Za hranice letos zamíří více lidí

Zimní dovolená - Češi se chtějí ohřát v teple, zájem je ale i o lyžování v Alpách

Sezona zimních zájezdů začíná. Největší nápor bude v týdnu mezi Vánocemi a Silvestrem. Zatímco tuzemské hotely a penziony mají ještě volná místa, většina zájezdů do Alp a k moři je již vyprodaných.

...

K nejpopulárnějším destinacím patří Egypt, Kanárské ostrovy a z exotických Maledivy, Kuba, Mauricius a Dominikánská republika. V tropických oblastech není ani tak problém sehnat ubytování, ale plná jsou hlavně letadla. Zejména charterové lety praskají ve švech. „Do Thajska, na Maledivy nebo Mauricius je vyprodanost na charterech maximální. Kapverdské ostrovy jsou také vyprodané,“ potvrzuje Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz.

...

Častým požadavkem lidí je mít ubytování přímo na sjezdovce nebo alespoň poblíž skibusu, který mají lyžaři v rámci skipasu v ceně-můžeme zde hovořit o jisté pohodlnosti českých lyžařů, která každým rokem stoupá. „Klientů, kteří jsou ochotni na sjezdovku dojíždět vlastním autem či skibusem, je každým rokem méně,“ konstatuje Tůma.

Kdo koupil zimní dovolenou včas, většinou na tom vydělal. Slevy na First minute byly až deset procent z ceny zájezdu. I teď ale většina cestovek nabízí různé pobídky, mezi nimiž jsou například skipas zdarma, rakouskou dálniční známku zdarma, dítě zdarma a podobně. V nabídce se už ale objevují i Last minute zájezdy. Ubytování v italských Alpách tak lze sehnat už od dvou tisíc korun na osobu za čtyři noci včetně skipasu (v tříhvězdičkovém hotelu, s vlastní dopravou a bez stravy).

Bohužel pro návštěvníky, letos si za lyžování ve většině tuzemských středisek zaplatí víc než loni, v řádu o desetikoruny. Naproti tomu alpská střediska se do větších investic do areálů nepouštěla a zaměřovala se spíše na posílení systémů umělého zasněžování, terénní úpravy nebo budování snowparků.

 

Lidové noviny

Publikováno: 07.12.2012