Senioři a turistický byznys

Jednou z mála oblastí, kde je věk nad padesát let obrovskou výhodou, je turistický ruch. Cestovní kanceláře pochopily, že klienti této věkové kategorie jsou pro ně důležití. A tak se snaží je nalákat na své nabídky. V cestování seniorů se v posledních letech odehrály velké změny. Jaké požadavky mají senioři na cestovní kanceláře a co nabízejí cestovky lidem nad 55 let?

...

Zima, čas na rezervaci 

Kdybychom se snažili najít něco, co je pro vyšší věkovou kategorii při cestování společné a typické, je to jedině to, že preferuje podzimní pobyty u moře. Což cestovní kanceláře hodnotí jako další ukázku toho, že jde o klienty, kteří už mají s cestováním zkušenost a vědí, co chtějí. Protože, kdo jede například do Řecka brzy v červnu za poměrně výhodnou cenu, bývá zklamán, že moře je svěží, místy chladné. Ovšem září či říjen, to je téměř stoprocentní jistota prohřátí si těla, na které se pak můžeme celou zimu vzpomínat. Takže týden či jedenáct dnů na podzim na některém řeckém ostrově, to je typická dovolená pro českého seniora, který se v cestování už vyzná a hledá jistotu.

„Sedmdesát procent seniorů vyjíždí mimo hlavní sezónu, na podzim, často na řecké ostrovy,“ potvrzuje Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia. „Zájezdy nakupují s předstihem jako first minute, tedy už v zimě,“ dodává.

Právě nakupování s předstihem je dobrý způsob, jak se naučit vyznat se v nabídkách cestovních kanceláří a ušetřit i tisíce. Kdo se v tom naučí chodit, může si dovolit cestování  přestože mu penze neumožňuje si příliš vyskakovat. Chce to jen čas, umět pátrat na internetu, číst internetové recenze a nebát se vyptávat, co přesně daná cestovní kancelář nabízí. Protože s cestovní kanceláří dříve narození cestují právě proto, že od ní očekávají určité služby a jistotu v případě, že by se jim něco nepříjemného stalo. Přesně v tom se liší od mladých bezdětných lidí, kteří si raději letenku i ubytování zabookují na internetu zvlášť nebo vyrazí takzvaně na divoko jen s batohem.

Celý článek: Senioři a turistický byznys

i60.cz

Publikováno: 22.01.2017