Dánsko Dánsko

  • Místní kuchyně

    Dánská kuchyně se skládá především z potravin, které se dají samy vypěstovat v místním nepříliš vlídném podnebí. Často se tedy setkáme s přísadami, jako jsou brambory, ječmen, žito a červená řepa. Z živočišných produktů pak mají Dánové nejvíce v oblibě mléčné výrobky – především proslulé dánské sýry, dále vepřové maso (Dánsko je největším producentem vepřového masa na světě), hovězí maso, ryby a mořské plody. Z dezertů rozhodně stojí za zmínění dánský marcipán a celosvětově oblíbené sladké pečivo z plundrového těsta.

    Mezi nejznámější jídla v Dánsku patří:

    Smørrebrød – nejčastější dánský oběd. Tento za studena podávaný pokrm o sobě mnohé napovídá již v samotném názvu, jenž v překladu znamená „chléb s máslem“. Jedná se totiž skutečně o plátek hutného žitného chleba s máslem, který je následně obložen například lososem, mořskými plody, paštikou, plátkem masa nebo sýrem; nechybí ani vrstva čerstvé cibule, majonézy, remulády a jiných omáček – variant tohoto pokrmu je skutečně obrovské množství.

    Koldt bord – v překladu „studený stůl“ je v Česku více známý jako švédský stůl. Jedná se o variaci studených i teplých pokrmů, z nichž si mohou strávníci vybrat to své. Tímto způsobem se stoluje většinou v době oběda. Jako první chod se nejčastěji podává nakládaný slaneček s cibulí.

    Frikadeller – další velmi oblíbené dánské jídlo. Frikadeller jsou karbanátky z mletého masa smažené na vepřovém sádle. Nejčastěji se podávají s bramborami; dají se však koupit i v pouličních stáncích ve formě rychlého občerstvení.

    Pølse – asi nejznámější dánská červená klobása. Vyrábí se z vepřového masa a je k sehnání (podobně jako frikadeller) v každém stánku s hot dogy. Podává se nejčastěji s rovněž velmi oblíbenou remuládou, což je omáčka z majonézy, nakládané zeleniny, koření, kaparů a ančoviček.

    Rullepølse – závitek vyrobený z vepřového žaludku, jehož nezaměnitelnou chuť dotvářejí bylinky. Často se plátky rullepølse pokládají na smørrebrød.

    Æbleskiver – sladký pokrm podobný našim koblihám – s tím rozdílem, že místo marmelády je uprostřed plátek jablka. Jedná se o oblíbený sváteční pokrm, který se podává jak o Vánocích, tak o Velikonocích.

    Wienerbrød – světoznámé sladké pečivo, které je u nás známé jako pečivo z plundrového těsta. Wienerbrød v překladu znamená „vídeňský chléb“, protože prapůvod receptu přišel do Dánska právě s rakouskými pekaři. Dánští mistři jej však zdokonalili, a dnes se tak toto pečivo z nadýchaného lístkového máslového těsta těší oblibě po celém světě.

    Nápoje:

    Pivo – ačkoli Dánsko není největším producentem piva na světě, jeho obyvatelé jsou údajně největšími pivními konzumenty. Asi nejznámějším pivovarem je kodaňský Carlsberg.

    Akvavit – velmi oblíbená lihovina, která se vyrábí destilováním brambor nebo obilí společně s kmínem a dalšími bylinkami.

    Gammel Dansk – hořký bylinný likér