sagrada Família, pozornost si však zaslouží. Obrovská gotická katedrála se tyčí proti úzkým uličkám s obchůdky v „Gotické čtvrti“ a dominuje souboru staveb ohraničenému římskými hradbami. Dnešní název katedrála svatého Kříže a svaté Eulálie vznikl k uctění dívky, která se odmítla vzdát křesťanské víry. Stavba okouzluje oltářními obrazy a tajemnou atmosférou, jak už to tak u náboženských budov bývá. Navíc nabízí unikátní pohled na město. Stačí absolvovat krátkou jízdu výtahem.

Podzimní Lyon: Navštivte hlavní kulinářské město Francie

Čtěte také:

Podzimní Lyon: Navštivte hlavní kulinářské město Francie

Casa Batlló: Dům z kostí a duhy

Casa Batlló – dům z kostí a duhy

Casa Batlló – dům z kostí a duhy Shutterstock

Je snadné pochopit, proč bývá secesní dům Casa Batlló (další z Gaudího staveb) přirovnáván k Leknínům Clauda Moneta. Pokrytý střípky z barevného skla se někdy jeví jako modrý, jindy jako zelený a následně se třpytí jako jezerní hladina. Dům nemá žádné rovné čáry, protože, jak řekl Gaudí, v přírodě žádné přímky neexistují. Zato se může pochlubit balkóny ve tvaru zvířecích lebek a vysokým schodištěm barvy oceánu. Výsledek je podivuhodně intimní...

Objevte kouzlo Katalánska: Mrkněte na výhodné zájezdy do Barcelony

La Boqueria: Nejstarší barcelonský trh

Věhlasné tržiště La Boqueria v postranní uličce poblíž bulváru La Rambla začínalo v roce 1217 jako pouhé seskupení masných stánků. V současnosti ho tvoří více než 200 krámků, výkřiky obchodníků, cinkání sklenic a vřelé uvítací pozdravy. Nezaměnitelnou atmosféru mu dodává především vůně mořské soli a čerstvě smažené ryby, která vám roztančí všechny chuťové pohárky. Zakoupit tu dnes můžete prakticky vše od uzenin přes mléčné výrobky až po ovoce a zeleninu.

La Rambla: Nejznámější ulice

La Rambla – nejznámější barcelonská ulice

La Rambla – nejznámější barcelonská ulice Shutterstock

Pěší bulvár táhnoucí se od Katalánského náměstí až k přístavu Port Vell představuje dokonalé místo k procházkám. Pravda, prodejci selfie tyčí nevládnou takovým šarmem jako květináři, kteří tady kdysi mívali obchůdky. Stále vás však dokážou okouzlit kavárny a stánky s bonbony nabízející k ochutnání crema catalana (místní formu crème brûlée).

Ve světě rytířů a princezen: 10 nejkrásnějších evropských hradů

Čtěte také:

Ve světě rytířů a princezen: 10 nejkrásnějších evropských hradů

Tibidabo: Hora s chrámem a zábavním parkem

Tibidabo, Barcelona

Tibidabo, Barcelona Shutterstock

Když v centru města vzhlédnete, spatříte vysoko na vrcholu kopce siluetu majestátního chrámu. Střechu kostela Nejsvětějšího srdce Páně zdobí enormní bronzová socha Ježíše, k níž se můžete dostat výtahem. Dříve či později objevíte také kouzlo zábavního parku a jeho stylových retro atrakcí, např. ruského kola s barevnými sedačkami přinášejícími úžasné výhledy. Dospělí si vychutnají kulturní význam tohoto místa, zatímco děti si budou užívat jízdu.

Volání exotiky: Kam vyrazit v zimě, když potřebujete zahřát tělo i duši?

Čtěte také:

Volání exotiky: Kam vyrazit v zimě, když potřebujete zahřát tělo i duši?

Park Güell: Netradiční městský relax

Park Güell, Barcelona

Park Güell, Barcelona Shutterstock

Možnost odpočinout si uprostřed svěží zeleně na lavičce zdobené keramickými střípky vždycky potěší. V originálním parku Güell na svahu hory Turó del Carmel vás toho ale čeká ještě více. Barevná oáza klidu je díky zvlněným tvarům a mozaikám ze skla – tak typickým pro Gaudího styl – skutečnou pastvou pro oči. Hlavní vstup zastává schodiště vedoucí k Síni sta sloupů. Ta se podobá velké jeskyni se stalagnáty. V parku najdete také dům, v němž Gaudí bydlel a kde dnes sídlí muzeum.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín