Mayotte Mayotte

  • Místní kuchyně

    Tradiční kuchyně na ostrově Mayotte neoplývá desítkami variací oblíbených jídel, ale překvapí kombinacemi chutí, které byste nečekali. Většina jídel se připravuje z rýže, manioku a tropického ovoce. Ovoce se vaří, griluje nebo smaží. V pouličních stánkách se prodávají tzv. mamas-brochettis, špízy z hovězího masa zkombinovaného s banány, pomeranči nebo zeleninou. Špízy prodejce připraví na místě a cena se pohybuje okolo 20 centů. Kromě špízů se v pouličním menu objevují mabawas, grilovaná kuřecí křídla. Mořské ryby vylovené z laguny jsou celkem levné a často se připravují při společném grilování na pláži. Vepřové maso se na ostrově nepodává, jelikož většinové muslimské náboženství konzumaci vepřového zakazuje.

    K místním specialitám patří Mataba. Na první pohled se zdá, že se pokrm připravuje ze špenátu. Při bližším zkoumání zjistíte, že Matabu tvoří listy manioku vařené v kokosovém mléce. Pilao připomíná italské rizoto. Skládá se z rýže a kuřecího masa. Zelenina a koření se přidávají podle chuti. Rougail je směs ze šťavnatých rajčat a koření a podává se jako vedlejší jídlo nebo příloha. Pikantní omáčka Putu-putu doprovází každý pokrm.

    Na trhu koupíte domácí džusy z různého ovoce. Vyzkoušejte například džus z baobabu nebo trembo, šťávu z datlové či kokosové palmy. Trembo existuje v alkoholické a nealkoholické variantě. Alkohol sice není zakázaný, ale seženete ho jen v některých prodejnách. Pivo Hipo 101 se vyrábí přímo na ostrově. V nabídce restaurací figurují vína především z Francie.