Kyrgyzstán Kyrgyzstán

  • Místní kuchyně

    Základ kyrgyzského jídelníčku tvoří skopové maso. Vepřové je z náboženských důvodů zakázané, hovězí sem tam nahradí skopové a kuřecí je kvůli dietnímu charakteru opomíjené. Ryby vévodí jídelníčku v okolí jezera Issyk-kul a kolem řek. Kyrgyzové žili v tvrdých podmínkách a v jejich kuchyni převládá tučné jídlo, syté polévky, zkvašené mléko a pivo.

    Polévky se podávají před hlavním chodem nebo se jedí samostatně. Šorpo je beraní vývar s kusy masa, tukem, bramborami a mrkví. V oblibě je ruský boršč nebo osvěžující studená polévka okrjoška, tedy kefír s nadrobno nakrájenou okurkou, koprem a někdy i rajčaty.

    Národní jídlo bešbarmak jsou nudle ve vývaru s kousky masa. Podává se ve velké míse a obvykle se jí rukama. V dnešních restauracích vám k bešbarmaku donesou příbor. Ve velkých městech na jihu země ochutnejte plav (rýže se smaženým masem a směsí cibule, mrkve, hrozinek, cizrny a česneku). Ve stáncích rychlého občerstvení nejčastěji seženete šašlik (kousky masa či jater na jehle opečené nad žhavým uhlím). Stává se, že jeden kousek masa v šašliku je čistý tuk. Šašlik se posype kousky opražené cibule a podává se s chlebovou plackou lepjoškou nebo salátem z rajčat a okurek. Vliv asijské kuchyně je patrný u pokrmů Ašlan-fu (pikantní průhledné nudle s octem a vejci) a manty (taštičky plněné mletým masem). Nejlevnější jídlo samsy je obdoba našich pirožků plněných cibulí nebo kořením. Jako dezert si dejte sušené jogurtové koule nebo čak-čak (smažené nudličky zalité medem, mákem a ořechy). Za sváteční pokrm je považována beraní hlava a koňské klobásy. Oboje můžete ochutnat na tržištích.

    Pití vody k jídlu je v Kyrgyzstánu spíše raritou. Zato všude dostanete misku černého, zeleného nebo bylinkového čaje. Národní nápoj kumys je zkvašené kobylí mléko. Maksym se připravuje z vody, kvasnic a pšenice a podobá se hustému pivu. Pivo se dováží z Čech, Německa a Ruska a vyrábí se místní varianty Arpa a Naše pivo. Víno pochází z Moldávie a vodka z Ruska.