Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rimini: Okouzlující a prosluněné letovisko u Jaderského moře

Západ slunce nad hlavní pláží v Rimini, Itáli

Západ slunce nad hlavní pláží v Rimini, Itáli Shutterstock

Rimini je mnoha cestovatelům známo především jako pulzující destinace, ideální pro party nebo rodinnou dovolenou na pláži. Malebné město na severu Itálie vás však může překvapit i historickými památkami a množstvím kulturních akcí. Naplánujete si s námi dovolenou na půvabném, rozmanitém pobřeží Jaderského moře!  

Bujarý noční život i klidná rodinná dovolená

Rodinná dovolená v Rimini

Rodinná dovolená v Rimini Shutterstock

Rimini je hlavním městem stejnojmenné provincie na severu Itálie. Pokud jste v minulosti navštívili letoviska v Černé Hoře, tak vám bude zajisté blízká okouzlující atmosféra pobřeží Jaderského moře. Ani jeho italská část vás rozhodně nezklame. Rimini je známé především bujarým nočním životem a party scéně. Míchaný koktejl na pláži při západu slunce či návštěva módních klubů láká mnoho rekreantů, užijete si tu ale i příjemnou rodinnou dovolenou.

Zájezdy do Rimini

Plážová dovolená v Rimini

Hlavní pláž v Rimini, Itálie

Hlavní pláž v Rimini, Itálie Shutterstock

Samotné přímořské letovisko Rimini je rozděleno na dvě oblasti: přibližně 20 kilometrů dlouhou, písčitou pláž s promenádami, lemovanou kavárnami, hotely, obchůdky a středisky vodních sportů. Druhou část tvoří historicky zajímavé staré město. Tyto dvě oblasti samy o sobě naznačují, že tato lokalita je ideální nejen pro plážové radovánky a aktivní dovolenou, ale i pro milovníky kultury. Prozradíme vám, jaké klasické památky na vás na dovolené v Rimini čekají a které kulinářské lahůdky si nesmíte v proslulém severoitalském letovisku nechat ujít. Rimini začalo psát svou historii před více než 2 000 lety. Během dovolené tak můžete obdivovat impozantní měšťanské budovy, církevní památky i živá náměstí prosycená pověstnou italskou atmosférou ve znamení dolce vita.

Zajímavosti v letovisku

Dovolená v Rimini

Dovolená v Rimini Shutterstock

I když se vám možná při zmínce o Rimini vybaví plážové party, zažijete toho tady mnohem víc! Město vás bude inspirovat historickými památkami i příjemně kosmopolitní atmosférou. Abyste si mohli co nejlépe naplánovat svůj program, přinášíme vám seznam toho nejlepšího, co město nabízí.

Země sladkého nicnedělání aneb Kam vyrazit na dovolenou v Itálii

Čtěte také:

Země sladkého nicnedělání aneb Kam vyrazit na dovolenou v Itálii

Náměstí Piazza Cavour

Piazza Cavour v Rimimi, Itálie

Piazza Cavour v Rimimi, Itálie Shutterstock

Piazza Cavour, je jedno z centrálních náměstí, umístěných v historickém centru Rimini. Inspirující místo bylo ve středověku centrem městského života. Ale i dnes sem míří množství místních obyvatel i turistů, aby nasáli jeho neopakovatelnou atmosféru. Kromě celé řady historických budov a paláců stojí za pozornost také socha papeže Pavla V., fontána Fontana della Pigna, jež bývala až do roku 1912 jediným zdrojem pitné vody ve městě i starý rybí trh La Pescheria, který je jedním z nejmalebnějších míst v celém letovisku.

A zatímco na náměstí panuje obvyklý čilý ruch během celého týdne, oblíbené trhy se tu konají každou středu a sobotu. Nenechte si ujít příležitost ke koupi čerstvého ovoce, zeleniny, upomínkových předmětů i módních doplňků. Kromě znalosti italštiny si procvičíte i umění smlouvání, které je pro místní obchodníky naprostou samozřejmostí. 

Augustův oblouk (Arco di Augusto)

Augustův oblouk v Rimini, Itálie

Augustův oblouk v Rimini, Itálie Shutterstock

Vítězný oblouk vyrobený z istrijského kamene, pochází z roku 27. př. n. l., a je jedním ze symbolů města Rimini. Označuje konec Via Flaminia, známé římské silnice. Jedná se o nejstarší dochovaný oblouk v severní Itálii. I přes úctyhodné stáří je most přes řeku Marecchia dodnes využíván pro silniční dopravu. Jedná se také o jedno z nejfotografovanějších míst v letovisku.

Dovolená v Rimini

Miniaturpark

Miniaturpark v Rimini, Itálie

Miniaturpark v Rimini, Itálie Shutterstock

Celá Itálie v jednom parku! To nabízí, Italia in miniatura s 270 modely známých budov a památek. Návštěva, kterou si užijí nejen děti, nabízí zábavu i poučení. Během několikahodinové prohlídky budete míst možnost obdivovat turisticky zajímavé italské památky v jejich zmenšené verzi. Jedna část expozice je věnovaná také ikonickým památkám z celé Evropy.

Malatestův chrám

Malatestův chrám v Rimini, Itálie

Malatestův chrám v Rimini, Itálie Shutterstock

Katedrála Tempio Malatestiano z bílého vápence působí elegantním renesančním dojmem. Původně však byla katedrála postavena ve 13. století jako gotický kostel pro františkánský řád. Podobně působivé jsou i interiéry, kde jsou po celý rok k vidění originální fresky, kříž ze 14. století i pohřební kaple. Katedrála Tempio Malatestiano je ideálním cílem výletu během deštivých dnů.

Vzhůru na sjezdovku! Objevte 5 nejlepších lyžařských středisek Itálie

Čtěte také:

Vzhůru na sjezdovku! Objevte 5 nejlepších lyžařských středisek Itálie

Hrad Sismondo

Hrad Sismondo v Rimini, Itálie

Hrad Sismondo v Rimini, Itálie Shutterstock

Majestátní hrad Sismondo, jež kdysi sloužil jako reprezentativní rezidence vládců Rimini, pochází z 15. století. Celému komplexu dal jméno šlechtic Sismondo Pandolfo, přezdívaný také Vlk z Rimini. V jedinečných kulisách hradu, který udivuje svou zachovalostí, se často konají umělecké výstavy i další zajímavé kulturní akce.

Zajímavá muzea v Rimini   

Starobylý rybí trh v Rimini, Itálie

Starobylý rybí trh v Rimini, Itálie Shutterstock

Kromě poutavého leteckého muzea, kde je většina exponátů vystavena pod širým nebem, se ve městě nachází i celá řada klasických muzeí. Milovníci filmu si přijdou na své ve Felliniho muzeu, které je věnováno stejnojmennému režisérovi a jeho dílu. Turisté se zájmem o historii se mohou těšit na návštěvu městského muzea nebo knihovny Gambalunga, kde jsou k vidění historické rukopisy i dokumenty z dob dávno minulých.

Chci do Itálie

Pověstné party

Party na pláži

Party na pláži Shutterstock

Pokud jsme ve vás vzbudili touhu po poznávání historických památek Rimini, pak se můžeme přesunout k plážovým radovánkám, které tu nezřídka končí až s východem slunce. Je pravdou, že tento obrázek města plného nočních klubů a plážových diskoték je odrazem skutečnosti. Plážové party v Rimini slibují minimálně tolik zábavy jako legendární Ballermann na Mallorce. Kromě bujarého nočního života nabízí město také působivé scenérie pobřeží Jaderského moře. Návštěvníci si tu mohou vychutnat pohodovou relaxaci i vodní sporty na nekonečných písčitých plážích.

Pláže a promenády

Půjčovna lodiček v Rimini, Itálie

Půjčovna lodiček v Rimini, Itálie Shutterstock

Kilometry písčitých pláží a plážové promenády s obchody, kavárnami a kluby vytvářejí idylické prostředí pro vaši prosluněnou dovolenou v Rimini. Dáváte přednost koupání a opalování, nebo jsou vašemu srdci bližší vodní sporty? V Rimini, podobně jako v dalších letoviscích na Jaderské riviéře, jsou vám k dispozici střediska vodních sportů, kde si můžete vybírat mezi desítkami aktivit různých stupňů obtížností. Klasické vodní sporty můžete kombinovat s netradičními aktivitami, jakými jsou jízda na banánu či stále populárnějším paddleboardu.

Příjemné zpestření dovolené na pláži nabízí také četné obchůdky a restaurace, ležící přímo na plážové promenádě. Ty jsou obvykle otevřeny až do půlnoci, což je velmi praktické, pokud si chcete užít vše, co letovisko nabízí. Nejen půvabné pobřeží italské Apulie, u vás zaboduje svou krásou – Rimini s ním snadno drží krok!

10 nejkrásnějších městeček v Itálii pro jednodenní výlety

Čtěte také:

10 nejkrásnějších městeček v Itálii pro jednodenní výlety

Diskotéky a noční kluby

Noční party

Noční party Shutterstock

Od hiphopu přes techno až po pop music, v Rimini si svůj oblíbený hudební klub najde každý. Ty se nacházejí především na plážové promenádě, kde se k nebi tyčí také slavné, pestrobarevné ruské kolo – jeden ze symbolů Rimini. Mezi oblíbené noční kluby patří diskotéka Milano Marittima, která zasahuje až do moře, elegantní třípatrový Carnaby Club nebo legendární Altromondo Studio, které přivítalo první návštěvníky už před šedesáti lety. To nabízí spoustu zábavy i vystoupení světoznámých DJ´S, kteří dotáhnou každou party k dokonalosti.

Kuchyně

Italská kuchyně

Italská kuchyně Shutterstock

Po dni stráveném na pláži a protančené noci přichází ideální čas na vyhlášené lahůdky italské kuchyně. V Rimini se nachází celá řada restaurací, kde si vychutnáte vynikající pizzu, těstoviny na tisíc způsobů i víno. Nejmenší cestovatelé ocení širokou nabídku zmrzlináren a cukráren, nabízejících mnoho druhů poctivé smetanové zmrzliny. Autentickou atmosférou potěší tradiční plážové restaurace s pestrou nabídkou pokrmů z čerstvých ryb a mořských plodů, salátů s olivami a balzamikovým octem. Nezapomeňte ochutnat skvělé červené víno Sangiovese, které se řadí k nejlepším v regionu.

Pokud vás přepadne hlad na plážové promenádě, můžete si vybírat z mnoha stánků se specialitami regionální i světové kuchyně. K chuti vám přijde hamburger, pizza nebo nachos. Rimini je proslulé svým chlebem piadina, jehož chuť je nezbytnou součástí dovolené v regionu. Dá se plnit moha různými způsoby nebo si jej vychutnáte jako přílohu zeleninových i masových specialit. Vybírat můžete mezi slanými náplněmi, jako je maso nebo sýr, či sladkou čokoládovou variantou. Piadina je díky své všestrannosti dokonalým kulinářským zážitkem pro každého návštěvníka Rimini.

Mezinárodní den pizzy: Vzdejte hold italské gastronomii

Čtěte také:

Mezinárodní den pizzy: Vzdejte hold italské gastronomii

Cestovní informace

Ulice v Rimini, Itálie

Ulice v Rimini, Itálie Shutterstock

Nejlepší doba pro cestu do Rimini

Hlavní sezóna v Rimini začíná v polovině května a končí v říjnu. Největší příliv turistů zažívá letovisko zejména ve slunečných letních měsících červnu, červenci a srpnu. V tuto dobu se tu teplota moře pohybuje okolo 26 °C a vzduch je prohřátý na průměrných 30 °C. Během hlavní sezóny zaplní letovisko zejména mladí lidé, toužící po zábavě. V létě se tu koná slavný lidový festival Sagra Musicale Malatestinata, na kterém se představí celá řada tanečníků i divadelních souborů. Velmi populární je také Festival Notte de Rose, jenž se koná o prvním červencovém víkendu a je považován za největší italský festival živé hudby.

Dáváte-li přednost poklidnější atmosféře, pak můžete navštívit Rimini také v březnu nebo dubnu. Toto období je ideální zejména pro poznávací zájezdy nebo výlety do vnitrozemí. Koná se tu také hudební festival International Pianoforte Festival, na kterém se představí talentovaní klavíristé z celé Evropy.

Vstupní podmínky a příjezd do Rimini

Ke vstupu do Itálie postačí občanům států Evropské Unie pouze platný občanský průkaz. V Itálii se platí eurem a ve většině obchodů, klubů i restaurací je možné platit kartou. Region Rimini je oblíbená turistická oblast, kde se bez problémů domluvíte anglicky. Přesto je vhodné naučit se několik základních zdvořilostních frází také v italštině.

Rimini má své vlastní letiště, ale žádná z leteckých společností sem zatím nenabízí přímé lety z České republiky. Nedaleko se nachází mezinárodní letiště Bologna či Ancona, ze kterých je pohodlné vlakové či autobusové spojení do Rimini, zhruba každou hodinu. Další možností je zapůjčení automobilu, které je ideální pro případ, že chcete na dovolené prozkoumat okolí letoviska a být flexibilní. Do Rimini se můžete dopravit také po vlastní ose. Cesta z Prahy trvá asi 11 hodin.

Pohyb po městě

Do starého města i na plážovou promenádu se nejlépe dostanete pěšky. Na delší vzdálenosti je ideální využít vlakové spojení. Železniční síť je v severní Itálii na velmi dobré úrovni. Městská hromadná doprava jezdí po Rimini až do pozdních nočních hodin a je zde také velmi dobré dopravní spojení do okolních letovisek. Jedna jízdenka platí pro všechny druhy městské hromadné dopravy. Velmi oblíbené je také půjčování kol nebo využívání služeb lokálních taxislužeb.

Hotely a ubytování

V Rimini se nachází velké množství hotelů, umístěných přímo u pláže, které jsou určeny především návštěvníkům, toužícím po rušném nočním životě. Větší skupiny mohou volit levnější variantu ubytování v apartmánech či hostelech. Rodiny s malými dětmi uvítají zázemí hotelových resortů, nabízejících hlídání dětí, služby animátorů, bazény i množství zábavy pro děti všech věkových kategorií. Nechybí ani hotely zaměřené na wellness a relaxaci.

Náš tip:

Pokud chcete ušetřit peníze z rodinného rozpočtu, neměli byste hledat hotel situovaný přímo na pobřeží Jaderského moře, nebo v těsné blízkosti historických památek. Ubytování, které se nachází na odlehlejším místě, bývá mnohdy o poznání autentičtější, klidnější a cenově výhodnější.

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín