Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máj je cestování čas aneb kam vyrazit v květnu?

Dovolená v květnu

Dovolená v květnu Shutterstock

Nalévá se vám se stoupajícími venkovními teplotami krev do žil? Pochodujete doma jako tygr v kleci a vyhlížíte den, kdy obléknete plavky a konečně se smočíte v mořských vlnách? Květen je měsíc jako stvořený pro cestování! Nechte se inspirovat naším výběrem destinací, od kterých vás dělí jen pár hodin letu, či jízdy. Máj je lásky čas a cestování je láska!

Španělsko

Západ slunce na Mallorce, Španělsko

Západ slunce na Mallorce, Španělsko Shutterstock

Hledáte destinaci, kde hřeje slunce, lidé nikam nespěchají a zdejší jídlo rozmazlí i ty nejmlsnější jazýčky? Pak vsaďte na temperamentní Španělsko! Země toreadorů a flamenca vás překvapí svou rozmanitostí a všudypřítomnou uvolněnou atmosférou. Pokud se vydáte na oblíbenou Mallorcu, největší z Baleárských ostrovů, čekejte krásné pláže, úžasné tapas, nákupní ráj v hlavním městě Palma de Mallorca a záplavu úsměvů od místních, kteří mají slovo pohoda zapsáno už v rodném listě. Menší a klidnější sestrou Mallorcy je Menorca, ostrov, kde můžete směle obdivovat architektonické skvosty a stopy starověkých civilizací, borovicové lesíky, zelené louky, malebné vesničky s bílými domky, nádherné pláže všech velikostí a průzračné moře.

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

Čtěte také:

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

Rádi byste prozkoumali jihozápad Španělska? Vyzkoušejte Costa del Almeria. Destinace vás okouzlí divokým pobřežím plným malých pláží a zátok, najdete tu jedinou evropskou poušť Tabernas, ale i množství zelených kaňonů, lesů a údolí. Malí výletníci ocení místní aquaparky a ti velcí zase golfová hřiště, maurské památky, či možnost si vyzkoušet nepřeberné množství vodních sportů. Costa del Almeria je masovým turismem zatím nepoznamenaný kousek španělského ráje, kde je stále co objevovat. Užíváte si, když je okolo vás ruch a živo? Pak vás bude bavit dovolená v Costa del Maresme. Úsek pobřeží severně od Barcelony doslova překypuje pulsujícími městečky, které jsou rozesety okolo zlatavých písečných pláží. Až se dosyta nabažíte opalování, mořských vln a korzování po promenádách, usaďte se do vlaku, který jezdí podél pobřeží a vydejte se zjistit odpověď na otázku, proč je Barcelona jednou z nejnavštěvovanějších metropolí v Evropě!

Dovolená ve Španělsku

Egypt

Dovolená v Hurghadě, Egypt

Dovolená v Hurghadě, Egypt Shutterstock

Nejoblíbenější dovolenková lokalita Čechů je i v květnu připravená splnit všechny vaše sny o dnech plných odpočinku v záplavě slunečních paprsků. Letovisek, kam se můžete rozjet je hned několik. V Hurghadě na vás čeká průzračné moře plné korálových útesů a podmořský život jako vystřižený z katalogu o cestování. Možná jste ale dosud netušili, že tyto africké končiny jsou i centrem lázeňství a tudíž si tu s klidem můžete dopřát nepřeberné množství ozdravných procedur a povýšit svůj zasloužený relax na vyšší level. I v Marsa Alam si podávají ruce potápěči ze všech koutů světa a není se čemu divit, o zdejším světě pod hladinou kolují v cestovatelských kuloárech jenom samé superlativy. V průvodcích se dočtete, že kdo jednou spatřil mořské dno v Marsa Alam, tak už nikdy nic lepšího, co se týče pestrosti vegetace podmořského života nenajde. Pokud si k tomu přičtete perfektní hotelové zázemí a teplé podnebí bez srážek, možná rovnou začnete balit kufr směr prosluněný Egypt. 

Objevte Egypt, jak ho neznáte: Představujeme středomořské letovisko Marsa Matrouh

Čtěte také:

Objevte Egypt, jak ho neznáte: Představujeme středomořské letovisko Marsa Matrouh

Jen 3 hodiny letu vás dělí od Marsa Matrouh a pláží pokrytých bělostným pískem, které omývá Středozemní moře. V turisty zatím neobjevené destinaci je samozřejmostí perfektní hotelový servis a jako na dlani tu máte nekončící Saharu, výlety do oázy Síwa na hřbetu velblouda nebo ikonickou Alexandrii opředenou dějinami a mnoho dalších unikátů. Příznivé ceny zájezdů, pozvolný vstup do moře, pronikavě modrá voda a příjemné teploty nadchnou jak rodiny s dětmi, tak single či párové cestovatele. Račte vstoupit do míst, kterým se právem přezdívá egyptský Karibik!

