Stejné země. Řecká krize ani uprchlíci dovolené neovlivnili

Řecko a Turecko. To jsou podle cestovních kanceláří nejoblíbenější destinace, do kterých vyráželi lidé o letních prázdninách na dovolenou. „Člověk by řekl, že podle situace na začátku prázdnin by lidé mohli zájezdy odříkat, ale opak je pravdou. Zájemců jsme měli dost, nemůžeme si stěžovat,“ řekla vedoucí Čedoku Prostějov Marcela Olejníková. Ačkoli se na konci června střílelo v tuniských letoviscích Bellevue Park a Sousse, a kvůli tomu byla zpřísněná bezpečnostní opatření v zemi, turisté do země proudili dál. „Ani zájezdů do Tuniska neubývalo. Všechno zůstalo při starém, nikdo se neodhlašoval. Z naší strany jsme nabídku přes prázdniny určitě nesnížili,“ dodala Marcela Olejníková. V červenci ovládalo světovou scénu Řecko a ekonomická krize. I přesto se lidé nebáli do této země jezdit. „Dovolené u moře mám moc rád, takže do Řecka bych klidně jel. Jejich ekonomická situace mě nechává úplně chladným a dovolenou to podle mě neovlivnilo. Sám jsem byl tento rok dvakrát v Chorvatsku s rodinou,“ řekl Jan Lázna.

Naopak Michaela Malíšková by do Řecka v této době jet určitě nechtěla. „Každý rok jezdím k moři, ale tenhle rok by podle mě Řecko nebylo nejvhodnější, proto jsem si radši vybrala Itálii,“ vysvětlila.

Podle Evy Staňkové z cestovní agentury Invia rostl u lidí zájem o Bulharsko, oproti loňskému roku se také prodalo více zájezdů do Egypta. „Pokud mají lidé zájem, mohou si zájezd vyměnit za jiný ve stejném termínu. Zaregistrovali jsme jeden případ výměny. Rodina si změnila zájezd z původního Tuniska na Bulharsko. Nevíme, jestli to bylo kvůli bezpečnostním rizikům, nebo nakonec jenom změnili názor,“ doplnila Eva Staňková.

Ani otázka uprchlíků, kteří putují do evropských zemí, neměla podle Marcely Olejníkové na zájezdy téměř žádný vliv.

„Samozřejmě se lidi zeptali, jak to je s imigranty v blízkosti letoviska, kam chtějí jet. Jakmile je ale ujistíme, že je to v pořádku a nic se pro ně nemění, tak už pak nemají další starosti a nezaznamenali jsme žádné odříkávání na poslední chvíli,“ informovala.

Cestovní agentury se shodují, že mezi lidmi patří Řecko a Turecko dlouhodobě k nejoblíbenějším zemím.

„I v srpnu jsme zaznamenali nejvíc žádostí do klasických destinací, jako jsou Řecko a Turecko. To jsou už dlouhodobě stálice na prostějovském trhu a nejspíš se jen tak nezmění,“ shodly se na preferencích Eva Staňková i Marcela Olejníková.

Prostějovský deník

Publikováno: 05.09.2015