Turistů v ČR letos ubylo

V tuzemských hotelech a penzionech se za letošní první čtvrtletí ubytovalo téměř 2,9 miliónu hostů. To je zhruba o procento méně než loni ve stejném období. Počet přenocování klesl dokonce o 2,6 procenta.

„Zahraničních návštěvníků Česka sice meziročně přibylo o 1,6 procenta, ale domácích turistů naopak o 3,2 procenta ubylo,“ oznámil v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj se na tomto úbytku podepsala především mírná zima, kdy o nemálo hostů přišla zejména lyžařská střediska v Libereckém a Královéhradeckém kraji i na Vysočině.

Nepříznivou bilanci turistického ruchu ovšem v prvním čtvrtletí zaznamenala i Praha, která je tradičně nejnavštěvovanější oblastí republiky. Přenocoval v ní jeden milión turistů, o 3,9 procenta méně než loni.

„Nižší zájem o návštěvu hlavního města byl hlavně mezi tuzemskými hosty, kterých meziročně ubylo 10,6 procenta a počet jejich noclehů se snížil dokonce o 18,7 procenta,“ upřesnil ČSÚ.

Přes oživování ekonomiky tedy Češi i nadále zvažují, na co vynaloží peníze a co si ve výdajích rodinného rozpočtu raději odpustí. Zájezdy do zahraničí však už mezi odkládané položky příliš nepatří a nemálo Čechů využilo i uplynulých květnových svátků k pobytu v evropských metropolích či u moře.

„Podle našich poznatků investovali v období květnových svátků turisté do eurovíkendů v průměru 6060 korun na osobu a za dovolenou u moře 14 134 Kč,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia. „Z přímořských destinací je teď v květnu nejžádanější Egypt, který tvoří 12 procent z poptávky. Plných 68 procent z námi prodaných zájezdů na období 1. až 8. května však byly poznávací pobyty, zejména do Paříže a Říma. Na těchto eurovíkendech Češi trávili tři až čtyři dny,“ dodal Tůma.

Právo

Publikováno: 10.05.2014