Guinea Guinea

  • Místní kuchyně

    Guinejci jsou pohostinní lidé a přizvou i neohlášené návštěvníky ke stolu. Připravte se však na několik situací. Všechny pokrmy se jedí z jedné misky, často i jednou lžící. Ve velkých rodinách mají muži jednu misku a ženy druhou. Konzumace potravin za chůze na ulici se považuje za nevhodné chování. Typický pokrm se skládá z přílohy, nejčastěji rýže, čiroku, manioku či jáhel, a omáčky podle sezóny a chuti. Omáčky se připravují ze zeleniny, oblíbených rajčat, arašídů a okry. Ve slavnostních příležitostech se do omáčky přidává rybí nebo drůbeží maso. Vepřové podléhá až na horskou oblast země přísnému náboženskému zákazu stejně jako palmové víno. Ve střední Guiney omáčku nahrazují sladkým jogurtem. Většina obyvatel si může dovolit jen jedno jídlo denně. Instantní káva či chléb jsou výsadou bohatších domácností.