Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte Jižní Koreu: Představujeme Soul, metropoli s duší

Gyeongbokgung Palace, Soul

Gyeongbokgung Palace, Soul Shutterstock

Máte chuť prožít letos v létě něco jedinečného? Užít si rušnou atmosféru velkoměsta, které vám přinese na každém kroku něco zajímavého, a kde s největší pravděpodobností zažijete příjemný kulturní šok? Korejské hlavní město vás okouzlí starobylými paláci, moderní architekturou, širokými bulváry, intimní atmosférou tradičních čajoven, vřavou tržišť, radostnou energií místních i romantickou kulisou Diamantových hor. V Soulu se možná na chvilku ztratíte ve spleti uliček a nesrozumitelných znaků, abyste po několika hodinách zjistili, že právě prožíváte největší dobrodružství vašeho života.

Místo mnoha tváří

Turistka v Soulu, Jižní Korea

Turistka v Soulu, Jižní Korea Shutterstock

K tomu, abyste dokonale poznali všechna tajemství jednoho z největších měst v celé východní Asii, budete potřebovat dobře padnoucí boty i mysl nezatíženou předsudky. Uprostřed sluncem rozpálených ulic záhy pochopíte výhody všudypřítomných slunečníků, užijete si i jídlo servírované v záchodové míse a večer si po několika sklenkách tradičního rýžového destilátu Jinro Soju s chutí zazpíváte v některém z mnoha karaoke barů. Než se vrhnete do víru tohoto desetimiliónového města, obklopeného hustě zalesněnými kopci, nechte si dostatek času na plánování. Soul vás ohromí, ať už sem cestujete za památkami, uměním, jedinečnými zážitky, skvělým jídlem, atmosférou budhistických chrámů nebo přírodními krásami. Pohodlně se posaďte, naše společná cesta po Soulu právě začíná!

Dovolená Jižní Korea

Věž Seoul Tower

Seoul Tower, Soul

Seoul Tower, Soul Shutterstock

Ideálním začátkem vaší výpravy za krásami jihokorejské metropole může být vyhlídka z ikonické věže Seoul Tower, v jejíchž útrobách se nachází střešní terasa s dechberoucím výhledem i moderní otočná restaurace, ve které si vychutnáte lahůdky tradiční korejské kuchyně. Záleží jen na vás, zda si užijete pohled z úctyhodné výšky 239 metrů během dne, nebo se necháte zlákat světly nočního velkoměsta. Futuristický vzhled věže vás bude provázet po celou dobu vašeho pobytu ve městě.

Vesnice Bukchon Hanok

Bukchon Hanok, Soul

Bukchon Hanok, Soul Shutterstock

Jedním z míst, které odlišuje Soul od ostatních světových metropolí, je tradiční vesnička Bukchon Hanok, rozprostírající se v malebné kopcovité krajině mezi dvěma paláci. Jen stěží byste hledali větší kontrast k hektické atmosféře moderního velkoměsta. Patrové domky, lemující úzké dlážděné uličky, jsou živoucí učebnicí historické korejské architektury. Řadíte-li se k vášnivým fotografům, pak právě tady ulovíte ty nejoriginálnější snímky. Stačí jen vystihnout ten správný moment a slunce zapadající nad střechami barevných chaloupek se postará o ten nejlepší filtr. O tom, jak neuvěřitelně pestrá je korejská kuchyně vás přesvědčí návštěva některé ze zdejších restaurací. Nemějte obavu z jazykové bariéry – ať už zvolíte jakoukoli položku z menu, můžete si být jisti, že vaše chuťové pohárky potěší pikantní kimchi, které je tu nedílnou součástí téměř každého pokrmu.

Trh Gwangjang

Trh Gwangjang, Soul

Trh Gwangjang, Soul Shutterstock

Pokud chcete ochutnat skutečně autentickou jihokorejskou kuchyni, pak se přidejte k zástupům místních, kteří míří každý den do trendy čtvrti Jongo-go. Srdce města tepe v rytmu nákupů a skvělého jídla. Zdejší tržnice láká na množství obchodů, kde seženete vše od tradičního oblečení, světově proslulé korejské kosmetiky, módních doplňků, řemeslných výrobků, keramiky či turistických suvenýrů. Ale především vás tu čeká pestrá paleta restaurací, kde vám s úsměvem naservírují chobotničky, mořské ryby, smažené závitky, pikantní masové speciality i luxusně naaranžované zeleninové saláty. Dokonalý chuťový i vizuální zážitek zaručen!

Objevte Krabi: Vysoce návykový ráj v Thajsku

Čtěte také:

Objevte Krabi: Vysoce návykový ráj v Thajsku

Palác Gyeongbokgung a Changdeokgung (UNESCO)

Palác Gyeongbokgung, Jižní Korea

Palác Gyeongbokgung, Jižní Korea Shutterstock

Na území Soulu se nachází celkem 5 rozlehlých palácových komplexů. K těm nejúchvatnějším patří více než 600 let starý, úctyhodně zachovalý, palác Changdeokgung (palác Nejvyšší ctnosti). Sídlo královské dynastie Joseon, jehož součástí je i tajná zahrada, je možné navštívit pouze v rámci organizované prohlídky s průvodcem. Dokonalou harmonii pocítíte také během návštěvy paláce Gyeongbokgung. Nejstarší a největší palác, jehož stavba byla dokončena v roce 1395, je obklopený rozlehlým parkem s mnoha vodními plochami, exotickými dřevinami i květinovými záhony. Nevšedním zážitkem je také pravidelné střídání stráží, které se koná každý den kromě úterý u hlavního vstupu do areálu.

Nákupy v Myeong-dongu a noc v rytmu Gangham style

Nákupní čtvrť Myeong-dong, Soul

Nákupní čtvrť Myeong-dong, Soul Shutterstock

Obchody těch neluxusnějších světových značek, outlety, butiky korejských designérů, zábavní podniky, street food i velká nákupní centra. Jedna z nejdražších nákupních ulic na světě ožívá se západem slunce a slibuje zábavu a nákupy až do rozbřesku. Skutečným centrem nočního života v Soulu je čtvrť Gangham. Právě tady sídlí velké množství nočních klubů, barů i restaurací, kde protančíte noc v rytmu K-popu.

Zájezdy do Soulu

Národní park Bukhansan i procházka podél říčky Cheonggyecheon

Vrcholky hor v parku Bukhansan, Jižní Korea

Vrcholky hor v parku Bukhansan, Jižní Korea Shutterstock

Ač je Soul bezesporu velmi rušné město, může se pyšnit překvapivě panenskou přírodou. V těsné blízkosti pulzujících ulic, jen pár stanic metrem od známých nákupních čtvrtí, leží národní park, který dostal své jméno podle hory Bukhansan, jejíž vrchol sahá do nadmořské výšky 800 metrů. Divokou krajinou žulových skal, borových lesů a horských řek můžete projít po některé z mnoha turistických tras. Pečlivě udržovaná odpočívadla přímo vybízejí k uspořádání pikniku. Máte-li problémy s orientací v městských ulicích, pak vám Soul nabídne příjemné řešení – osvěžující procházku podél horské říčky Cheonggyecheon, protékající samým centrem města. Deset kilometrů dlouhá promenáda je oblíbeným místem pro setkávání místních a koná se tu i celá řada kulturních akcí.

8 nejlepších jógových destinací

Čtěte také:

8 nejlepších jógových destinací

Zábavní park Lotte World

Zábavní park

Zábavní park Shutterstock

Chtěli byste sdílet všechny krásy Soulu i s vašimi potomky? Pak si pro všechny případy nechte v záloze zaručené eso v podobě největšího krytého zábavního parku na světě, jehož součástí je i venkovní areál se sportovištěm, dětskými hřišti, nákupními centry, vnitřním i venkovním bazénem, mořským akváriem, relaxační zónou, kluzištěm a kinem. Na čtyřech patrech se vám i vašim nejbližším splní sny o divoké jízdě plné smíchu, adrenalinu a zážitků na které se nezapomíná.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín