7 podzimních výletů na nejkrásnější vinice Evropy

Podzim je dobou sklizně a oslav vína. Milovníci tohoto nápoje z hroznů na tento čas nedočkavě čekají a vyrážejí za poznáním. Právě na podzim mohou spojit potěšení z pití dobrého vína s vychutnáváním jedinečných cestovatelských zážitků. Proto jsme pro vás připravili seznam sedmi nejzajímavějších vinařských oblastí, které stojí za návštěvu.

Tokajská oblast ležící na severovýchodě Maďarska a jihovýchodě Slovenska je světoznámá díky kvalitnímu vínu. Maďarsko je známé především svou egerskou „býčí krví“ a tokajským vínem, které se stalo legendárním elixírem oceňovaným ruskými cary, britskými panovnicemi i rakouskými císařovnami. Kraj může zaujmout i prohlídkou barokní perly Maďarska – města Eger, ležícího v malebné krajině pod Bukovými horami, či návštěvou nedaleké Budapešti. Milovníci termálních lázní si v Maďarsku přijdou na své. Mohou využít řadu relaxačních programů v místních termálních lázních, které mají blahodárný vliv na zdraví člověka. „Pokud se chystáte na výlet do proslulé vinařské oblasti Tokaj, pak si jej ideálně naplánujte na začátek října. A nenechte si zde ujít slavnosti tokajského vína. Místní vinaři zde prezentují ta nejkvalitnější vína. Můžete zde příjemně degustovat a nasát jedinečnou atmosféru,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je jedničkou českého trhu v prodeji online zájezdů. Čtyřdenní poznávací zájezd po Maďarsku se zastávkami v kraji tokajského vína je možné zakoupit za 5 000 Kč.

...

Oblast Wachau je dokonce zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Přitahuje turisty svou živou historií kraje podél Dunaje, ale i vynikajícím bílým vínem, jehož hlavními představiteli jsou Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. V této působivé krajině se choulí jedna malebná vinařská vesnička za druhou. Najdete zde různé opevněné kostely, renesanční panská sídla, ale také repliku Willendorfské Venuše, sošky bohyně plodnosti, která zde byla nalezena. Poznejte krásy města Melk, ztělesnění klasické barokní architektury, ve kterém se nachází největší benediktinský klášter v Evropě. Vinařské městečko Retz zase nabízí možnost návštěvy nejstaršího vinného sklepa ve střední Evropě. „Město Retz leží hned u českých hranic, čeští turisté tak zde mohou pohodlně navštívit tradiční oslavy vína. Ty se konají koncem září. Slavnost probíhá na náměstí, které je označováno jako jedno z největších a nejhezčích náměstí v Rakousku. Účastníci oslav si zde dokonce mohou nabírat víno přímo z kašny,“ upozornil Michal Tůma z cestovní agentury Invia, kde si turisté mohou vybrat z široké palety poznávacích zájezdů nejen po evropských vinicích. Víkendový pobyt ve vinařské oblasti Wachau vyjde na 2 700 Kč pro jednu osobu.

Celý článek: 7 podzimních výletů na nejkrásnější vinice Evropy

regiony24.cz

Publikováno: 24.09.2013