Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zapomeňte na Bali a objevte neokoukané ostrovy Indonésie

Národní park ostrova Komodo, Indonésie

Národní park ostrova Komodo, Indonésie Shutterstock

Když se řekne Indonésie, představy mnohých se zbarví do různých odstínů zeleně, která je typická pro Bali. Tato přírodní perla je jen jedním klenotem v pokladnici, která v sobě skrývá více než 17 000 ostrovů. Na výběr máte nespočet míst s rozmanitou kulturou, etnickými národy a kmeny i přírodními skvosty. Objevte společně s námi další indonéské ostrovy. Třeba vás některý z nich uhrane natolik, že obsadí první příčku na vašem cestovatelském seznamu přání.

Jáva

Chrámový komplex Borodur, Jáva

Chrámový komplex Borodur, Jáva Shutterstock

Nejlidnatější indonéský ostrov vás okouzlí fascinujícími kontrasty pulzujících měst, sopečných pohoří a působivých chrámových staveb. Jáva je tak rozmanitá, že jeden den si můžete užívat kultury, dobrého jídla a čilého ruchu v hlavním městě Jakarta a druhého rána se toulat mezi věžičkami zdobených chrámů. Nenechte si ujít svatyni Borodur, jeden z nejkrásnějších buddhistických náboženských stánků světa z 9. století. Co by kamenem dohodil se tyčí další dominantní indonéský kulturní skvost, hinduistický chrám Prambanan.
Až se ozvou bolavá lýtka, zakotvěte ve stínu palmy na jednom z dlouhých písečných pásů podél pobřeží plného smaragdových lagun. Na vyhlášené pláži Sawarna vás přivítá uvolněná atmosféra, mohutná skaliska i jemný písek omývaný vlnami Indického oceánu. Kromě plážových radovánek se tu dočkáte i skvělých podmínek pro potápění nebo surfování.

Dovolená v Indonésii

Sumatra

Tygr sumaterský, Sumatra

Tygr sumaterský, Sumatra Shutterstock

Pokud si jako cíl svého indonéského dobrodružství vyberete Sumatru, dostane se vám dokonalé terapie přírodou. Na severu vám učaruje největší kráterové jezero Danau Toba, jehož třpytící se hladinu můžete pozorovat z vyhlídky u burácejících vodopádů Sipiso-piso. Energii vodních živlů si užijete také na pobřeží, kde najdete romantická zákoutí s tmavým pískem i plážové úseky pro fanoušky potápění a surfování. Ve středu ostrova se rozprostírá národní park Kerinci Seblat, který je domovem pestrého výčtu divokých zvířat. Mezi bujným lesním porostem a vzácnými rostlinami můžete zahlédnout slony, medvědy, dikobrazy, tapíry, ale i nosorožce nebo vzácné horské kozy. Hlavní úlohou parku je ochrana tygrů sumaterských, kteří patří k ohroženým druhům. Po náročném cestování si odpočiňte u jezera Danau Ranau, kde můžete jen tak lenošit na břehu, zažít adrenalin při vyjížďkách na vodním skútru nebo navštívit aquapark.

Borneo

Zátoka ve městě Semporna Sabah, Borneo

Zátoka ve městě Semporna Sabah, Borneo Shutterstock

Třetí největší ostrov světa je geopoliticky rozdělen na část Malajsie, Bruneje a Indonésie. Kompletně celé jeho území je kolébkou zážitků jako stvořených pro outdoorové dobrodruhy, které lákají útroby tajuplného deštného pralesa. Domov tisíců endemických rostlin a živočichů vám doslova vezme dech. Zdejší floru hrdě reprezentují nepřehlédnutelné okvětní lístky raflézie, jejíž sytě červené květy dorůstají do velikosti 1 metru a v průměru mohou vážit až 10 kg. Pro výpravu do pralesa využijte služeb zkušených průvodců, ti vás nechají nahlédnout do přirozeného domova vzácných opic, nosorožců, levhartů a při troše štěstí spatříte i ohrožené orangutany bornejské. S návštěvou ostrova neotálejte, krásy Bornea jsou kvůli nadměrnému odlesňování v ohrožení a budoucnost křehkého ekosystému je ve hvězdách.

8 nejlepších jógových destinací

Čtěte také:

8 nejlepších jógových destinací

Sumba

Tradiční chatrče, Sumba

Tradiční chatrče, Sumba Shutterstock

Ostrov Sumba patří k chudším regionům, většina obyvatel tu stále žije tradičním kmenovým způsobem života v chatrčích s vysokou střechou. Sumba se tak může pochlubit specifickou a doposud velmi živou kulturou vycházející z náboženství Marapu. Pokud vás láká objevit kouzla destinace žijící stranou od zbytku světa, bude pro vás návštěva ostrova takřka splněným snem. Můžete se tu stát svědky prapůvodních náboženských rituálů, zúčastnit se velkolepých několikadenních obřadů nebo vzhlížet k majestátným kamenným hrobkám, které vychází z tradic starých tisíce let. Kromě exoticky působící kultury, je symbolem ostrova santalové dřevo, které proslulo svými blahodárnými účinky. U nás je tento vonný poklad z tropů známý zejména v podobě aromatického oleje. V lůně sumbské přírody můžete vzhlížet do stále zelených korun santalovníku bílého, jehož kořeny a jádro oplývají silnou aromatickou vůní i protizánětlivými účinky.

Lombok

Kráter Dítě moře, Lombok

Kráter Dítě moře, Lombok Shutterstock

Toužíte po plážích jako z pohádky? Pak vsaďte na Lombok. K nejkrásnějším koutům ostrova patří jižní pobřeží kolem pláže Kuta, kde si vychutnáte šumění palem, průzračné moře, uvolněnou atmosféru i procházky vyhřátým jemným pískem. Až vás plážové kratochvíle omrzí, vyměňte plavky za pohodlnou obuv a vypravte se do vnitrozemí za mohutnými vodopády nebo za krásou nejvyššího vrcholu ostrova, vulkánu Gunung Rinjani. Při stoupání se vám bude postupně odkrývat pohled na velkolepá sopečná údolí, na samotném vrcholku pak uvidíte nejen okolní ostrovní scenérie, ale i jezírko v podobě kráteru sopky zaplněného vodou s poetickým názvem Dítě moře. Zajímavé podívané se dočkáte i na úpatí hory, kde můžete navštívit místní vesničky a pozorovat zemědělce, kteří tu na úrodných svazích pěstují kakao, hřebíček nebo tabák.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Seram

Pláž Ora, Seram

Pláž Ora, Seram Shutterstock

Láká vás poznat jedno z nejlépe střežených tajemství Indonésie? Pak zavítejte na ostrov Seram. Najdete tu luxusní hotelové komplexy i nedotčená zákoutí lákající k dobrodružným výpravám. Připravte se na tajemnou džungli, horské vyhlídky i exotické zástupce zvířecí říše. Možná jste už na svých cestách zažili, že za zdánlivě nedostupným terénem se často skrývají ty nejkrásnější scenérie. K takovým patří také zátoka Ora, která leží v izolaci od okolní civilizace a odmění vás plážovou idylkou bez davů. Místo leží v rovníkové oblasti, a tak se tu příjemně ohřejete během celého roku.

Flores

Jezera v Kelimutu, Flores

Jezera v Kelimutu, Flores Shutterstock

Pokud máte slabost pro divočinu, bude i ostrov Flores vaší zemí zaslíbenou. Najdete tu nespočet půvabných kulis tvořených deštnými pralesy a barevnou exotickou flórou kontrastující s drsným hornatým terénem. Krása vás tu obklopí nejen na souši, ale i v okolních vodách, kde se kolem divokých útesů míhají želvy nebo rejnoci. Hlavním lákadlem ostrova je národní park Kelimutu, jehož nedotčená kráterová jezera vábí dobrodruhy ze všech koutů světa. Kdo by si také nechal ujít zázrak v podobě proměnlivé vodní hladiny, která se dokáže zbarvit do tří barevných odstínů. Domorodí obyvatelé věří, že tyto kouzla mají na svědomí duše zemřelých. Kromě vodní podívané vás tu čeká koupání v horkých pramenech nebo prohlídka útrob okolních jeskyní.

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Čtěte také:

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Komodo

Varan komodský, Komodo

Varan komodský, Komodo Shutterstock

Oblast ostrova Komodo patří k tomu nejzajímavějšímu, co můžete v rámci Indonésie spatřit. Celé území je tvořeno stejnojmenným národním parkem se spletí tropického deštného pralesa a lesní savanou. Není těžké tu na vlastní oči spatřit v přirozeném prostředí zdejšího typického obyvatele, draka zvaného Varan Komodo. Při šnorchlování nebo potápění vám učaruje působivý podmořský život, míjet vás tu budou mořské želvy a není vyloučené, že v dáli zahlédnete hřbetní ploutve veselých delfínů.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín