Madagaskar Madagaskar

  • Jak trávit čas

    Madagaskar je čtvrtý největší ostrov světa. Po tisíciletí vzkvétal v izolaci od kontinentální Afriky, až vznikly okouzlující a nevídané přírodní unikáty. Nejznámějšími útvary jsou vápencové jehly v rezervacích Bemaraha a Ankàrana na západě země, které připomínají měsíční krajinu. Na východě Madagaskaru se nacházejí husté lesy a mokřady. Asi 80% zvířecích a rostlinných druhů je endemických a můžete je spatřit pouze zde. Každého zaujmou majestátní baobaby na jihu země a více než tisíc druhů orchidejí. Navštivte Alej baobabů u Morondava, kde uvidíte sedm z jedenácti druhů baobabů.

    Jih ostrova proslul kouzelnými plážemi a drsnými kaňony. Horské řeky zdolávají posádky na raftech nebo jedinci na kajaku. Pláže s bohatou podmořskou faunou a flórou vybízejí k potápění. Vyhledávané potápěčské destinace naleznete v okolí souostroví Nosy Be a Nosy Mitsio na severu ostrova. Nezapomenutelný zážitek si odnesete i ze šnorchlování v této oblasti.

    V sezóně se pořádají výpravy za pozorováním velryb a ptáků. Výchozími místy jsou Masoala, St Marie nebo Fort Dauphin. V září a říjnu se rodí malí lemuři, typičtí zvířecí zástupci ostrova, které můžete sami pozorovat v doprovodu pracovníka národního parku. Na Madagaskaru žije přes 50 druhů lemurů.

    Surfování patří k dalším oblíbeným sportovním aktivitám. Surfařské pláže jsou liduprázdné. Nečekají vás skupiny dobrodruhů vyhlížejících tu pravou vlnu, ale jen vítr, moře a příroda. Nejlepší podmínky poskytuje jihozápadní pobřeží ostrova a pláž Mahambo na severovýchodě.

    Centrální plošinu a horské oblasti Madagaskaru křižují turistické stezky. Mírnější teploty ve vyšších nadmořských výškách přinášejí příjemné ochlazení. Z vrcholků dosahujících až dvou tisíc metrů se otevírá pohádkový výhled na celý ostrov. V horách můžete narazit na kmeny původních obyvatel žijících podle prastarých zvyků svých předků. Žulovým masivům Andringitra – Tsaranoro a Karambony propadají světoví horolezci. Do historie bigwallových výstupů se zde zapsali i tři čeští horolezci, jejichž jména se na Madagaskaru občas skloňují.

    Na Madagaskaru zažijete kulinářský ráj. Pobřežní restaurace připravují výtečné mořské plody. Čerstvé ovoce a zelenina se rozplývají na jazyku. Specialitou jsou všudypřítomné rýžové koláče a netradiční steak ze zvířete zebu.