Kam pojedou letos Češi na dovolenou

První tři měsíce roku začínají cestovní kanceláře po vánočním útlumu opět ožívat. Stále více Čechů se naučilo nakupovat své prázdninové pobyty včas, často i za výhodnější ceny či s benefity jako například položka „děti zdarma“. Letošní rok bude specifický v tom, že v mnoha případech budou takzvané first minute zájezdy záhy vyprodány. Například agentura Invia, která přeprodává dovolené zhruba tří stovek cestovních kanceláří na českém trhu, hlásí „vyšší míru vyprodanosti“ hlavně v případě Španělska, včetně tamních ostrovů, a Bulharska.

...

Vítězem letošního léta tak bude „stará dobrá“ Evropa. Všechny cestovní kanceláře oslovené týdeníkem Ekonom hlásí růst zájmu o „bezpečné země“ až o třetinu proti loňskému roku. I podle informací agentury Invia vzrostl podíl na prodejích zájezdů first minute například u Bulharska z 8,5 na 15,5 procenta, Chorvatsko i Španělsko přidaly 4 procentní body, o něco více se prodává i Itálie. „Meziročně se také více než zdvojnásobil zájem o dovolenou na Kanárských či Kapverdských ostrovech,“ vypočítává marketingový ředitel Invie Michal Tůma

...

Motivovat tuzemské turisty ke koupi se snaží všechny cestovní kanceláře. „Ceny, které budou letos na Turecko nebo Egypt, tu nikdy nebyly a nebudou. Cestovka, kde může, je bez marže, hoteliéři jdou dolů i o 40 až 50 procent,“ tvrdí v rozhovoru pro Ekonom ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nasr.

Ze srovnání agentury Invia ale vyplývá, že ceny i v „problémových“ destinacích šly mírně nahoru: například loni byla průměrná cena na osobu cestující do Turecka 16 370 korun, letos je o pětistovku vyšší, v případě Egypta je ale rozdíl téměř 1500 korun, u Tuniska ještě větší – 3700 korun. To, že se zvýšenou poptávkou šly nahoru ceny v klidných zemích, je bez pochyby: Španělsko zdražilo podle závěrů Invie více než o 1500, Bulharsko téměř o 1300 korun.

...

Naopak zájezdy do zemí nyní považovaných za „nejisté“, by se mohly, anebo spíše měly v last minute režimu zlevnit. „Pokud budou slevy výrazné, může to turisty motivovat k cestám i do zemí, u kterých je aktuálně zásadní pokles,“ myslí si Michal Tůma z agentury Invia. Turecko, Egypt a Tunisko by se tak mohly opět vrátit na mapu českých dovolených.

Ekonom

Publikováno: 03.04.2016