Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlepší destinace pro pozorování divokých slonů

Divocí sloni na Srí Lance

Divocí sloni na Srí Lance

Chcete si prohlédnout vznešené slony, největší suchozemská zvířata, v jejich přirozeném prostředí? Připravte se na to, že budete muset hodně cestovat – ovšem na samá zajímavá místa.

1. Národní park Chobe, Botswana

Botswanský slavný Národní park Chobe má největší populaci slonů v celé Africe, odhadem 50 až 60 000. Safari tudíž představuje obrovské množství těchto nádherných zvířat. Pozorování je nejlepší během suché sezóny (červen–listopad), kdy se sloni drží v blízkosti říčních břehů a pravidelně je kříží při hledání čerstvé pastvy. Pravděpodobně nejlepším způsobem, jak je spatřit, je při plavbě, kdy můžete získat fantastické fotografie. Nejsou tu však přítomni pouze sloni. Vidět můžete třeba i stádo buvolů, zebry nebo žirafy a z masožravců např. lvy, leopardy či divoké psy na pláních.

Národní park Chobe, Botswana

Národní park Chobe, Botswana

2. Přírodní park slonů v okolí města Čiang Mai, Thajsko

Návštěva přírodního parku v severním Thajsku je šancí dostat se ke zvířatům blíž v krásném přírodním prostředí, ale bez možnosti jízd na slonech, které ostatně mnoho cestovních společností přestalo nabízet. Posláním parku je podporovat udržitelný cestovní ruch přátelský ke slonům tím, že je chrání a stará se o slony, kteří byli dříve zneužívaní v táborech a cirkusech. Park je domovem více než pětatřiceti slonů – turisté mohou chodit s nimi, sledovat je při hře a dokonce jim dopřát koupel.

Sloní park u Čiang Mai, Thajsko

Sloní park u Čiang Mai, Thajsko

3. Nkhotakota Wildlife Reserve, Malawi

Princ Harry je jedním z příznivců iniciativy 500 Slonů, kterou v současnosti podporuje nestátní nezisková organizace African Parks. Nejprve bylo přemístěno 250 slonů do rezervace Nkhotakota Wildlife Reserve v severním Malawi. Budete tak mít mnohem lepší šanci na jejich pozorování než kdykoli předtím, a jakmile je tam uvidíte, budete vědět, že je to výsledek velkého úsilí o jejich ochranu. Přemístěna byla i druhá várka dvou set padesáti slonů – jsou přesouváni z Národních parků Liwonde a Majete na jihu Malawi.

Nkhotakota Wildlife Reserve, Malawi

Nkhotakota Wildlife Reserve, Malawi

4. Centrum pro ochranu slonů Sayaboury, Laos

Laos je znám jako „země milionu slonů“. Dnes tomu tak ale bohužel není. Odlesňování, pytláctví i rozšiřující se městské oblasti způsobily, že zde nyní žije pouze 300–400 divokých slonů. Mnoho domácích zvířat se využívá k práci v oblasti těžby dřeva. Pokud se výše uvedené problémy nevyřeší, populace místních slonů by mohla do roku 2060 zcela zmizet. Návštěva Sayaboury's Elephant Conservation Centre (ECC) je nicméně pro milovníky slonů nezapomenutelným zážitkem. Středisko podporuje mj. poskytování veterinární i další péče o zvířata.

Sayaboury, Laos

Sayaboury, Laos

5. Národní park Hwange, Zimbabwe

Hwange je místo se zvláštním štěstím. Protože zatímco na mnoha jiných místech Afriky se populace slonů snižuje v důsledku pytláctví, v Hwange se děje pravý opak! Nyní zde žije 46 000 slonů. Ve skutečnosti existuje obava, že tato populace nemusí být udržitelná. To je však příběh času budoucího… V současnosti je populace poměrně stabilní a mezi ochránci přírody panuje dobrý pracovní vztah. Šance, že populace bude nadále prosperovat, jsou tedy relativně vysoké. Pozorování slonů v parku je vskutku impozantní, zejména v období sucha (červenec až říjen), kdy lze sledovat i velký počet buvolů. K vidění jsou běžně také lvi, divocí psi a různé druhy ptáků. Kousek odtud se navíc nachází majestátní Viktoriiny vodopády.

Národní park Hwange, Zimbabwe

Národní park Hwange, Zimbabwe

6. Národní park Periyar, Indie

Národní park Periyar leží ve státě Kerala poblíž Kumily, místa známého čajovými plantážemi. Nabízí bohatou biodiverzitu a úchvatné přírodní kouzlo zahrnující jezera, lesy a hory. Je proto jednou z nejoblíbenějších rezervací v jižní Indii, zvláště proslulou svými slony. Návštěvníci mají možnost zhlédnout taktéž jeleny, divoké psy, bizony nebo nepolapitelného bengálského tygra, stejně jako množství ptáků a motýlů. Obzvlášť populární jsou výlety lodí na jezeře Periyar, poskytující fantastické možnosti pro sledování divoké zvěře.

Národní park Periyar, Indie

Národní park Periyar, Indie

7. Udawalawe Elephant Transit Home, Srí Lanka

Národní park Udawalawe podporuje obdivuhodnou iniciativu, kterou sponzoruje nadace Born Free Foundation. Ta zachraňuje zraněná nebo osiřelá sloní mláďata, přemisťuje je z volné přírody do střediska, kde se o ně starají v jejich přirozeném prostředí. Jakmile jsou sloni dostatečně staří a silní, bývají v rozmanitých skupinkách propouštěni do národního parku.

Udawalawe, Srí Lanka

Udawalawe, Srí Lanka

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín