Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

11 tipů, jak cestovat s dětmi s lehkostí a důvtipem

Cestování s dětmi

Cestování s dětmi Shutterstock

Většina rodičů chce svým dětem dopřát to nejlepší, včetně možnosti poznávat svět. Máte i vy doma malé parťáky, kterým byste rádi ukázali krásy naší planety i jinak, než při otáčení glóbusem? Aby se z dlouhé cesty ve společnosti malých neposedů nestala rodičovská noční můra, chce to promyšlenou strategii, pečlivé plánování a pár osvědčených trumfů v rukávu.

Spřádejte plány společně

Plánování dovolené

Plánování dovolené Shutterstock

Dejte svým dětem pocit, že jsou pány vašich společných dovolenkových plánů. Ať sami vymyslí, jaká místa by chtěli navštívit, navrhnou, jaké aktivity je během cest lákají. Uvidíte, že když jim na chvíli předáte plánovací otěže, přijdou s překvapivými nápady a míra jejich nadšení rapidně stoupne.

Letní dovolená u moře

Balte chytře

Balení na dovolenou

Balení na dovolenou Shutterstock

Chcete-li mít jistotu, že vám během cestování nebude nic chybět, začněte seznamem. Nechte si dostatečný čas na rozmyšlenou, jednotlivé položky vás budou napadat postupně. Snadno tak předejdete tomu, že by někomu z rodiny chyběly boty do vody, pláštěnka nebo ořezávátko na pastelky. Nikdo s sebou nechce vláčet nespočet zavazadel, ale mít základní oblečení a vybavení pro každý vrtoch počasí se může hodit. Balením pověřte i malé cestovatele. Ať si do svého batůžku sbalí oblíbeného plyšáka, hračku nebo společenskou hru, která může při dlouhé cestě přijít vhod.

Zanzibar místo školní lavice: Vydejte se s dětmi na objevitelskou dovolenou

Čtěte také:

Zanzibar místo školní lavice: Vydejte se s dětmi na objevitelskou dovolenou

Vhodná destinace

Rodina na výletě

Rodina na výletě Shutterstock

Jako rodič pravděpodobně tušíte, zda vaše ratolesti ocení spíše útěk do panenské přírody, nebo je uspokojí ruch zábavních parků a sjíždění tobogánů. Výběr destinace na míru vaší rodině je klíčem k úspěšnému výletu. A kdo říká, že si nemůžete dopřát od každého typu zábavy trochu? Namíchejte svou dovolenou ve správných poměrech tak, aby se děti vyřádili a znavení rodiče měli šanci na oddech nebo část programu podle svého gusta. Naučíte tak děti dělat kompromisy a přizpůsobit se, což se jim v budoucím životě bude určitě hodit. 

Staňte se svačinářem

Zdravá svačinka

Zdravá svačinka Shutterstock

Sebelepší výlet dokáže zhatit kručení v žaludku. Možná si sami z dětství pamatujete, že jedna z nejlepších věcí na cestování je svačina. Aby vás hlad nedoběhl, mějte po ruce dostatečnou zásobu oblíbených laskomin, které zároveň dobijí baterky a potěší malé mlsné jazýčky. Nezapomeňte ani na sebe, ke zvládnutí dlouhé cesty budete potřebovat velké množství energie. Ovoce, zelenina, sendviče, tortilly, musli tyčinky nebo ořechy? Fantazii se meze nekladou. Dbejte na pitný režim a při balení nezapomeňte ani na dobře těsnící lahve, které můžete libovolně doplňovat.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění   

I cesta může být cíl

Čekání na letišti s dětmi

Čekání na letišti s dětmi Shutterstock

Nekonečná cesta autem, dopravní zácpy, zpožděné letadlo nebo dlouhé čekání na autobus – ať už při cestování narazíte na jakýkoliv karambol, je důležité zachovat klidnou hlavu a ze zdánlivě nepříjemných chvil vyčarovat pohodové okamžiky. Zahrajte si na „sbíraní“ barev aut, slovní fotbal nebo „hádej, kdo jsem“. Z rádia či ze sluchátek pusťte oblíbené rodinné hity nebo společnými silami skládejte po větách popletené pohádky. Stačí upustit uzdu fantazii a cesta vám uteče lusknutím prstu. 

Ideální dovolená s dětmi? Malta nadchne celou rodinu

Čtěte také:

Ideální dovolená s dětmi? Malta nadchne celou rodinu

Zažít nudu, to vadí

Hotel s aquaparkem

Hotel s aquaparkem Shutterstock

Pokud vaše potomky i přes veškeré snahy a úsilí nuda dožene, je čas vytáhnout esa z rukávu. Štěstí přeje připraveným, proto je dobré mít v zásobě malé překvapení. Pořiďte novou neokoukanou hračku nebo knížku, zabalte dosud nepoznanou karetní nebo společenskou hru, do příručního kufru přihoďte i dětský časopis, malé puzzle nebo sešit s úkoly či nálepkami. Překvapivý dáreček, který může posloužit jako odměna za trpělivost při náročné cestě, bude jistojistě odměněn rozzářeným dětským úsměvem. Novinky v repertoáru hraček mohou pomoci i ke klidnějšímu čekání v restauraci, které malé strávníky často nebaví. 

Objevujte s námi svět

Taška poslední záchrany

Vybavte si lékárničku

Vybavte si lékárničku Shutterstock

Můžete mít sebelepší plán, ale nenadálým situacím se nevyhnete. Nenechte se vykolejit a sbalte pár věcí, které vám v případě nouze poslouží jako krabička poslední záchrany. Hodit se mohou léky na běžné neduhy, úlevné krémy po spálení sluncem nebo bodnutí hmyzem, dezinfekce a náplasti, igelitové sáčky, šitíčko nebo repelent. Pokud budete po návratu domů většinu záchranných pomůcek vytahovat v netknutém stavu, můžete svou dovolenou považovat za více než úspěšnou.

Vytvořte si vlastní tradice

Zábava na pláži

Zábava na pláži Shutterstock

Tradice mají kouzelnou moc, dokáží se totiž zarýt hluboko do paměti. Dávají vzniknout silným a krásným momentům, na které budete s úsměvem na rtech vzpomínat navěky. Vytvořte si vlastní dovolenkové rituály, můžete se na ně společně těšit. Ať je to vzájemné zahrabávání se do písku na pláži, rodinný piknik, soutěž o nejlepší domeček pro skřítky v lese nebo večerní společné chvíle, při kterých si vzájemně povyprávíte zážitky z celého dne. Oblíbeným rodinným zvykem se mohou stát i zdánlivé maličkosti.   

Dovolená s dětmi v Egyptě: Představujeme nejoblíbenější rodinné hotely

Čtěte také:

Dovolená s dětmi v Egyptě: Představujeme nejoblíbenější rodinné hotely

Změna je život

Připravte si plán B

Připravte si plán B Shutterstock

Fakt, že cestování dokáže být nepředvídatelné, ví každý protřelý rodič. Při cestách s dětmi to totiž platí dvojnásob. Proto je důležité zůstat dostatečně flexibilní a otevřený změnám. Do cesty vám může vstoupit zdržení na cestě, špatné počasí nebo nevolnost. Hodí se mít v záloze plán B a v případě nouze upravit svůj itinerář. Mějte zmapovaná vhodná místa pro návštěvu s dětmi během nepřízně počasí a žádná průtrž mračen vás nerozhodí.  

Pociťte sílu okamžiku

Letní dovolená

Letní dovolená Shutterstock

Dovolená je ideální čas, kdy se na sebe můžete vzájemně napojit. Nemusíte myslet na povinnosti všedních dní, myšlenky vám neutečou za nedodělanými resty. Na dovolené můžete žít tím, co je tady a teď. Děti to ocení ze všeho nejvíce. Společný čas, kdy mají máma nebo táta oči jenom pro ně, je tou nejlepší investicí. Využijte tyto chvíle k hrám a dovádění, zkuste pohlédnout na svět dětskýma očima. Společné zkoušení něčeho nového vytváří ty nejkrásnější vzpomínky. Ať už na pláži přeskakujete mořské vlny, válíte sudy z kopce nebo děláte andělíčky ve sněhu, vězte, že na vás čeká odměna ve formě upřímné dětské radosti.

Ohňostroj zážitků aneb Nejlepší zábavní parky v Dubaji

Čtěte také:

Ohňostroj zážitků aneb Nejlepší zábavní parky v Dubaji

Zakonzervujte si vzpomínky

Rodinné album

Rodinné album Shutterstock

Po příjezdu domů si můžete vzpomínky na rodinnou dovolenou zachovat a vyrobit si cestovatelské album, které ozdobí společné fotky, vstupenky z navštívených muzeí, malované obrázky nebo vepsané příběhy z cest. Během dovolené se jistě najde mnoho vzácných artefaktů, které vaše děti najdou a za každou cenu budou potřebovat uschovat. Ať se tedy třpytivý kamínek nebo bělostná mušle stane ozdobou vašeho cestovatelského deníčku. Po čase si listováním mezi zdobenými stránkami rádi připomenete výletnické zážitky i společně strávený čas.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín