Češi si za první rok na dětské pasy zvykli, kompenzují je výhody cestovních kanceláří

Čeští rodiče musí již dvanáct měsíců pořizovat svým dětem při cestách do zahraničí vlastní pasy. Na novou povinnost zavedenou Evropskou unií reagovali podle prodejců zájezdů zpočátku spíše negativně, jejich zájem vycestovat se svými ratolestmi ale nepoklesl. Příčinou jsou zejména rozsáhlé výhody a slevy, které jim jednotlivé cestovní kanceláře a agentury k dovolené mimo Českou republiku nabízejí. Mezi nejoblíbenější patří zejména možnost pobytu pro dítě zcela zdarma.

...

„Poptávka po zahraničních dovolených s dětmi se výrazně s loňským zavedením povinnosti pasů pro děti nezměnila, v poměru k dovoleným v Česku. Sledujeme stále velkou oblibu u cenových akcí, které naopak cestování rodin s dětmi podporují,“ říká Michal Tůma, marketingový ředitel společnosti Invia.cz, která je jedničkou na českém trhu v prodeji online zájezdů. „Patří mezi ně zejména platba pouze za letenku dítěte nebo rovnou celý zájezd pro něj zdarma. Za snížené ceny se dá vycestovat s rodinnými příslušníky až do osmnácti let věku,“ dodává Tůma.

...

Případů, kdy rodiče zjistí až po nákupu dovolené, že jejich dítě nemá platný pas, je tedy v současnosti minimum. Jestliže nemyslí na zajištění dokladů předem, dovolená se jim však může prodražit. Záchranou může být rychlopas, vydaný asi v patnáctidenní lhůtě. Cena za doklad se pak ale vyšplhá ze stokoruny na 1 000 Kč. Obrátit se mohou i na prodejce zájezdů. Poplatky cestovním agenturám a kancelářím za změnu jmen se pohybují v řádu stokorun, poplatek za změnu termínu či destinace se ale většinou již týká stornopoplatků dané společnosti a může se vyšplhat až na desítky procent z ceny zájezdu, v závislosti na době do odletu.

Celý článek: Češi si za první rok na dětské pasy zvykli, kompenzují je výhody cestovních kanceláří

cianews.cz

Publikováno: 20.06.2013