Chuť Skandinávie: Úcta k tradici s moderní jiskrou
Severské země jsou krajinou jako vystřiženou z pohádkového příběhu. Něžnou přírodu střídají divoké scenérie. Zelené pastviny, fjordy, ledovce nebo moře plné ryb a lesy překypující borůvkami i hříbky, zkrátka parádní podhoubí pro kvalitní gastronomii. Každé roční období tu chutná jinak. Zatímco jaro přináší první čerstvou zeleninu, léto patří rybám, sběru bobulí a venkovnímu hodování. Na podzim všichni zpomalí, vzduchem voní houbové pochoutky a zvěřinové speciality. Chladná zima si pak žádá sytá jídla, která zahřejí nejen na duši.
Stůl plný tradic i experimentů
Moderní skandinávská gastronomie se zrodila z touhy vařit z lokálních a sezónních surovin s důrazem na udržitelnost. Mistři kuchařského oboru dokázali ve svém kuchyňském království vykouzlit ze zapomenutých ingrediencí luxusní degustační menu. Jádrem fenoménu zůstává udržitelnost, etická produkce, sezónnost a vášeň pro sběr lokálních surovin. Šéfkuchaři zůstávají věrni místním tradicím, které neváhají vyšperkovat moderními postupy. Ve švédském Järpenu tak okusíte neotřelý koncept farmy s restaurací, na pobřeží Norska zase podmořské poklady v restauraci Under. Restaurace stojící na pilířích nového severského stylu najdete po celé Skandinávii. Těšit se můžete na chody, které připomínají spíše umělecká díla, zároveň vynikají ryzí severskou chutí.
Pohodlí na talíři
Každý ze severských národů se pyšní svým „husmanskost“, neboli poctivým domácím jídlem. Pro Švédy to jsou věhlasné masové kuličky s bramborovou kaší a brusinkami. V Dánsku jim říkají frikadeller a na talíři si skvěle notují s červeným zelím. V Norsku za domácí poctivý pokrm platí masový eintopf s kořenovou zeleninou zvaný lapskaus. K rybím klasikám patří nakládaný sleď nebo uzený losos podávaný s bramborem a koprem. V chladných dnech přijde vhod norská fiskesuppe, jemná rybí polévka s kořenovou zeleninou a smetanou. Nejlépe chutná samosebou přímo u norských fjordů.
Otevřený sendvič na tisíc způsobů
Dánský smørrebrød je důkazem, že i sendvič může být mistrovským chodem. Plátek žitného chleba nese vrstvu másla a pak hojnost toppingů, od krevet s majonézou po roastbeef s křenem. Existují ale určité chlebové zákonitosti. Například, že sleď patří vždy na žitný chléb, kdežto losos na bílý. O rozmanitých chutích, které se podávají na tenkém krajíci chleba, se můžete přesvědčit sami, stačí zavítat na jeden z kodaňských street food marketů. V Broens Street Food si užijete pohodovou atmosféru s výhledem na vodní hladinu, v Tivoli Food Hall zase okusíte dánskou kuchyni i mezinárodní speciality. S plnými žaludky se pak můžete jít poveselit do vedlejšího zábavního parku, který oplývá kouzelnou atmosférou hlavně po setmění.
Severské rybí poklady
Výčet severské gastronomie by nebyl kompletní bez zmínky rybích pochoutek. A ochudit se o gravlax, lososa marinovaného v soli, cukru a voňavém kopru, by byla věčná škoda. Tento styl přípravy historicky vznikl jako způsob, jak rybu uchovat delší dobu. Dnes je však považován za vybranou delikatesu, kterou ocení i zdrženlivější strávníci. O něco odvážnější chuť nabízí norský lutefisk, sušená treska, která se před vařením namáčí v louhu, dokud nezíská svou typickou, jemně želatinovou konzistenci. Chcete-li si ve Skandinávii dopřát rychlou svačinku na úrovni, dejte si kaviár v tubě. Jemná pomazánka z tresčích jiker totiž na krajíci chleba chutná lépe, než byste čekali.
Chuť větru a moře
Chladný, větrný severní Atlantik poskytuje ideální podmínky pro sušení a fermentaci masa i ryb, které okusíte na Faerských ostrovech. Tento kulinářský majstrštyk se může na první pohled zdát poněkud nezvyklý, o to víc vás mile překvapí výsledná chuť. Objevíte tu ræst, což je specifická metoda, při níž se suroviny nechávají několik měsíců zrát na vzduchu. Ryby či maso pak díky zvláštním podmínkám ostrovního klimatu získávají řízeným procesem výrazné aroma i chuť. Touto technikou se připravuje i zdejší oblíbená lahůdka z jehněčího masa, skerpikjøt. Maso se zavěšuje do malých kůlen zvaných hjallur, kde několik měsíců pomalu zraje, až je tmavé, tuhé a intenzivně voní po moři i trávě, kterou spásají ovce na ostrovech. Krájí se na tenké plátky a jí se s čerstvým chlebem a máslem. Výsledná jednoduchá, ale tradiční pochoutka, je symbolem faerské identity.
Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění
Hustá zdravá pochoutka
Zdravou stálicí islandského jídelníčku je skyr, hustý mléčný výrobek podobný jogurtu, který se na ostrově vyrábí už více než tisíc let. Díky vysokému obsahu bílkovin, nízkému množství tuku a jemně nakyslé chuti se stal oblíbenou snídaní i svačinou nejen mezi Islanďany, ale i sportovci po celém světě. Tradičně se jí jen tak s čerstvými borůvkami nebo rebarborovým džemem, v moderní verzi se přidává do smoothie, dezertů či slaných dipů. Skyr dnes koupíte v každém islandském supermarketu, ale nejlepší zážitek je ochutnat ho přímo na farmě, kde se vyrábí z čerstvého mléka místních krav.
Sladká švédská pauza
Ve Švédsku se jídlo neomezuje jen na hlavní chody, důležitou součástí každodenního života je i fika, tedy příjemná pauza na kávu a něco sladkého. Není to jen kafe s dortem, ale malý rituál zpomalení a setkání s přáteli či kolegy. K šálku voňavé filtrované kávy tu patří skořicové nebo kardamomové šneky kanelbullar, případně nadýchané žemličky semla plněné mandlovou pastou a šlehačkou. Fika se může odehrávat doma, v práci nebo v některé z nespočtu útulných kaváren. Ať už si ji vychutnáte v hipsterském Stockholmu, romantickém Göteborgu nebo v malém městečku obklopeném lesy, o svou chvíli pohody se rozhodně nenechte ochudit.
Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.