Na Valentýna Češi navštěvují hlavně romantické destinace

Čtrnáctý únor, tedy svátek svatého Valentýna, motivuje už několik let Čechy k cestování. Z pohledu cestovních kanceláří je svátek kněze, který zemřel mučednickou smrtí, symbolickým otevřením sezony poznávacích zájezdů a eurovíkendů. Letos připadá 14. únor na neděli, proto lze očekávat zvýšený zájem hlavně o prodloužené víkendy v zahraničí.

V období svatého Valentýna cestují nejčastěji mladší lidé. „Mladá generace se vyznačuje kreativitou a odvahou, navíc je dobře vybavena po jazykové stránce. Při volbě valentýnských pobytů se proto nijak neomezuje,“ míní Michal Tůma z cestovní agentury Invia. Podle Hynka Špinara, mluvčího cestovní kanceláře Čedok, jsou s valentýnskými romantickými pobyty spojeny především tradiční evropské metropole. V posledních letech byla nejoblíbenější destinací Paříž. Romantické město doslova vévodilo v prodejích víkendových pobytů. Je tak otázkou, zda teroristické útoky z loňského listopadu žebříčkem popularity cílových destinací v období svátku zamilovaných nějak zamíchají. „Myslím si, že nikoli. K útokům může dojít kdekoli v Evropě a zamilované české páry si nechtějí nechat ukrást romantiku na Eiffelově věži,“ míní Jan Osúch, mluvčí cestovní kanceláře Fischer. Podle ředitelky portálu Dovolena.cz Evy Sedlmajerové však popularita Paříže klesla. „Aktuálně pozorujeme nižší poptávku ze strany klientů. Může to být ovlivněno nejen událostmi poslední doby, ale také tím, že řada klientů už nejen francouzskou metropoli, ale i další velká města v západní Evropě v minulosti navštívila a nyní chce objevovat i jiná místa.“ Její slova potvrzuje mluvčí cestovní kanceláře FIRO-tour Eva Němečková, podle které se zájem přesunul na Řím a Benátky. Ostatní cestovní kanceláře přidávají i další destinace – Barcelonu, Lisabon, ze vzdálenějších pak Istanbul.

Táhne exotika, hlavně pobyty u moře

V období Valentýna si Češi oblíbili nejen eurovíkendy v evropských městech, ale především pobytové zájezdy do exotických destinací. „V naší cestovní kanceláři byl a je v období Valentýna zájem hlavně o exotickou dovolenou – Maledivy, Mauritius, Dominikánskou republiku a Kubu,“ dodává Eva Němečková. Roste poptávka také po Spojených arabských emirátech, které jsou pro Čechy jednou z nejdostupnějších exotických lokalit.

Podle analýzy cestovní agentury Invia dokonce 65 % turistů preferuje v období Valentýna lyžařské zájezdy a 35 % turistů míří na pobytové zájezdy k moři, zejména do exotických zemí. Zájem o exotickou dovolenou se podle dostupných údajů oproti loňsku zvýšil o dva procentní body. Ale Češi vyrážejí i do hor. „Z lyžařských středisek je na druhý únorový víkend největší poptávka po italských Alpách, které tvoří 38 % z prodeje zájezdů. V případě exotických zemí pak vede Thajsko s podílem na celkové poptávce 5,5 %. Zájem o dovolenou v Thajsku se meziročně téměř ztrojnásobil,“ dodává Michal Tůma. Zájem o exotickou dovolenou především u mladších párů vypozorovala také ředitelka portálu Zájezdy.cz. „To ale platí pouze v případě, že cena vyhovuje předem stanovenému rozpočtu, pak si svůj pobyt spojí s tímto svátkem rádi. Starší generace svátek svatého Valentýna tolik neprožívá. Termín svátku zamilovaných navíc připadá na období jarních prázdnin, do sezony hor. Proto rodiny s dětmi i lyžaři míří především na hory,“ upozorňuje Eva Sedlmajerová.

COT business

Publikováno: 08.02.2016