Češi se už na dovolenou do Egypta nebojí

Desetitisíce lidí vyrazí z České republiky na podzim k moři. Podle největšího prodejce zájezdů u nás, společnosti Invia, se lidé opět vracejí do svých oblíbených destinací, které se kvůli bezpečnostní situaci báli v létě navštívit. Zájem o pobyt v Egyptě v následujících dvou měsících tak vzrostl o víc jak dvacet procent.

„Situace v některých zemích ovlivnila výběr letních dovolených, turisté tak volili tradiční evropské destinace, zájem byl i o dovolenou v tuzemsku. Řada lidí ale nechala čas oddychu na podzimní a zimní měsíce. Nejvíc se prodávají týdenní zájezdy,“ řekl Právu Michal Tůma ze společnosti Invia.cz, která je u nás největším prodejcem zájezdů více než 300 cestovních kanceláří.

V září zůstává nejoblíbenějším cílem turistů Řecko. Také počet objednávek do Chorvatska, Itálie či Bulharska proti loňskému podzimu mírně stoupl, ceny zájezdů jsou naopak o několik set korun levnější. Nárůst počtu objednávek pak Invia registruje v případě Egypta. „Zatímco v létě jsme zaznamenali menší pokles zájmu, zájezd do Egypta na září nebo říjen si jen v posledním měsíci objednalo o 23 procent více lidí než loni,“ dodal Michal Tůma.

Oblíbené jsou pro podzimní cestování i exotické Maledivy, Dominikánská republika či Spojené arabské emiráty (SAE). Podle Tůmy například o SAE vzrostl zájem skoro o sto procent. Stojí za tím nejen zrušení povinného víza pro občany České republiky před dvěma lety, ale také prvotřídní služby, možnosti kvalitního koupání i posílení přímých letů do Dubaje. Za pár hodin jsou tak v cíli cestující jak z Prahy, tak nově také z Ostravy.

„Roli ve zvýšené poptávce určitě hraje také bezpečnost — SAE platí dlouhodobě za velmi bezpečnou zemi s téměř nulovou kriminalitou,“ dodává Michal Tůma s tím, že průměrné ceny za zájezd na osobu klesly do Spojených arabských emirátů od loňského roku o osm set a vyjdou tak na 24 660 korun.

Při nákupu zájezdu na Maledivy pak turisté oproti loňsku ušetří průměrně tisíc korun. Největší pokles cen však cestovní agentura Invia zaznamenala u exotického Zanzibaru, zájezdy do této destinace jsou letos až o deset tisíc na osobu levnější, místo 47 139 Kč vyjdou v průměru na osobu na 37 652 korun. Projevilo se to i na zvýšení počtu objednávek, který je proti loňskému roku třináctkrát větší.

 

Celý článek: Češi se už na dovolenou do Egypta nebojí

novinky.cz

Publikováno: 21.09.2016