Dovolené: už víte, kam a za kolik?

Neoblíbenějšími destinacemi letní dovolené jsou Řecko, Turecko a Chorvatsko. „Dovolenkáři“ se však nebojí ani arabských zemí. Průměrně utratíme za pobyt u moře téměř 13 tisíc korun na osobu.

 

Víkendové teplé dny, během kterých teplota dosahovala letních hodnot, přivedla mnohé z Ostravanů na myšlenku, kde vlastně stráví letní dovolenou. Ti, kteří nekoupili prázdninový zájezd na začátku roku během first minute, tak pravděpodobně otevřou katalogy a internetové stránky cestovních kanceláří v těchto dnech, nebo si počkají na takzvané last minute. Právě tak nejčastěji létá pětačtyřicetiletá Lidka Štěpková z Ostravy. „Na dovolenou jezdíme alespoň jednou ročně. Vzhledem k tomu, že děti už odrostly, nemusíme s manželem plánovat měsíce dopředu, ale rozhodujeme se spontánně podle akční nabídky cestovních kanceláří,“ přiznává účetní.

 

Na osm dní, all inclusive

V rámci organizovaného cestovního ruchu, tedy poptávky po zájezdech od cestovních kanceláří, dominuje zájem o letecké pobyty na osm dní. „Turisté rovněž ve větší míře pořizují zájezdy se stravou typu all inclusive. Co se týká destinací, pak jde zejména o pobyty v Řecku, Turecku a Chorvatsku,“ řekl Deníku marketingový ředitel společnosti Invia, která je největší internetovou cestovní agenturou v České republice, Michal Tůma.

Potvrdil to i mluvčí CK Fischer Jan Osúch: „Nejprodávanějšími destinacemi zůstávají Turecko, Řecko, Španělsko a Egypt. Zvýšila se poptávka i po Bulharsku. V zájezdech s pozemní dopravou se prodávají nejvíce pobyty v Chorvatsku a Itálii. V Čedoku je také největší zájem o letecké pobyty v Řecku, Turecku a Bulharsku. „Nově roste poptávka po Egyptě,“ dodal mluvčí Čedoku Tomáš Brejcha. „Dovolenkáři“ se ale nebojí ani arabských zemí. Egypt se těší od minulého roku stále větší oblibě. „Meziročně registrujeme výrazný nárůst poptávky u Egypta, zájem se dokonce více než zdvojnásobil. Zvyšuje se rovněž zájem o dovolené na Kanárských ostrovech i Kapverdských ostrovech nebo v Albánii,“ podotkl Michal Tůma z Invie.

 

Z netradičních destinací podle něj roste zájem o dovolenou v Jižní Americe, zájem je o pobyty například v Peru nebo Bolívii.

 

Je „cestovka“ pojištěná?

Letos se nebojíme za dovolenou připlatit, a to zhruba o pět set korun více než vloni. V průměru dovolená stojí jednu osobu necelých 13 tisíc. „Například pobyty v Řecku vyjdou přibližně na 14 tisíc korun, v Turecku za 16 tisíc korun a v Chorvatsku – osm tisíc na osobu,“ vyjmenoval ředitel Michal Tůma a dodal, že zatímco rodiny s dětmi nejčastěji využívají zájezdů first minute s možností bezplatného pobytu dítěte, některé páry si raději počkají právě na last minute. Míra zlevnění se liší podle lokality, charakteru ubytování i termínu. Nabídka last minute pobytů závisí také na tom, jak jsou schopny cestovní kanceláře odhadnout poptávku turistů.

A na co si kromě výdajů za dovolenou dát ještě pozor? Zda je „vaše“ cestovní kancelář pojištěná proti úpadku. „Je to zásadní otázka před letní dovolenou. V Česku je nyní přes tisíc cestovek, ale jen zhruba 958 z nich má podle údajů z českých pojišťoven zákonem stanovené povinné pojištění proti jejich úpadku,“ uvedl portál krachcestovek.cz.

 

***

 

10 „nej“ destinací

 

1. Řecko

2. Turecko

3. Chorvatsko

4. Itálie

5. Bulharsko

6. Španělsko

7. Tunisko

8. Egypt

9. Kypr

10. Francie

Zdroj: Invia.cz

Moravskoslezský deník

Publikováno: 27.04.2015