Egypt: Jedinečné zážitky za perfektní cenu

Fascinující historie i neméně fascinující zážitky. To nabízí Egypt, africká země s neopakovatelným kouzlem.

Egypt má co nabídnout - v každém ročním období.

Egypt nabízí jedinečný poměr kvality služeb a ceny. Hotelové resorty jsou na výborné úrovni, přičemž -ve srovnání s kvalitativně podobným Tureckem nebo Řeckem turisté na ceně nejoblíbenějších all-inclusive zájezdů ušetří desítky procent. Egypt má navíc výhodou ---velice stálého počasí,“ říká á Lenka Berberi z CK Blue Style.

Co se týče bezpečnostní situace, egyptské úřady již vloni přijaly nová opatření, která se letos ještě zpřísnila. V turistických letoviscích je situace bezpečná a klidná,“ dodává Berberi. Egypt se vyplatí i cenově, protože na rozdíl od jiných lokalit oproti loňsku nezdražil. Podle Michala Tůmy z cestovní agentury Invia je stejně jako loni osmou nejoblíbenější destinací Čechů. Díky teplému počasí po celý rok je podle něj vůbec nejoblíbenější exotickou destinací v zimě.

 

Starověké památky

Vidět na vlastní oči Cheopsovu a další pyramidy v Gíze je v Egyptě povinnost. Několik kilometrů proti proudu Nylu pak narazíte zína nejstarší Džoserovu pyramidu u města Sákkara. Z letovisek Hurghada - a Marsa a Alam zas nesmíte vynechat neméně fascinující Údolí králů. Stejně daleko z Marsa Alam je i obrovská přehrada Asuán s chrámem bohyně Eset. Cestou se můžete zastavit třeba u chrámu Kom Ombo věnovanému krokodýlímu bohovi s mumifikovanými krokodýly.

 

Mojžíšova hora

Při výletě z letoviska Šarm aš-Šajch, v jižní část pohoří Sinaj, můžete vidět fascinující kaňony a rokliny vydlabané vodou do skály, které hrají všemi barvami. Můžete vystoupat i na nejvyšší horu Egypta – Mojžíšovu horu – nebo si prohlédnout nedaleký klášter sv. Kateřiny.

 

Velryby na poušti

Wadi Al-Hitan, údolí velryb v srdci pouště 140 km od Káhiry, nemá ve světě obdoby. V písku tu najdete největší koncentraci velrybích koster (některé z nich mají dokonce nohy), ale i kostry žraloků, krokodýlů nebo rejnoků.

 

Nejlepší potápění

Modrá díra (Blue Hole) u letoviska Dahab, Bratrský ostrov u Hurghady nebo Ras Mohamed, výběžek 20 km západně od Šarm aš-Šajchu patří k nejkrásnějším potápěčským lokalitám na světě. Neporušené korály ale najdete i u Marsa Alam a stačí vám jen šnorchlovat.

 

Delfinária

Vyhlášená egyptská delfinária patří k nejhezčím zážitkům především pro rodiny s dětmi. Tysi zde mohou s delfíny dokonce zaplavat. Najdete je V Šarm aš-Šajchu v Makadi Bay u Hurghady.

 

Sandboarding

Jde o egyptskou obdobu snowboardingu, ale jezdí se po písečných dunách Sahary. Především mladí lidé se budou bavit více než při vyjížďce na dromedárovi. Výlety s instruktorem seženete poblíž Káhiry, Šarm aš-Šajchu, Dahabu i Hurghady.

 

Ministerstvo zahraničí: Egypt je bezpečný, ale…

Podle ministerstva zahraničí by se čeští turisté neměli pouštět na výlety k hranici s Libyí, ani na sever Sinajského poloostrova. Zbytek Egypta by měl být bezpečný. „V případě organizované turistiky po Sinaji se nedoporučuje opouštět turistické rezorty a účastnit se výletů mimo ně. MZV dále výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova, a to včetně turistického letoviska Taba,“ uvádí ministerstvo ve svém varování.

 

Pozor na výstřihy a minisukně

Pokud se vydáte mimo resort, měli byste respektovat místní zvyklosti. „U žen se určitě nehodí hluboké výstřihy a minisukně, ani pánové by však neměli na procházku městem vyjít jen spoře oblečeni,“ doporučuje Petr Šatný z CK Alexandria. V blízkém okolí hotelu, kde se pohybují převážně turisté, se tato pravidla tak striktně nedodržují. Kupříkladu do mešity ale vstupujte výhradně bosí, se zahalenými rameny a koleny, ženy se šátkem, muži bez pokrývky hlavy. „Velká část mešit je navíc přístupna pouze muslimům,“ dodává Šatný.

 

Tohle si radši nechte ujít

Oáza Siwa – Bývala to jedna z perel Egypta. Polorozpadlé městečko s chrámem boha Amona, nekonečné písečné duny do všech stran i místní obyvatelé Berbeři mají smůlu, že leží jen 50 km od nebezpečné libyjské hranice. Taba – maličké letovisko na severu Sinajského poloostrova je vlastně hraničním přechodem do Izraele. Přestože sem cestovky stále jezdí, ministerstvo zahraničí před takovými cestami varuje.

Blesk

Publikováno: 12.08.2015