Last minute zájezdy jsou letos levnější, počet pobytů je o 10 % nižší než loni

 

Praha, 11. června 2012

Last minute zájezdy jsou v letošním roce levnější než loni. Nižší ceny jsou patrné zejména v případě pobytů v řeckých destinacích, jejichž hodnota meziročně klesla o desetinu. Vyplývá to z aktuálních statistik cestovní agentury Invia.cz, největšího prodejce zájezdů na českém internetu. Počet pobytů v nabídce last minute je však letos o 10 % nižší než v roce 2011.

Slevy last minute zájezdů se letos pohybují standardně okolo 15 % z katalogové ceny. V průměru je však tento druh zájezdů levnější než v předchozím roce. Výše slevy se výrazně liší v závislosti na lokalitě. Nejvýraznější pokles ceny last minute pobytů registruje cestovní agentura Invia.cz v případě zájezdů do Řecka, u kterých hodnota meziročně poklesla o 10 %. Naopak last minute zájezdy do Turecka jsou letos až o 15 % dražší než v minulém roce.

„Příčinou snížení cen last minute zájezdů do Řecka je celoevropský pokles zájmu o tuto destinaci. Důvodem jsou především poplašné zprávy o situaci v zemi. Přitom podmínky pro turisty jsou v Řecku dobré. Snížení cen je tak výsledkem snahy hoteliérů přilákat do země více návštěvníků,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz, která je jedničkou na českém trhu v oblasti prodeje dovolené přes internet. „Mimo poklesu ceny letos dochází také k mírnému snížení nabídky. S nákupem by si měli pospíšit lidé, kteří chtějí odcestovat v týdnu se dvěma státními svátky. Jde o nejoblíbenější termín pro dovolenou,“ doplnil Tůma s tím, že Invia.cz registruje na první červencový týden letošního roku 72% vyprodanost zájezdů.

V letošním roce dochází k omezení nabídky last minute zájezdů, počet pobytů klesl oproti minulému roku o 10 %. Omezený počet zájezdů se týká především Turecka a Bulharska. Ukázaly to statistiky cestovní agentury Invia.cz. Češi totiž v letošním roce ve větší míře využívali nabídky first minute a letní dovolenou si pořizovali v období od ledna do dubna. V důsledku toho došlo k rozprodání kapacit, které tuzemské cestovní kanceláře objednaly na léto 2012.

„Last minute zájezdů bude v létě méně než vloni. Nabídka pobytů je již nyní značně probraná, proto nebude možné uspokojit všechny požadavky klientů. Může se proto stát, že si nebudou moci zvolit například pokoj s výhledem na moře či hotel blízko pláže,“ uvedla Kateřina Petříčková, tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Na last minute se v České republice standardně prodá 40 % všech zájezdů za sezónu. Na tento způsob nákupu pobytů se zaměřují především lidé, kteří si nemohou fixovat termín dovolené dlouho dopředu,“ dodala Petříčková.

Publikováno: 11.06.2012