Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srdcová záležitost: Vysoké Taury v Rakousku plné vodopádů, jezer i ledovců

Krauzovi na cestách

Každé místo na Zemi má své kouzlo. U některých lokalit ho možná budete muset chvíli hledat, ale v některých případech se zamilujete na první pohled. Přesně to se nám přihodilo v Rakousku, když jsme vyrazili poprvé do oblasti Kaprun/Zell am See. Vysoké Taury v Rakousku si nás získaly na celý život...

Od roku 2014 jezdíme do Rakouska každý rok – v zimě na lyže a v létě na pěší túry. Rádi objevujeme nová místa, ale na pár našich srdcovek se rádi vracíme. Jedničkou se stalo údolí nad Krimmelskými vodopády, v těsném závěsu je jezero Hintersee s okouzlující klidnou atmosférou. Představujeme vám naši hitparádu místních zajímavostí.

1. Krimmelské vodopády

Krimmelské vodopády

Krimmelské vodopády Krauzovi na cestách

Vodopády a s nimi spojená údolí jsou pro mě a moji ženu vždy magnetem, a to nejen v Rakousku. Fascinuje nás nejen dunění padající vody, ale také klid, když se dostanete nad vodopády. Startovacím bodem je parkoviště nad vesničkou Krimml, kde se platí 5 eur na den. Následně po zhruba 15 minutách dorazíte k pokladně, zaplatíte 4 eura na osobu a vyrazíte vstříc obloze. Vodopády jsou celkem tři nad sebou a na trase dlouhé přibližně 4 kilometry vystoupáte celkem 385 výškových metrů.

Okolí Krimmelských vodopádů

Okolí Krimmelských vodopádů Krauzovi na cestách

Obvykle vyrážíme kolem půl osmé, kdy je ještě chladno. Odměnou nám je fakt, že jdeme úplně sami. Po hodince stoupání a pár stech metrech zákrut se před námi otevírá nádherné údolí. To vidí jen málokdo, spousta příchozích totiž končí nad druhým vodopádem opalovačkou nebo v restauraci na pivu.

Objevte krásy Rakouska

Údolím se dá dojít k horské chatě Krimmler Tauernhaus. Tady si odpočineme a pak se vracíme zpátky k autu. Celá cesta údolím říčky Krimmler Ache přes Krimmelské vodopády zabere 6–8 hodin chůze (podle zdatnosti a délky přestávky) a měří 22–24 kilometrů.

2. Jezero Hinterssee u Mittersillu

Krauzovi na cestách

Krauzovi na cestách Krauzovi na cestách

Pro ty, kdo mají rádi přírodu a zvířata, je tohle ideální místo. Jezero Hintersee leží jen 12 kilometrů od Mittersillu, městečka vzdáleného 24 kilometrů od Kaprunu. Za parkování ani vstup k jezeru se nic neplatí. Jezero se sice nedá obejít, ale dá se vyrazit nad něj. Po cestě jsme viděli volně pobíhající krávy, kozy i koně. Jezero samotné má hladinu položenou ve výšce 1313 metrů nad mořem.

Jezero Hinterssee u Mittersillu

Jezero Hinterssee u Mittersillu Krauzovi na cestách

Pokračovali jsme po pěšince (později spíše po kamenech) a přes vrchol Geißstein jsme po dalších 4 km dorazili k jezeru Plattachsee, které patří v této části Rakouska mezi nejpůvabnější.

Rakouská jezera ke koupání

Čtěte také:

Rakouská jezera ke koupání

3. Grossglockner Hochalpenstrasse

Vysokohorská silnice v Rakousku

Vysokohorská silnice v Rakousku Krauzovi na cestách

Tato vysokohorská silnice má 48 kilometrů, 36 ostrých zatáček a stoupání, u kterého se zapotí nejen řidič, ale i jeho vůz. Nejvyšší bod silnice se totiž nachází ve výšce 2504 metrů nad mořem.

Vyhlídka Kaiser Franz Josefs Höhe

Vyhlídka Kaiser Franz Josefs Höhe Krauzovi na cestách

Na silnici vyrážíme obvykle v ranních hodinách (ostatně jako kamkoli jinam). Cílovým bodem většiny návštěvníků je vyhlídka Kaiser Franz Josefs Höhe (2369 m n. m.). Odtud je v případě slunečného počasí krásný výhled na nejvyšší horu Grossglockner (3798 m n. m.) a ledovec Pasterzenkees. Mimochodem, pokud z vysokohorské silnice Grossglocknerstrasse odbočíte na populární vyhlídku Edelweißspitze, dostanete se do výšky 2571 metrů nad mořem. Maximální stoupání na trase je 14 %.

Dovolená v Rakousku 5x jinak aneb Co všechno můžete zažít v této malebné zemi?

Čtěte také:

Dovolená v Rakousku 5x jinak aneb Co všechno můžete zažít v této malebné zemi?

Na silnici jsme hned při naší první návštěvě nevychytali optimální počasí, ale kromě teploty kolem nuly a silného větru, bylo vše perfektní. Příště si ale rozhodně objednáme lepší počasí!

4. Visutý most v Bad Gasteinu

Vysoké Taury

Vysoké Taury Krauzovi na cestách

Tohle místo není pro ty, kteří se bojí výšek! Most je dlouhý 140 metrů a vede až 28 metrů nad zemí. Zdá se být ale mnohem výš, protože onou zemí je několikasetmetrový skalnatý sráz. Most stojí ve výšce 2300 metrů nad mořem.

Mrkněte na nabídku zájezdů do Rakouska

K visutému mostu se dostanete z parkoviště v Bad Gasteinu (neplacené) a lanovkou na horu Stubnerkogel. Na hřebeni pak narazíte nejen na nádherné výhledy a visutý most, ale také na 360stupňové vyhlídkové věžičky. Od lanovky můžete také pokračovat po turistických cestičkách, třeba severně k chatce Stubneralm nebo jižně nad jezero Unterer Bockahrtsee (asi 6 kilometrů a 2,5 hodiny chůze).

5. Ledovec Kitzsteinhorn

Kitzsteinhorn

Kitzsteinhorn Krauzovi na cestách

Kitzsteinhorn, Schmittenhöhe a Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn patří mezi trio oblíbených lyžařských středisek. Samotný Kitz máme rádi hlavně v zimě – lyžařská sezóna je obvykle dlouhá, kvalita sněhu je super (díky tomu, že Kitzsteinhorn je ledovec) a výhledy jsou nezapomenutelné.

Rakouskem na kole bez starostí a zavazadel

Čtěte také:

Rakouskem na kole bez starostí a zavazadel

6. Přehrady Mooserboden nad Kaprunem

Přehrady Mooserboden nad Kaprunem

Přehrady Mooserboden nad Kaprunem Krauzovi na cestách

Přečerpávací přehrady Mooserboden jsou kaskádou dvou přehrad ve výšce 1672 a 2036 m n. m., přibližně 8 kilometrů od Kaprunu. K přehradám se dá vyrazit pěšky nebo se nechat vyvézt autobusem. Cesta autobusem vede až k horní přehradě. Při troše štěstí bude část trasy probíhat mimo autobus – na největším otevřeném výtahu v Evropě, který na 820 metrech překonává celkem 421 výškových metrů.

7. Ledovec Weißsee a vrchol Medelz

Weißsee

Weißsee Krauzovi na cestách

Ledovec Weißsee je jedním z nejkrásnějších míst, na kterém jsme lyžovali. Je asi 30 kilometrů od Kaprunu, nikdy tam není mnoho lidí a cena skipasu je poloviční než na Kitzsteinhornu. Sníh drží upravený až do odpoledne. Weißsee je ale báječný i v létě, o tom jsme se přesvědčili už několikrát! Obvykle je otevřeno od poloviny června, ale to tu bývají ještě zbytky sněhu. V srpnu se dá vyjet lanovkami nejen k hlavní stanici Rudolfshütte, ale také blíž k vrcholu Medelzkopf (2761 m n. m.). Z jeho vrcholku je parádně vidět do celého okolí včetně údolí, kde jsou jezera Weißsee, Tauernmoossee a Grünsee.

Zažijte Rakousko všemi smysly

8. Soutěska Sigmund Thun Klamm

Soutěska Sigmund Thun Klamm

Soutěska Sigmund Thun Klamm Krauzovi na cestách

Divoká voda protékající mezi skalami a gigantickými kameny se nachází jen dva kilometry od centra Kaprunu u silnice směrem na Kitzsteinhorn. Je dlouhá 750 metrů a celá vede po dřevěných lávkách, někdy až 50 metrů nad vodou. Na konci soutěsky na nás čekalo romantické jezero Klammsee. Na trase kolem jezera, dlouhé necelé dva kilometry, jsme se osvěžili v bistru u jezera. A nohy jsme zchladili v přítoku, jeho voda měla kolem čtyř stupňů Celsia!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín