Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte nápadité a vznešené památky Barcelony!

Objevte nápadité a vznešené památky Barcelony

Objevte nápadité a vznešené památky Barcelony

Barcelona je hlavním městem Katalánska a sídlem arcibiskupa. Leží na východě Španělska, při pobřeží Středozemního moře. Známá je zejména díky originálním stavbám katalánského architekta Antonia Gaudího, které byly mezi lety 1984 a 2005 zapsány na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO.

Barcelona se však může pochlubit i řadou dalších jedinečných památek, zajímavých muzeí a atraktivních míst, jako je například prvotřídní mořské akvárium. Není se co divit, že patří k nejnavštěvovanějším evropským městům.

Nejvyhledávanější památkou je chrám Sagrada Familia

Toto Gaudího mistrovské dílo je zřejmě jeho nejznámějším. Mnohým se při slově Barcelona vybaví jako první právě chrám Svaté rodiny, ačkoli nikdy nebyl dokončen. Stavební práce dodnes probíhají a postupují pomalu, jelikož jsou financované čistě z darů. Gaudí nicméně tomuto projektu věnoval veškerou svou píli a tvůrčí sílu. Mohutná stavba, úžasná a vznešená na pohled, je tedy právem považována za neodmyslitelný symbol Barcelony a její vůbec nejvýraznější bod. Z věží, kam lze vystoupat po točitých schodech, se vám dostane úžasného výhledu na město, v jehož centru naleznete další Gaudího stavby – dům Milà, dům Batlló a Park Güell.

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona Montse Poch

Za nevšední pestrobarevnou podívanou do parku Güell!

Jestli máte zájem o pěkné výhledy, posezení na lavičkách zdobených barevnými keramickými střípky a o špetku kultury k tomu, zajděte se podívat do parku Güell. Najdete ho nad Barcelonou, na svahu hory Turó del Carmel (směrem k moři). Čeká tam na vás mimo jiné dům, v němž Gaudí bydlel a kde v současnosti sídlí jeho muzeum. Místo klidu a pohody vás nepochybně uchvátí svými zvlněnými tvary a barevnými mozaikami z glazovaných keramických střepů a skla, věcmi tak typickými pro Gaudího styl. Architekt měl původně v plánu vytvořit zde velkolepé zahradní město, ale realizace projektu se nakonec nezdařila podle představ a místo bylo posléze zpřístupněno jako městský park. Hlavní vstup představuje schodiště vedoucí k Síni sta sloupů, která připomíná velkou jeskyni se stalagnáty.

Park Güell, Barcelona

Park Güell, Barcelona

Barcelona je bohatá na gotické památky

Ke slavným památkám Barcelony patří „Gotická čtvrť“, tvořená souborem staveb ohraničeným římskými hradbami s dominující gotickou katedrálou sv. Kříže a sv. Eulálie. Ta vznikala v průběhu šesti století na místě dvou starověkých kostelů a jejími nejcennějšími poklady jsou oltářní obrazy sv. Gabriela, sv. Ambrože, sv. Martina a Proměnění Krista.

Gotická katedrála sv. Kříže a sv. Eulálie

Gotická katedrála sv. Kříže a sv. Eulálie

Gotické památky pocházejí z dob největšího rozkvětu města. Mezi nejdůležitější náleží budova radnice Casa de la Ciutat na náměstí Plaça Sant Jaume. V barokním paláci Dalmases ze 17. století se zase dochovala gotická kaple. Jedním z nejstarších kostelů ve městě (14. století) je El Pi. Jeho věž tvoří jeden z nejcharakterističtějších rysů gotické čtvrti. Za vůbec nejlepší výtvor katalánské gotiky je ale mnohými považován kostel Santa Maria del Mar ze 14. století ve východní části města, přesněji ve čtvrti La Ribera. Jeho stavba přitom trvala pouhých pětapadesát let a španělský spisovatel Ildefonso Falcones o ní napsal román Katedrála moře.

Gotická čtvrť v Barceloně

Gotická čtvrť v Barceloně

Nadchnou vás i památky na kopci Montjuic

Rozhlehlý kopec nad městem překypuje památkami, botanickými zahradami a různými sympatickými místečky k odpočinku. Dostat se tam dá prostřednictvím lanovky z přístavu nebo i pěšky z Plaça de Espanya. Druhá možnost je oblíbenější, protože cestou můžete narazit na více atrakcí. Kopci dominuje palác, v němž sídlí Národní muzeum katalánského umění.

Národní muzeum na kopci Montjuic

Národní muzeum na kopci Montjuic

Cestou nahoru se zastavte u zpívající fontány (Font Màgica) a obdivujte vodní kaskády. Fontána hraje za tmy pestrými barvami a její hudební doprovod láká turisty z širého okolí. Kousek dál na kopci Montjuic naleznete olympijský stadion z roku 1929, jenž se stal dějištěm olympijských her v roce 1992. Jeho součástí je muzeum věnované této sportovní události. Těsně vedle něj pak upoutá vaši pozornost extravagantní telekomunikační věž Torre de Calatrava, postavená právě při příležitosti olympijských her.

Olympijský stadion a Torre de Calatrava

Olympijský stadion a Torre de Calatrava

Zmiňme ještě dominantu jihovýchodní části kopce, hrad Castell de Montjuic, starobylou pevnost z 18. století s temnou minulostí. Sloužila jako politické vězení. Byli zde popravování anarchisté, během občanské války fašisté a později republikáni. Pevnost je obehnaná zdmi, z nichž se naskýtá krásný výhled na město, především ale na moře a přístav.

Castell de Montjuic

Castell de Montjuic

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín