Trend 2014: Polovina Čechů si v Řecku připlácí za all inclusive, v 98 % cestují letadlem

Řecko je nejoblíbenější letní destinací českých turistů, kteří vyrážejí na svou dovolenou s cestovní kanceláří. Z řeckých ostrovů je nejpopulárnější Kréta, ta zaujímá třetinu všech zájezdů do Řecka prodaných na léto 2014. V 98 % případů se turisté na dovolenou do Řecka přepravují letadlem a celkem 56 % cestovatelů si dopřává stravu typu all inclusive. Čeští turisté na dovolené v Řecku tráví nejčastěji 8 dnů. Vyplývá to ze statistik cestovní agentury Invia, která analyzovala vzorek bezmála 14 000 zájezdů prodaných na letní měsíce 2014.

Pobyty na řeckých ostrovech tvoří 29 % z celkového prodeje zájezdů u cestovní agentury Invia. Češi za dovolenou v Řecku utrácejí v průměru 13 223 Kč na osobu, což je o 400 Kč méně než loni. Ze všech lokalit tráví svou dovolenou nejčastěji na Krétě. Druhý nejoblíbenější ostrov je Rhodos, který tvoří 19 % z poptávky po pobytech v Řecku, a třetí příčku obsadil Kos s 15% podílem. Nejlevněji pak vychází dovolená na ostrově Parga, kde činí průměrná hodnota prodaného zájezdu u cestovní agentury Invia 8 191 Kč na osobu.

„Vysoká obliba Řecka je dána tím, že Češi rádi objevují nové scenérie a Řecko jim nabízí na dvě desítky rozličných lokalit. Přestože mění destinace, zůstávají stále ve známém kulturním prostředí. Navíc Řecko nabízí vyžití jak pro sportovce, tak pro milovníky památek,“ sdělil Michal Tůma z cestovní agentury Invia, která je jedničkou v online prodeji zájezdů v České republice. „V Řecku se platí eurem a lze sem vycestovat pouze na občanský průkaz, což turistům výrazně zjednodušuje pobyt. Výhodou Řecka je rovněž dobrá dostupnost, let z Prahy trvá kolem dvou hodin,“ doplnil Tůma.

Češi v případě zájezdů do Řecka volí kvůli komfortu a rychlosti v 98 % případů leteckou dopravu. Tomu odpovídá i nabídka cestovních kanceláří, které již prodej autobusových zájezdů do této destinace omezily. Zároveň výrazně narůstá poptávka po pobytech se stravou typu all inclusive, kterou aktuálně preferuje 56 % klientů cestovní agentury Invia, a to i přesto, že si za tuto službu zákazníci/klienti připlatí. Do all inclusive zájezdů na řecké ostrovy Češi investují v průměru 16 243 Kč na osobu. To je o 2 890 Kč více než v případě zájezdů s polopenzí, kterým dává přednost 23 % turistů. Pobyty bez zajištěné stravy pak volí 15 % cestovatelů.

„Nabídka all inclusive pobytů byla na řeckých ostrovech v minulých letech omezená. Tamní hotely ji nenabízely. Pružně se však přizpůsobily poptávce a nyní je strava formou all inclusive samozřejmostí i v Řecku,“ vysvětlilMichal Tůma z cestovní agentury Invia. Co se týče délky pobytů, čeští turisté v Řecku tráví nejčastěji 8 dní. Zájezdy s délkou 6 až 9 dní totiž tvoří 62 % z prodeje zájezdů u cestovní agentury Invia na léto 2014. „Lidé stále více rozkládají svou dovolenou do celého roku a na léto si vyčleňují většinou jen 5 pracovních dní volna. To potvrzuje i poptávka po dovolených v Řecku. Například zájezdy delší než dva týdny si pořizuje jen 2 % klientů,“ uzavírá Tůma.

Celý článek: Trend 2014: Polovina Čechů si v Řecku připlácí za all inclusive, v 98 % cestují letadlem 

zajimaveclanky.cz

Publikováno: 12.08.2014