Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakynthos: Ostrov želv a krásných výhledů

Dovolená na Zakynthosu

Dovolená na Zakynthosu Shutterstock

Jen málokterý z řeckých ostrovů dokáže svést dohromady tak rozdílné typy turistů. Nenajdete tu sice proslulé historické památky, místa spojená s bájnými hrdiny a pro letošní rok je z bezpečnostních důvodů zakázán i vstup na ikonickou pláž Navagio, přesto si vás Zakynthos dozajista získá. Stačí jen podlehnout jeho kouzlu a užít si dovolenou v modro-bílém stylu. Zakynthos si zaručeně zamilujete, vždyť kde jinde byste měli pocítit radost z obyčejného bytí než na ostrově, který si pro začátek své životní pouti vybrali tak úchvatní tvorové, jakými jsou vzácné karety obecné.

Místo zaslíbené želvám

Kareta pod hladinou

Kareta pod hladinou Shutterstock

Ať chcete nebo ne, karetám se během dovolené na třetím největším z Jónských ostrovů zaručeně nevyhnete. Jejich roztomilý kukuč na vás bude shlížet z výloh obchodů se suvenýry, v taverně vám naservírují zvýhodněné dětské caretta menu, zadovádíte si v aquaparku Caretta Beach a chystáte-li se na rodinnou dovolenou, pak si nepochybně povezete domů i jeden plyšový exemplář. Zatoužíte-li spatřit tyto elegantní mořské plazy na vlastní oči, pak by vaší destinací měl být záliv Laganas. Právě odtud odplouvají výletní lodě k ostrůvku Marathonisi, na jehož bělostných plážích jsou k vidění pečlivě označená želví hnízda. Zkušení plavci mohou zkusit štěstí a vydat se dále od břehu, kde se jim naskytne jedinečná příležitost pozorovat elegantní karety z bezprostřední blízkosti. Ochranu želv berou na ostrově skutečně vážně. V době snůšky a líhnutí (od června do konce srpna) je omezen noční provoz letiště a platí i zákaz některých vodních sportů. Další zvířecí superstar – tuleň středomořský – je k vidění na ostrůvku Pelouzo. Nenechte se zmást, letovisko Laganas rozhodně není poklidné středisko určené jen milovníkům přírody. Užijete si tu luxusní hotelové resorty, proslulé noční kluby, diskotéky, obchody, taverny, střediska vodních sportů i 10 kilometrů dlouhou písčitou pláž.

Dovolená na Zakynthosu

Lodní výlety s překvapením

Ostrůvek Agios Sostis, Řecko

Ostrůvek Agios Sostis, Řecko Shutterstock

Smaragdové moře, slaný vítr ve vlasech, tajuplně vyhlížející jeskyně i pohled na pobřeží z nové perspektivy. Lodní výlety kolem ostrova nabízí ideální příležitost, jak strávit den plný dobrodružství. Věřte, že nebudete litovat ani minuty strávené na palubě některé z mnoha výletních lodí. Projížďka do útrob Modré jeskyně, v jejímž nitru je hladina zbarvena několika odstíny modré, je skvělým zážitkem. Ideální dobou pro návštěvu je dopoledne, kdy se paprsky slunce odrážejí ode dna a vytvářejí efektní hru barev. Nechte si dostatek času i na prohlídku přístavu, který se nachází v malebném letovisku Agios Sostis, které vás okouzlí poklidnou atmosférou i stejnojmenným skalnatým ostrůvkem. Pomyslnou třešničkou na dortu vašeho mořského dobrodružství bude piknik na pláži, kde si pochutnáte na čerstvě ulovených rybách i grilované zelenině.

Špetka historie v hlavním městě

Západ slunce v městě Zakynthos, Řecko

Západ slunce v městě Zakynthos, Řecko Shutterstock

Dalším z míst, které byste během dovolené na ostrově rozhodně neměli minout, je hlavní město Zakynthos. To se dříve pyšnilo přezdívkou Benátky jihu. Zemětřesení, které zasáhlo ostrov v roce 1953, velkou část města poničilo, přesto určitě stojí za návštěvu. Nečekejte křivolaké dlážděné uličky, ale spíše moderní město s mnoha obchůdky, kavárnami i pěkným přístavem. Na náměstí svatého Marka vás okouzlí repliky původních domů z benátského období i jediný katolický kostel na ostrově. Větší pozornost turistů i místních přitahuje rozlehlé Solomosovo náměstí s budovou radnice a zajímavými sochami. Dříve než se necháte zlákat vůní ryb a čerstvých bylin linoucí se z nesčetných taveren, nezapomeňte se zastavit u pravoslavné katedrály sv. Dionýsa. Potěší vás nejen půvabnými interiéry, ale i štíhlou zvonicí, která je jedním ze symbolů ostrova.

