Ebola: Odvážní ostravští turisté aneb Láká ještě dovolená v Africe?

Ostrava - Sezona odletu do exotických destinací se blíží. Cestovní kanceláře se vyjadřují zatím opatrně ohledně pobytů v Africe a rizik spojených s krvácivou horečkou.

Ovlivní prodej zájezdů do afrických zemí hrozící ebola? Podle Kateřiny Petráškové z Asociace cestovních kanceláří České republiky ano. „Keňa, Tanzánie a Zanzibar jsou turisticky velmi oblíbené destinace zejména pro safari. Už teď však můžeme říct, že jsme zaznamenali pokles zájmu o tyto zájezdy," řekla Deníku Kateřina Petrášková.

Odvážní čeští turisté

Katalogy s nabídkou pobytů v Karibiku, Asii a Africe už jsou k dostání a klienti se začínají ptát. „S blížícím se začátkem sezony, která propukne za měsíc, se naši klienti začali zajímat o rizika spojená s virusem Ebola. Zatím nelze odhadnout, jestli se zájem o Afriku sníží," podotkl Michal Tůma, mluvčí společnosti Invia, prodejce on-line zájezdů, a dodal, že v nyní byly zrušeny dva charterové lety do Senegalu a Zanzibaru kvůli nedostatečné naplněnosti.

Jedním z důvodů, proč se cestovní kanceláře nebojí poklesu tržeb, je odvaha českých cestovatelů. „Nevím, jestli to pramení z určité neuvědomělosti českých turistů, ale nebojí se létat tam, kam už například německé cestovky zájezdy neprodávají. Jeden příklad za všechny je Jugoslávie po válce. Češi byli tehdy první, kteří začali do Chorvatska jezdit," řekl Michal Tůma, mluvčí společnosti Invia.

Celý článek: Ebola: Odvážní ostravští turisté aneb Láká ještě dovolená v Africe?

denik.cz

Publikováno: 20.10.2014