Stále více Čechů tráví Vánoce u moře

Stále více Čechů tráví Vánoce u moře, naopak na Silvestra vedou jednoznačně pobyty na horách. Nejoblíbenějšími exotickými destinacemi, ve kterých čeští turisté tráví vánoční svátky jsou Egypt, Kanárské ostrovy, Spojené arabské emiráty či Dominikánská republika. Vyplývá to z ankety mezi turistickými kancelářemi. Podle odhadu společnosti Mag Consulting letos vyjede v závěru roku k moři téměř 60.000 Čechů.

 
 
 

Cestovní kancelář Fischer letos registruje 50procentní nárůst zájmu o exotické dovolené v období Vánoc oproti loňsku. "Nejvíc zájezdů prodáváme do Spojených arabských emirátů, Dominikánské republiky a na Kubu. Vedou u nás klasické pobytové zájezdy, ale stále více lidí má zájem o kombinaci poznávací a pobytové dovolené," uvedl mluvčí cestovní kanceláře Jan Osúch.

Zatímco Štědrý den tráví cestovatelé raději v teple, pro oslavy příchodu nového roku volí spíše hory. "Turisté, kteří vyrážejí na svou dovolenou již před Štědrým dnem, raději volí exotické lokality - letos je nejoblíbenější Egypt. Naopak na Silvestra vedou lyžařská střediska, aktuálně jsou nejvyhledávanější rakouské Alpy," uvádí Michal Tůma z portálu Invia.cz.

Podíl exotiky se zvyšuje

Podíl Čechů, kteří tráví vánoční čas u moře se každým rokem zvyšuje. "Prodeje rostou a podíl exotiky se zvyšuje," potvrzuje Kateřina Komedová z agentury Zajezdy.cz. Také podle marketingového ředitele Exim tours Stanislava Zímy roste zájem o vánoční odlety. "Dnes jsou Vánoce stejně žádané jako Silvestr," dodal. Dle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka roste zájem hlavně u střední a starší generace.

Většina Čechů, kteří vyrážejí o svátcích na cesty, ale míří především na hory. "Trendem poslední doby jsou zimní pobyty kratší než týden, které využívá, často i opakovaně, čím dál více našich klientů. Roste poptávka po kratších pobytech - a to nejen na horách, ale také třeba ve Spojených arabských emirátech," uvedla Pavlína Pešová z FIRO-tour.

Celý článek: Stále více Čechů tráví Vánoce u moře

denik.cz

Publikováno: 01.12.2014