Mezi first minute zájezdy na léto vede Řecko, letošní novinkou je Albánie a severní Kypr

Nejvyhledávanější destinací pro léto 2013 je v rámci first minute zájezdů Řecko. Dovolenou do řeckých letovisek volí 23 % Čechů, kteří za pobyt utrácejí v průměru 16 610 Kč na osobu. Vyplývá to z aktuálních statistik cestovní agentury Invia.cz. Pro letošní sezónu cestovní kanceláře rozšířily nabídku lokalit. Nově mohou turisté v režimu first minute zakoupit pobyty v Albánii a na severním Kypru.

Cestovní agentura Invia.cz registruje meziroční zvýšení poptávky o předprodej zájezdů na léto 2013 o 24 %. Zároveň se zvyšuje průměrná hodnota objednávky, která činí 14 600 Kč na osobu. To představuje 9% meziroční nárůst. Mezi pětici nejpopulárnějších zemí pro nákup letní dovolené s předstihem tradičně patří Řecko, Turecko, Bulharsko, Tunisko a Itálie. Poptávka po těchto destinacích tvoří 64 % z celkového prodeje first minute zájezdů na léto 2013.

„Češi se na letní dovolenou rádi vracejí do oblíbených a vyzkoušených letovisek, proto se seznam neoblíbenějších destinací příliš nemění. Stálicí jsou dovolené na řeckých ostrovech. Ale zaznamenali jsme i nové trendy. Letos registrujeme například o 190 % vyšší poptávku po dovolené na Kypru než loni,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz, která je jedničkou na českém trhu on-line prodeje zájezdů. „V nabídce pobytů jsou totiž letos nově zařazeny hotely v severním Kypru a také v Albánii. Zde se turistika teprve rozjíždí a ceny jsou proto příznivé. Lidé mohou letos vybírat i z širší nabídky hotelů v Portugalsku, Sardinii a ve španělské lokalitě Mar Menor,“ doplnil Tůma.

Zájezdy na letní sezónu v režimu first minute mohou lidé pořizovat až do konce března 2013. Přitom nejvýhodnější nabídky většinou platí pouze do 31. ledna, kdy průměrná sleva na pobyty činí 20 % z katalogové ceny. V březnu pak lze očekávat průměrnou výši slevy pouze na úrovni 16 % oproti běžným cenám. Při včasném nákupu zájezdu lze navíc získat bonusy, přičemž lidé nejčastěji vyhledávají nabídky s bezplatným pobytem pro děti.

„Při nákupu first minute zájezdu běžně platí, že čím dříve pobyt zakoupíte, tím více můžete ušetřit. Některé cestovní kanceláře totiž výši nabízené slevy postupně snižují. Případně rozdělují slevy podle vybraných termínů či hotelů a ty nejvýhodnější nabídky jsou přirozeně brzy vyprodány,“ vysvětlil Michal Tůma z cestovní agentury Invia.cz. „Při výběru zájezdu by se měli lidé navíc zajímat o bonusové bezplatné služby. V letošní sezóně mají turisté u vybraných pobytů například možnost změnit termín i lokalitu ještě týden před odletem,“ dodal Tůma.

finexpert.e15.cz

Publikováno: 10.01.2013