Zájezdy do Egypta

Řecko

Záliv Balos na Krétě, Řecko

Záliv Balos na Krétě, Řecko Shutterstock

Ikonická země plná dobrého jídla, rozmanitých ostrovů a místních obyvatel, kteří milují klid, pohodu a mají úsměv od ucha k uchu. To je Řecko. Zkuste si svoji májovou krasojízdu užít třeba na největším řeckém ostrově Kréta. Najdete tu spoustu různorodých pláží, třeba tu s růžovým pískem nebo naopak spousty menších, kde budete úplně sami. Pokud si půjčíte auto, či skútr a projedete ostrov křížem krážem, zjistíte, že se můžete toulat silničkami strmých kopců a užívat si všudypřítomné výhledy do krajiny, či se naopak opájet přístavními městečky, které na vás místy budou působit, jako byste se ocitli v Benátkách. Je vaší cílovou destinací řecký ostrov Rhodos? Očekávejte příval endorfinů díky blahodárnému slunečnímu svitu, který je tu přítomný neuvěřitelných 300 dní v roce. Holdujete historii? Tak se připravte na hotovou pastvu pro oči – antické chrámy, byzantské kláštery, křižácké hrady i mešity, tihle všichni byly tichými pozorovateli bohaté historie dobývání ostrova. Po výletech za památkami se uvelebte na některé z místních zlatavých pláží, nebo si v zajděte do taverny a objednejte si pravou musaku, jakou vám uvaří jedině v Řecku.

Dovolená v Řecku

Turecko

Amfiteátr v Side, Turecko

Amfiteátr v Side, Turecko Shutterstock

Kousek světa, kde se můžete těšit na dokonale namixovaný koktejl slunečného počasí, krásných písčitých i oblázkových pláží, úchvatných historických památek, lahodné kuchyně, přátelské atmosféry, zázemí luxusních hotelových resortů, péče špičkových wellness center a špetky orientu. Turecko v sobě snoubí to nejlepší z oblíbených dovolenkových destinací a navíc přidává velkou dávku neodolatelného šarmu. Letovisko Side je místo, které nadchne rodiny s dětmi, gastro požitkáře i ty, co touží objevovat zákoutí turecké historie a užít si plnými doušky letní veselí. Je v podstatě muzeem pod širým nebem a vévodí mu římský amfiteátr, který byl před stovkami let používán pro zápasy gladiátorů. Lokalita se pyšní velkou kapacitou hotelů v různých cenových hladinách a čekají tu na vás dlouhé písečné pláže s pozvolným vstupem do vyhřátého moře. Pokud milujete nakupování, odpočinek i noční život, tak vsaďte na letovisko jménem Alanya. Je to v podstatě město na okraji tzv. Turecké riviéry, kde najdou dokonalé zázemí všichni, co touží po luxusu i nenároční baťůžkáři. Pláže nabízející množství vodních sportů a radovánek pro malé i velké, čisté moře i bezpočet restaurací i barů ve vás brzy vyvolají tu správnou dovolenkovou náladu!

Dovolená v Turecku

Eurovíkendy 

Fontána Di Trevi v Římě, Itálie

Fontána Di Trevi v Římě, Itálie Shutterstock

Chcete si v máji střihnout prodloužený víkend někde uprostřed velkoměstských scenérií? Podle dávného rčení prý všechny cesty vedou do Říma. Vydejte se sem i vy a budete na tenhle výlet dlouho s láskou vzpomínat. Koloseum, Fontana di Trevi, Vatikán, Španělské schody… To je jen zlomek výčtu všech památek, které byste měli vidět. Nejslavnější italské město je totiž doslova přeplněné architektonickými a historickými skvosty. Tím ale výčet superlativ nekončí. Znáte někoho, kdo nemá rád pizzu a těstoviny? Právě tady dost možná ochutnáte ty nejlepší! A když si po obědě při procházce městem dáte pravé italské gelato či sklenku prosseca, těžko budete v paměti lovit chvíle, kdy byl život krásnější!

Paříž je městem, o kterém bylo napsáno tisíce knih, stále je v něm co objevovat a které je nevyčerpatelnou studnicí inspirace pro mnoho umělců. Ať už se chcete vyfotit u Eiffelovky, projít se po Champs-Élysées, kochat se uměním ve vyhlášených muzeích a galeriích, vidět vývěsní štíty věhlasných módních domů, inspirovat se stylem místních dam nebo si jen tak dát čerstvou bagetu či croissant v některém z autentických bister, jste tu správně. V máji má tohle město lásky pro našince neopakovatelné kouzlo a vsaďte se, že mu podlehnete i vy!

Vyrazte na eurovikend

04.05.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín