I zloději aut si berou dovolenou. Nárůst krádeží přijde s podzimem

Letošní i loňské letní prázdniny zaznamenaly podle statistik Policie ČR zajímavý trend. Ve více než polovině krajů České republiky došlo o letních prázdninách k poklesu krádeží aut oproti měsíčnímu průměru během první poloviny roku.

Pokud se bude opakovat tendence z loňského roku, můžeme naopak zásadní nárůst krádeží na většině území očekávat s příchodem podzimu. Úvahy motoristů o zabezpečení vozidla jsou proto v současné době zcela na místě.

Vypadá to skoro, jako by si zloději aut brali o letních prázdninách dovolenou a ztráty doháněli v posledním kvartálu. V roce 2013 bylo v prvním pololetí v celé republice ukradeno průměrně 885 automobilů za měsíc. Během letních prázdnin se tento průměr snížil o 2,6 %. Naopak v období od září do prosince došlo k opětovnému nárůstu krádeží o 7,4 % oproti prázdninám, což zároveň představovalo zvýšení o 4,6 % ve srovnání s průměrem za první polovinou roku 2013.

Vývoj těchto celostátních tendencí kopírovaly v roce 2013 statistiky většiny krajů republiky. Nejzásadnější procentuální pokles krádeží aut oproti měsíčnímu průměru z první poloviny roku zaznamenal během prázdnin Karlovarský kraj, jednalo se až o 35,7 %. Z hlediska absolutních čísel se největší útlum krádeží během prázdnin odehrál v kraji Hlavní město Praha, kde bylo ukradeno o 27 vozidel méně, než činil měsíční průměr prvního pololetí. Po skončení letních prázdnin však policie evidovala v celkem 9 krajích opětovné navýšení měsíčního průměru krádeží. Ve srovnání s prvním pololetím roku 2013 se jednalo například ve Zlínském kraji až o 73% nárůst.

Pro rok 2014 zatím vypadají statistiky velice podobně. Průměrný měsíční počet krádeží automobilů v celé ČR se za první pololetí aktuálního roku snížil oproti loňsku na 792 vozů. Prázdninový průměr odcizených vozidel se oproti průměrnému měsíci první poloviny letošního roku snížil dokonce o 15,7 %. V Královehradeckém kraji pak došlo během prázdnin až k více než 41% poklesu průměrného počtu krádeží za měsíc ve srovnání s prvním pololetím.

Jedním z vysvětlení úbytku krádeží vozidel na území ČR během prázdnin může být odjezd autem na dovolenou. Podle statistik největšího online prodejce zájezdů, cestovní agentury Invia, využilo v létě vlastní dopravu při dopravě na dovolenou vloni 17 % turistů, letos 19 %. Naopak za nárůstem počtu odcizených vozidel během podzimu a zimy může stát určité opadnutí pozornosti. Období prázdnin je z hlediska pravděpodobnosti ukradení vozu vnímáno jako rizikovější, naopak po skončení léta může ostražitost majitelů aut upadat.

Celý článek: I zloději aut si berou dovolenou. Nárůst krádeží přijde s podzimem

parlamentnilisty.cz

Publikováno: 29.09.2014