Co rozhodně neminout v roce 2016: Pohádkový svět v Číně i arabský Louvre

S novým rokem přichází mnoho příležitostí, proč vyrazit do světa. Kromě osvědčených míst totiž letošní rok přeje i množství nových atrakcí a zajímavých událostí. Rodiny s dětmi a fanoušky kreslených pohádek potěší nový Disney resort v Číně. Sportovci by zase neměli minout FIFA muzeum ve Švýcarsku, milovníci umění nový Louvre v Abú Zabí a nadšenci do literatury čtyř sté výročí od úmrtí nejznámějšího anglického dramatika Williama Shakespeara.

...

Tip: Muzeum fotbalu i výročí hororové postavy

Pokud chcete letos zůstat v Evropě, navštivte Švýcarsko. Kromě krásné přírody, horských stezek a dobré čokolády tu totiž letos budou mít hned dva unikáty. Prvním je FIFA muzeum, jehož návštěva je povinností každého fotbalového fanouška. Areál sídlící v centru Curychu údajně přišel na 180 milionů švýcarských franků a na 3 500 čtverečních metrech provede návštěvníky celou historií hry. Kromě síně slávy a kina nabídne například i největší sbírku knih o fotbale na světě.

Když už budete v Curychu, zajděte se podívat i k jezeru, které se u města rozprostírá. „Pokud vám bude počasí přát, nevynechejte plavbu. Pohled na město z jezera vám dá zcela novou perspektivu,“ radí Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která nabízí tisíce zájezdů po Evropě i do exotických krajin. Plavba trvá hodinu a začíná na zastávce Landesmuseum. Pokud si ale chcete užít trochu romantiky a pobyt na lodi spojit třeba s večeří, vyberte si lodě odplouvající z Bürkliplatz.

„Budete-li ve Švýcarsku zůstávat více dní, můžete využít i dvoustého výročí zrození Frankensteina a zajet se podívat na Villa Diodati,“ doplnil Tůma. Právě v této vile se v létě roku 1816 sešla parta přátel včetně Lorda Byrona a Mary Shelley. Za chladných večerů si zde povídali strašidelné příběhy, které Shelley inspirovaly k vymyšlení legendární postavy doktora Frankensteina. Návštěvu podnikněte přes den a slavné švýcarské fondue si už dejte raději někde daleko od tohoto strašidelného domu.

Tip: Arabský Louvre v Abú Zabí

Milovníky umění potěší další z letošních novinek. Ve Spojených arabských emirátech totiž otevřou zcela unikátní muzeum s tím nejlepším, co může výtvarný svět nabídnout. Zcela jedinečná, futuristická stavba, která se tyčí nad uměle zbudovaným jezerem, vzbudila mezi odborníky velké vášně a po mnoha diskuzích letos otevře své brány. Návštěvníkům nabídne vše od čínských budhistických jeskynních maleb přes italské olejové malby až po francouzské a holandské klasiky.

„Odborníky, umělce i fanoušky umění potěší, že letos se ve světě otevře mnoho nových zajímavých staveb, galerií a muzeí. Kromě Abú Zabí na svou premiéru čeká i singapurská Národní galerie. V prostorách bývalé radnice a nejvyššího soudu se bude rozkládat přehlídka východoasijkého umění od devatenáctého století až do současnosti,“ popsal Michal Tůma z cestovní kanceláře Invia. Kromě umění nevynechejte v Singapuru ani zrestaurovaný soud z koloniálních dob a zahradu na střeše budovy, ze které se vám naskytne dechberoucí výhled od Padangu až po Marina Bay.

 

Celý článek: Co rozhodně neminout v roce 2016: Pohádkový svět v Číně i arabský Louvre

travelnews.cz

Publikováno: 14.01.2016