Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cesta bílých měst v Andalusii

Cesta bílých měst v Andalusii

Cesta bílých měst v Andalusii

Bílá městečka Andalusie neboli Pueblos Blancos jsou města a větší vesnice v severní části provincií Cádiz a Málaga v jižním Španělsku. Takzvaná „cesta bílých měst“ je jedna z nejznámějších turistických tras Andalusie a zahrnuje velkou část měst v oblasti Sierra. Můžete tak procestovat přes dvacet obcí, jejichž společným jmenovatelem jsou domy s fasádami natřenými bílým vápnem, které odráží teplo. Městečka jsou charakteristická také červenými nebo hnědými kachlovými střechami. Vydejte se obdivovat jejich historické, kulturní a přírodní dědictví. Prohlédněte si kostely různých architektonických stylů, archeologická naleziště, hrady, prehistorické jeskyně či muzea. Představíme vám deset nejkrásnějších.

1. Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera

V městečku Arcos de la Frontera, posazeném na mohutném útesu nad řekou, najdete mnoho působivých staveb. Patří k nim bazilika Santa María de la Asunción, věž Torre de Santa María, kostely Iglesia de la Caridad a Iglesia de San Pedro a v neposlední řadě středověký hrad maurského původu Castillo de Arcos.

Zájezdy do Andalusie

2. Benamahoma

Benamahoma

Benamahoma

Vesnička Benamahoma leží na západním svahu Sierra del Pinar mezi městy El Bosque a Grazalema. Je dějištěm mnoha oblíbených tradičních slavností, k nimž patří např. karneval na konci února. Během června se tu koná pouť svatého Františka z Assisi. Zajímavý je také festival Moros y Cristianos, pořádaný na počest svatého Antonína z Padovy, patrona města.

Nejkrásnější pláže Andalusie

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Andalusie

3. Frigiliana

Frigiliana

Frigiliana

Frigiliana leží přibližně 6 km severně od pobřežního města Nerja. Po čtyři dny každý rok na konci srpna hostí Festival de las Tres Culturas (festival tří kultur), jenž oslavuje koexistenci křesťanských, muslimských a židovských tradic. Zahrnuje nespočet živých představení na hlavní scéně i v ulicích. Frigiliana je známá jako jedna z nejkrásnějších vesnic ve Španělsku. Obklopuje ji rozsáhlý přírodní park s několika turistickými trasami.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

4. Grazalema

Grazalema

Grazalema

Vesnice Grazalema leží v severovýchodní části provincie Cádiz, na úpatí pohoří Sierra del Pinar v přírodním parku. K hlavním bodům vaší prohlídky by měl patřit radniční palác, farní kostel Iglesia de la Encarnación ze 17.–19. století, barokní kostely Iglesia de San José a Iglesia de la Aurora či muzeum textilních řemesel.

Nádherná Sevilla je perlou španělské Andalusie

Čtěte také:

Nádherná Sevilla je perlou španělské Andalusie

5. Mijas Pueblo

Mijas Pueblo

Mijas Pueblo

Mijas Pueblo je typickou španělskou bílou vesnicí, v níž lze obdivovat např. starou katedrálu. Obec se rozkládá od stejnojmenného pohoří až k moři a nabízí nádherné pohledy na pobřeží. La Muralla de Mijas, zdi a pozůstatky staré arabské pevnosti s přilehlými zahradami, patří k nejkrásnějším místům ve městě.

Dovolená v Andalusii

6. Olvera

Olvera

Olvera

Město Olvera s arabskými kořeny bylo v roce 1983 prohlášeno za chráněnou oblast uměleckého a historického významu. K nejzajímavějším zdejším památkám patří arabský hrad z 12.–13. století, hrad Olvera, městská radnice a náměstí La plaza de Andalusia s majestátní kamennou kašnou. 

Toledo – historický skvost španělské Andalusie

Čtěte také:

Toledo – historický skvost španělské Andalusie

7. Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas

Tato vesnice byla postavena na skalním převisu nad řekou a může se pochlubit arabskou pevností, pozdně gotickým kostelem Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación a staroměstskou radnicí, která je v současnosti využívána jako turistické centrum. Na okraji města stojí poustevna zdejšího patrona svatého Šebestiána.

Objevujte Andalusii všemi smysly

8. Ubrique

Ubrique

Ubrique

Ubrique je největším z bílých měst. Leží na úpatí pohoří Sierra de Ubrique, mezi přírodními parky Sierra de Grazalema a Los Alcornocales. Obklopuje ho skalnatá krajina s rozmanitou flórou a faunou. V blízkosti obce najdete také pozůstatky římského města Ocuri. Několik minut od Ubrique stojí hrad Fátima (nazývaný též Cardela), poskytující úžasné výhledy na přehradu Hurones.

10 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Španělska

Čtěte také:

10 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Španělska

9. Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera je obzvlášť půvabné bílé městečko s krásnými vyhlídkami. Má několik starodávných kostelů a klášterů. Architektura mnoha tamních domů připomíná období maurské vlády, které trvalo od roku 711 do roku 1248. Každoročně se zde koná tradiční závod býků.

10. Zahara de la Sierra

Zahara de la Sierra

Zahara de la Sierra

Město bylo původně maurskou základnou s výhledem do údolí. Díky své poloze mezi Rondou a Sevillou bylo perfektním místem pro stavbu hradu, jenž sloužil jako pevnost v případě útoku. Zbytky maurského hradu tu stále jsou. V blízkosti městečka se nachází kaňon Garganta Verde.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín