Češi nakupují zájezdy na hory s předstihem, těsně před odjezdem řeší servis lyží

Češi, kteří si v následujících měsících budou chtít zalyžovat v komfortních zahraničních střediscích, volí podle statistik cestovní agentury Invia především tradiční a osvědčené lokality. Špici v poptávce tvoří italské a rakouské Alpy, následované středisky ve Franci, Čechách a na Slovensku. „Italské Alpy tvoří 27 % z celkového prodeje pobytů na zimní období sezony 2014/2015. Itálie je pak následována Rakouskem, které zaujímá 18% podíl z poptávky,“ upřesnil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, největšího českého online prodejce zájezdů.

...

A souhlasí i Tůma. „V nabídce nyní zůstávají většinou čtyř či pětihvězdičkové hotely s wellness, kde jsou pobyty dražší, popřípadě ubytování v hotelích či apartmánech, které jsou od sjezdovek vzdálenější. Opět se potvrzuje pravidlo, že cenově výhodně pobyty s ubytování u sjezdovky nebo přímo na ní – a s bazénem k tomu – jsou vždy vyprodané jako první. Někteří klienti si tyto pobyty zamluví dokonce na místě rok dopředu,“ dodal Michal Tůma.

...

Investovat v součtu desítky tisíc do dovolené na svahu se značným předstihem ale může být i riskantní. Standardní lyžařská sezona v zahraničí trvá od poloviny prosince do poloviny dubna, na to však nelze stoprocentně spoléhat. Například v roce 2013 začalo sněžit až od poloviny ledna, lyžařská sezóna v Alpách se tak posunula až do konce dubna. V minulé zimní sezóně kritický nedostatek sněhu potkal naopak české hory. „Některé cestovní kanceláře proto nabízejí novinku ve formě garance sněhu. Jde vlastně o možnost zrušit zájezd bez jakýchkoli stornopoplatků v případě, že v lyžařském středisku, pod které daný hotel spadá, nebude k ‚rozhodnému dni‘ předpoklad pro provoz minimálně poloviny délky jeho sjezdových tratí,“ vysvětlil Michal Tůma.

 

Celý článek: Češi nakupují zájezdy na hory s předstihem, těsně před odjezdem řeší servis lyží

finance.cz

Publikováno: 05.01.2015