Dovolená na talíři aneb Jak chutná Řecko

Čtěte také:

Dovolená na talíři aneb Jak chutná Řecko

Dokonalé pobřeží

Pláž Navagio, Zakynthos

Pláž Navagio, Zakynthos Shutterstock

O tom, že je Zakynthos především ostrovem bohatým na malebné zátoky, pestrý podmořský život i dlouhé úseky pobřeží, omývané průzračně čistým mořem, nemůže být pochyb. Ať už toužíte po široké písčité pláži s pozvolným vstupem do moře, romantické zátoce ukryté mezi skalisky nebo si chcete vychutnat koupel s léčebnými účinky, Zakynthos vám vše poskytne měrou vrchovatou. Rodiny s malými dětmi s oblibou míří do příjemného letoviska Tsivili, kde mají dostatek prostoru pro vodní radovánky na široké písčité pláži s pozvolným vstupem do moře, kvalitním plážovým servisem i celou řadou tradičních taveren i barů. Zátoka Porto Zorro stojí za pozornost nejen díky blankytně modrému moři, ale především všudypřítomné zeleni. Poloostrov Vasilikos, na kterém se nachází, obklopují hory a svěže zelené olivové háje. Lepší kulisu pro vaše pózy v plavkách byste na Zakynthosu hledali jen stěží. Ve stejné části ostrova se nachází i proslulá Banana beach – široká písčitá pláž s nekonečnými řadami lehátek a luxusními nočními kluby, ve kterých se během letní sezóny konají ty nejstylovější party. Na skutečný klenot mezi plážemi jménem Myzithres beach se dostanete pouze lodí. Dvě menší oblázkové pláže, ukryté mezi skalisky, tu omývá tyrkysově modré moře. Nezapomeňte si zabalit piknikový koš, opalovací krém a nechte se unášet na vlnách dokonalé romantiky. Pláž Xigia proslula léčivými účinky sirných pramenů, které tu vyvěrají přímo do moře. Smíříte-li se s nepříliš vábnou vůní, pak vás kromě zdravotních benefitů čeká i příjemné koupání uprostřed okouzlující přírody.

Zájezdy na Zakynthos

Kurz životního optimismu

Řecká taverna

Řecká taverna Shutterstock

Návštěva tradiční taverny by měla být během dovolené v Řecku téměř povinná. Okouzlí vás nejen příjemně uvolněnou atmosféru a skvělým jídlem, ale i radostnou energií místních. Nechte si doporučit některou ze specialit a vychutnejte si šťavnaté špízy souvlaki, kuličky z vepřového a hovězího masa keftethes, čerstvé ryby, plody moře, osvěžující tzatziki, jehněčí kleftiko, křupavé saláty, nakládané olivy, olivový olej, ovčí sýry i hříšně sladkou baklavu. A na zdraví vaše i vašich hostitelů si nezapomeňte připít sklenkou bílého vína.

Kam se vydat o letní dovolené? Na nejlepší řecké ostrovy!

Čtěte také:

Kam se vydat o letní dovolené? Na nejlepší řecké ostrovy!

Památný olivovník

Sklizeň oliv

Sklizeň oliv Shutterstock

Ač plynou příjmy většiny obyvatel ostrova především z turistického ruchu, vnitrozemí je stále zasvěceno zemědělské činnosti. Výsledkem jejich píle je skvělý olivový olej i vynikající víno. Vydáte-li se na hlubší průzkum ostrova, pak si určitě naplánujte zastávku u nejstaršího olivovníku na Zakynthosu. Najdete ho v malebné vesničce Exo Chora na západě. Místní jsou na více než 2 000 let starý olivovník náležitě pyšní. A neméně hrdí jsou také na místní prvotřídní olivový olej. Olivy se na ostrově sklízejí tradičním způsobem v průběhu zimy. Nejkvalitnější, tmavě zelený extra panenský olej, je lisován už do 48 hodin po sklizni. Spolu s krásnými vzpomínkami a dokonalým opálením tak bude vítaným suvenýrem.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín