Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tipy na jednodenní výlety do Polska

Královský hrad na Wawelu v Krakově

Královský hrad na Wawelu v Krakově

Nevěřili byste, co všechno lze stihnout za pouhý jeden den! Třeba návštěvu některého ze zajímavých míst u našich polských sousedů. Za pouhých pět hodin dojedete i k tamnímu moři, ovšem častěji se za cíl jednodenního výletu volí třeba solný důl ve Wieliczce nebo Osvětim.

Katovice

Významné historické město Katovice leží na jihu Polska. Jeho centrum krášlí mnoho secesních budov. Ke zdejším památkám patří mimo jiné katovická katedrála, památník slezských povstalců či Slezské divadlo Stanisława Wyspiańského. Navštivte také Slezské muzeum nebo si prohlédněte ohromnou sportovní a kulturní halu Spodek.

Katovice

Katovice

Krakov

V jižním Polsku leží také Krakov, historická rezidence polských králů a místo plné vzácných pamětihodností zapsaných na seznamu světového dědictví. V jednom z nejnavštěvovanějších polských turistických center najdete kupříkladu Královský hrad Wawel s katedrálou, Jagellonskou univerzitu, rozsáhlé náměstí Krakovský rynek s historickou tržnicí a významnými budovami, židovskou čtvrť Kazimierz aj.

Krakov

Krakov

Nysa

Polské město Nysa nedaleko hranic je díky svým historickým budovám nazýváno „slezským Římem“. Z Jeseníků je to k místnímu centru v podstatě jen malý kousek. Po příjezdu sem vás jako první upoutají dvě krásné stavby, a to kostel sv. Jakuba a Anežky a zvonice. Z dalších působivých památek jmenujme renesanční Dům městské váhy, barokní biskupský palác s městským muzeem, biskupský dvůr, bastion sv. Hedviky, pevnost Nysa a nádhernou Tritonovu kašnu.

Nysa

Nysa

Osvětim (koncentrační tábor Auschwitz)

Během druhé světové války byla Osvětim německým vyhlazovacím táborem, v němž zahynulo přibližně 1,5 milionu lidí, a to v plynových komorách, vyhladověním nebo v důsledku náročných prací. Dnes je Osvětim celoročně otevřena veřejnosti, s výjimkou některých svátků. Ve vyhrazených hodinách lze Auschwitz navštívit dokonce bezplatně. Některá tamní parkoviště jsou placená, jiná bývají dostupná zdarma. Karviná je od Osvětimi vzdálená jen 65 km, Frýdek-Místek 90 km, Ostrava 100 km.

Osvětim

Osvětim

Solný důl Wieliczka

Solný důl Wieliczka se nalézá pod stejnojmenným městem poblíž Krakova. Od 13. století byl v nepřetržitém provozu až do počátku 21. století. Patří k nejstarším solným dolům na světě a je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO. Veřejnosti jsou zpřístupněna jen asi 2 % z celkové délky chodeb. Důl je hluboký 327 m a dlouhý 300 km. Turisté si smějí prohlédnout trasu dlouhou 3,5 km, zahrnující prohlídku soch historických a mýtických postav z kamenné soli. Za pozornost stojí rovněž výstava seznamující s historií těžby.

Solný důl Wieliczka

Solný důl Wieliczka

Vratislav

Při jednodenním výletě do Vratislavi, jednoho z nejstarších polských měst, si můžete prohlédnout např. víceúčelovou železobetonovou stavbu, jíž se říká Hala století. Pořádají se zde různé výstavy, koncerty i sportovní utkání. Průkopnická práce moderní architektury je zapsaná na seznamu UNESCO. Z dalších poutavých atrakcí Vratislavi uveďme zoologickou zahradu s třípatrovým africkým pavilonem, nejstarší část města Ostrov Tumski nebo druhou nejstarší botanickou zahradu v Polsku.

Hala století ve Vratislavi

Hala století ve Vratislavi

Zámek Książ

Książ je největší zámek Dolního Slezska a třetí největší v Polsku. Stojí poblíž města Valbřich (též Valdenburk), které leží přibližně 25 km od českých hranic. Zámek je jednou z hlavních turistických atrakcí kraje. V letech 1943 až 1945 byl využíván jako sídlo gestapa, údajně si ho oblíbil i Heinrich Himmler a měl se stát dokonce sídlem Adolfa Hitlera. Po válce zámek obsadila a zdevastovala Rudá armáda, v 70. letech 20. století však prošel kompletní rekonstrukcí a dnes nabízí prohlídky interiéru i okolí. Je obestřen řadou zajímavých pověstí, např. o ukryté jantarové komnatě kdesi v podzemních chodbách.

Zámek Książ

Zámek Książ

Zřícenina hradu Chojnik

Zbytky hradu Chojnik stojí na vrcholu stejnojmenného kopce (627 m) v polských Krkonoších nad městem Sobieszów, nedaleko města Jelení Hora. Roku 1675 Chojnik po zásahu bleskem vyhořel a stal se zříceninou. V současnosti patří k oblíbeným turistickým atrakcím a je zajímavý mimo jiné pozoruhodným kamenným pranýřem na hradním nádvoří. Lze tu chodit volně bez průvodce. Z reproduktorů na druhém nádvoří si můžete poslechnout vyprávění o historii hradu či pověst o krásné panně Kunigundě.

Zřícenina hradu Chojnik

Zřícenina hradu Chojnik

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín