Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Propadněte vůni ibišků ve Francouzské Polynésii

Resort na Bora Bora, Francouzská Polynésie

Resort na Bora Bora, Francouzská Polynésie Shutterstock

Probouzí se u vás touha obout toulavé boty, ale kladete si otázku, jestli vůbec může existovat místo krásnější, moře azurovější a příroda zelenější, než jste spatřili doposud? Rádi byste poznali kus světa, kde se divoká příroda snoubí se zázemím luxusních resortů? Pak by se ve vašem hledáčku měla objevit Francouzská Polynésie. Přijměte pozvání k jejímu letmému poznání a sami se přesvědčte, že je třeba doplnit přední místa vašeho cestovatelského seznamu.

Království ostrovů 

Vodní bungalovy v Moorea

Vodní bungalovy v Moorea Shutterstock

Vítejte na okružní jízdě po souostroví s vrcholky hor korunovaných mechem. Francouzská Polynésie se rozkládá na celkem 118 ostrovech, které jsou dost možná nejkrásnější na světě. Před mnoha světoběžníky stačí vyslovit Tahiti, Bora Bora, Moorea, Huahine či Mahini, oči se jim rozzáří a tvář zahalí zasněný výraz. Ve vzpomínkách se totiž přenesou na nekonečné bělostné pláže a zážitky plné dobrodružství.

Zájezdy do Francouzské Polynésie

Pohoda na pláži a poklady podmořské hladiny

Źelva ve vodách Francouzské Polynésie

Źelva ve vodách Francouzské Polynésie Shutterstock

Cestovatele z celého světa přitahují jako magnet nekonečné písčité pláže s vyhřátým blankytným mořem. Kdo by také nechtěl nasát omamnou vůni ibišků a zakusit zdejší pohodovou atmosféru, kdy čas najednou zpomalí a starosti odplují daleko za obzor. Místní korálové atoly jsou rájem potápěčů i příznivců šnorchlování. Ve všudypřítomných tyrkysových lagunách spatříte hejna pestrobarevných rybek i krásu útesů. Nenechte si ujít propadlý atol Rangiroa, opravdovou mekku vyznavačů potápění.

Pláže Bora Bora jsou místem maximálního luxusu. Příroda obdařila tento ostrov množstvím zákoutí s průzračnou vodou a bílým pískem. Můžete nasadit šnorchl a užívat si svět barevných korálových zahrad, zatímco se kolem vás budou prohánět neškodní žraloci, murény nebo rejnoci. Až budete rozjímat na terase svého vodního bungalovu posazeném přímo nad mořskou hladinou v jednom z luxusních resortů, pochopíte, co znamená cítit se jako v ráji.

Luxusní unikát z vod Tichého oceánu

Perlorodky

Perlorodky Shutterstock

V neobvykle teplých vodách Tichého oceánu, která ostrovy omývá, se skrývá světový unikát – perlorodky tu rodí vzácné černé perly, které jsou vyváženy jako luxusní zboží a zdobí se jimi i samotná japonská císařovna. Obdivovat je můžete v tahitském muzeu černých perel v Papeete, kde spatříte největší perlu světa a pořídíte unikátní suvenýry.

10 důvodů, proč vyrazit na Jamajku

Čtěte také:

10 důvodů, proč vyrazit na Jamajku

Hory a tisíc odstínů zeleně na Tahiti

Pěstování vanilky na Tahiti

Pěstování vanilky na Tahiti Shutterstock

Hornatý reliéf souostroví sopečného původu skýtá spoustu možností k výletům bujnou vegetací až na vrcholky zdvihající se k modré obloze. Až se vám podaří zdolat vrchol Mont Orohena, nejvyšší vyhaslé sopky tyčící se do výšky 2 241 metrů nad mořem, budete mít jako na dlani výhled plný zeleně a nekonečnou krásu Pacifiku.

Poznejte na vlastní oči, že pohostinní nejsou jen místní obyvatelé, ale štědrá je i zdejší příroda. Navštivte plantáže bavlníku nebo si zajeďte pro sladký úlovek na políčka ananasovníku. Opravdovým klenotem ostrova Tahiti je vyhlášená vanilka, kterou si pro její nezaměnitelnou chuť a aroma zamilovali cukráři po celém světě.

Velrybí rej na pobřeží Ruturu

Keporkak

Keporkak Shutterstock

Ze skalních útesů a jeskyní na ostrově Ruturu budete mít ideální výhled na mořskou hladinu, kde vám svůj velrybí tanec zatančí mohutní kytovci. Samice keporkaků sem každoročně připlouvají, aby do průzračných vod přivedly na svět svá mláďata. Jakmile se koncem jara ozve jejich nezaměnitelná velrybí píseň, zastavte se a užijte si dokonalé spojení s přírodou.

Dovolená ve Francouzské Polynésii

Polynéská kuchyně aneb tradice s nádechem exotiky

Polynézké Poison cru

Polynézké Poison cru Shutterstock

Představte si tradiční francouzskou kuchyni, jejíž věhlas přesahuje daleko za hranice Evropy. Přidejte špetku exotiky, tropické ovoce, kokosy, čerstvě ulovené mořské plody a nemalý vliv čínské nebo italské kuchyně. Výsledkem jsou lahodné pokrmy, které by bylo hříchem neokusit!

Potěšte své chuťové pohárky třeba typickým Poison cru, syrovým tuňákem, který se společně s mnoha druhy zeleniny zalévá kokosovým mlékem, šťávou z limetky a podává se s rýží. Zajímavá je samotná příprava národních pokrmů; suroviny, často kombinující maso a exotické ovoce, se zabalí do banánových listů a pečou na rozžhavených kamenech v podzemní troubě zvané ahima. Ta jídlu dodá výjimečný šmrnc a nezaměnitelné aroma. Představte si voňavé krůtí maso okořeněné zázvorem, česnekem se sladkými tóny čerstvého ananasu nebo bouillon d’awara, které pod tajemným názvem skrývá plod palmovníku s kuřecím masem a uzenou rybou okořeněné špetkou muškátového oříšku. Do gastronomického nebe vás vystřelí místní dezerty. Nenechte si ujít poeticky lahodné poe – puding z tara kořene s banánem a papájou zapečený v banánovníkovém listu, který vám nakonec přelijí kokosovým mlékem a dozdobí vanilkou.

Koktejly i autentické dobroty z trhů

Koktejl Mai Tai

Koktejl Mai Tai Shutterstock

Dopřejte si tradiční Mai Tai, ve kterém se snoubí bílý třtinový a tmavý rum, pomerančový likér, citronová šťáva, grenadina, mandlový sirup a limetka. Výsledkem je světově proslulý koktejl, zajímavá je i místní alternativa z čerstvého tropického ovoce.

Za autentickým gastro zážitkem se vypravte i na trhy Mapuru a Paraita, kde se už od brzkého rána můžete potkávat s místními a nakupovat lokální dobroty jako jsou makrely, krevety, ta nejsladší manga a ananasy nebo voňavé suvenýry v podobě skořice, kardamomu či čtvero koření. V podvečer zajděte do pojízdných bister zvaných roulottes, kde okusíte pokrmy místní i mezinárodní kuchyně jedinečných chutí za příznivé ceny.

8 nejlepších jógových destinací

Čtěte také:

8 nejlepších jógových destinací

Ostrov Huahine plný posvátných úhořů

Hory v Huahine, Francouzská Polynésie

Hory v Huahine, Francouzská Polynésie Shutterstock

Pokud vás polévá horko z představy přecpaných pláží a všudypřítomných mas turistů, máme pro vás tip na jedno z nejlépe hlídaných tajemství Francouzské Polynésie: ostrov Huahine. Na tomto kouzelném místě plném divokých lesů a malebných vesniček vás obklopí pouze čarokrásná příroda. Můžete tu také spatřit opravdovou raritu: obrovské posvátné úhoře. Někteří z nich váží až 20 kg. Místní věří, že se do nich převtělují duše zemřelých, proto je neloví, ale ochraňují. Kupte si maso od místních a můžete je nakrmit. A až budete rozjímat mezi plantážemi vanilky a políčky s grepy a melouny, jistě vás dostihnou rytmy polynéských předků a zaplaví nekonečný klid a pohoda.

Krásy Bora Bora z ptačí perspektivy

Letecký snímek Bora Bora

Letecký snímek Bora Bora Shutterstock

Už jste někdy spatřili ráj v celé jeho kráse z ptačí perspektivy? Pokud ne, tak si rozhodně dopřejte vyhlídkový let nad ostrovem Bora Bora. Vzlétněte do nebe a obdivujte rozmanitou paletu barev přírody mezi strmými horami, nejkrásnější lagunou světa a dokonalé bělostné pláže.

Mořeplavcem na Moorea, ostrově zamilovaných

Pláž na ostrově Moorea

Pláž na ostrově Moorea Shutterstock

Kam míří zamilované páry oslavit svou lásku, dopřát si jedinečné chvíle nerušeného odpočinku a užít si nezapomenutelné líbánky? Odpovědí je Moorea, ostrov tvarem připomínající srdce opředený bohatou historií a legendami. Už světoznámý mořeplavec James Cook tu zakotvil v krásné zátoce, která nyní nese jeho jméno. Zdolejte i vy břehy ostrova loďmo, můžete sem připlout po katamaránu nebo využít jednu z mnoha jachtařských půjčoven a vyzkoušet si roli mořeplavce na vlastní kůži. Průzračné klidné moře kypící životem si vás jistě získá a obohatí váš výlet o nezapomenutelné zážitky.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Tahitské festivalové veselí

Tanečnice na Tahiti

Tanečnice na Tahiti Shutterstock

Dvakrát podtržené a červeně zvýrazněné byste v polynéském kulturním kalendáři našli červnové a červencové dny. Koná se tu totiž tradiční sportovní a kulturní festival Heiva i Tahiti, jehož kořeny sahají až do roku 1881. Poznejte místní tradice, kdy se na Tahiti sjedou tanečníci, hudebníci, zpěváci a další umělci ze všech ostrovů a utkají se tu ve zpěvu, tanci, hudbě, ale i sportovních aktivitách jako je hod oštěpem, zvedání kamenů nebo závody lodí.  Nechte si vyprávět místní legendy a vydejte se po stopách živých tradic až k jejich kořenům.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín