Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hra o trůny: 6 filmových lokací, kam můžete vyrazit na dovolenou

Vrchol Kirkjufell, hora Hrot šípu

Vrchol Kirkjufell, hora Hrot šípu Shutterstock

Projděte se s námi po místech, kde se natáčela sedmá série fantasy seriálu Hra o trůny. Čeká vás dobrodružná cesta podmanivým Španělskem a nespoutaným Islandem. Nebudou chybět vznešené hrady, uhrančivé mořské útesy ani archeologické skvosty.

Pláž Itzurun, Zumaia, Španělsko (Dračí kámen)

Hradní skála San Juan de Gaztelugatxe

Hradní skála San Juan de Gaztelugatxe Shutterstock

Pláž Itzurun v Baskicku posloužila dračí královně jako vstupní bod do Západozemí a místo setkání s Jonem Snowem. Při západu slunce působí obzvlášť romanticky. V Baskicku byste neměli minout také hradní skálu San Juan de Gaztelugatxe, ostrůvek s kostelíkem Jana Křtitele. Leží kousek od břehu Biskajského zálivu, 35 km východně od Bilbaa. Vlny se tu divoce tříští o skály a dodávají ostrovu úžasnou atmosféru. Není divu, že tohle místo představuje Dračí kámen, rodný hrad Daenerys Targaryen. Na zdejším kopci Jon Snow poprvé spatřil draky...

Objevujte: Nejkrásnější zájezdy do Španělska

Itálica, Španělsko (Dračí doupě v Králově přístavišti)

Ruiny Itálica alias Dračí doupě

Ruiny Itálica alias Dračí doupě Shutterstock

Největší shromáždění postav v historii Hry o trůny se sešlo v ruinách římského města Itálica (7 km od Sevilly). Archeologický komplex vás zaujme zachovalými ulicemi s unikátními mozaikami, římským divadlem, termálními lázněmi a jedním z největších amfiteátrů římského světa, kde se konaly gladiátorské zápasy. Právě starobylý amfiteátr hostil v seriálu Lannistery, Targaryeny, Clegany, Greyjoye, dva draky, pár přátel a také pár nepřátel...

Nádherná Sevilla je perlou španělské Andalusie

Čtěte také:

Nádherná Sevilla je perlou španělské Andalusie

Los Barruecos, Španělsko (Válečná kořist)

Los Barruecos, dějiště dračí bitvy

Los Barruecos, dějiště dračí bitvy Shutterstock

Asi tři hodiny jízdy autem od Madridu, nedaleko města Cáceres, se nalézá přírodní rezervace Los Barruecos, jež posloužila jako pozadí pro jednu z nejpamátnějších epizod sedmé série. Mezi pláněmi a skalnatými výběžky Daenerys poprvé vypustila svého draka Drogona proti Lannisterům, kteří v nastalé velkolepé bitvě samozřejmě neměli šanci. Jak by se také mohli vyrovnat hordě Dothraků s dračím esem v rukávu?!

Nejslavnější filmová místa

Čtěte také:

Nejslavnější filmová místa

Castillo de Almodóvar del Río, Španělsko (Vysoké zahrady)

Castillo de Almodóvar, sídlo rodu Lannisterů

Castillo de Almodóvar, sídlo rodu Lannisterů Shutterstock

Rod Tyrellů má své nejšťastnější dny za sebou, ale to neznamená, že byste se nemohli podívat do jejich sídla. Pozoruhodná maurská stavba Castillo de Almodóvar, obklopená zelení a nabízející kouzelné výhledy do údolí, stojí 24 km od Córdoby na levém břehu Guadalquiviru. Její části byly využity pro Casterlyovu skálu, sídlo rodu Lannisterů. Hrad s devíti mohutnými věžemi patří k hlavním atrakcím v provincii. Turisté si jej mohou prohlédnout na vlastní pěst nebo s průvodcem. Otevřeno bývá celoročně s výjimkou 25. prosince a 1. ledna.

Ochutnejte Španělsko

Čtěte také:

Ochutnejte Španělsko

Kirkjufell, Island (Hora Hrot šípu)

Vrchol Kirkjufell, hora Hrot šípu

Vrchol Kirkjufell, hora Hrot šípu Shutterstock

Vrchol Kirkjufell se tyčí nad malebnou krajinou při severním pobřeží poloostrova Snæfellsnes, kousek od města Grundarfjörður. Je považován za nejvíce fotografovanou horu Islandu, za což vděčí nejen dramatické formaci a dokonalé poloze, ale i slávě, kterou mu vydobyla role ve Hře o trůny. Osamocené hory jste si mohli všimnout v šestém díle sedmé série, když hrdinové putovali za Zeď, a předtím v páté epizodě šesté řady, kde Děti lesa vytvořily prvního Bílého chodce. V dané scéně byl krásně vidět i vodopád Kirkjufellsfoss. Nebojte se žádných nemrtvých medvědů. To jediné, co vás při návštěvě oblasti může překvapit, je nádherná polární záře.

Objevujte: Nejvýhodnější zájezdy na Island

Vík, Island (Východní hlídka za Zdí)

Skalní jehly Reynisdrangar, Island

Skalní jehly Reynisdrangar, Island Shutterstock

Kdo by to byl řekl, že chladná oblast za Zdí je vlastně čarokrásný Island. Ve zazářilo okolí vesničky Vík, která leží mezi ledovcem Mýrdalsjökull a slavnými černými plážemi na jihu ostrova. Jednou z nejnebezpečnějších a zároveň nejhezčích pláží je Reynisfjara. Okouzluje hřejivým černým pískem s oblázky a plíživými vlnami. Skalní jehly Reynisdrangar trčí z hladiny jako ohromné dračí zuby. Není to poprvé, co se pláž objevila v nějakém trháku. Byla sem umístěna i planeta Eadu z filmu Star Wars: Rogue One.

Místa, kde se natáčela Hra o trůny

Čtěte také:

Místa, kde se natáčela Hra o trůny

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín