5 variant dovolené aneb jak si užít cestování v každém věku

Praha, 20. února 2013

Na dovolenou má každý zcela jiné nároky, ty se navíc mění s přibývajícím věkem. Jiné požadavky mají mladí nezávislí cestovatelé, rodiny s dětmi, či senioři. Právě na začátku roku lidé řeší otázku, kam letos vyrazí na dovolenou. Poradíme vám, na co se zaměřit při výběru zájezdu, aby pro vás cestování nebylo zátěží a pobyt byl šitý přímo na míru vašim potřebám.

1. Snadné cestování s malými dětmi

Pro mnohé rodiče může být už pouhá představa dovolené s malým dítětem stresující. Avšak při jejím pečlivém naplánování si mohou společně strávených chvil užít všichni členové rodiny. Pobyt usnadní volba ubytování s certifikátem baby friendly, které rodičům péči výrazně usnadní. V takových hotelích jsou k dispozici dětské postýlky na pokoji či restaurace s jídelní stoličkou a dětským menu. Baby friendly hotely navíc nabízí zapůjčení chůvičky, nočníku, hlídání dětí či animační programy i pro menší děti. „Když rodiče vybírají destinaci, kam vyrazí s malým dítětem na dovolenou, měli by raději volit lokality vzdálené od České republiky maximálně dvě hodiny letu. Delší cesta je pro dítě náročná. Oblíbená jsou přímořská letoviska v Itálii, Španělsku, Bulharsku či Řecku,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel společnosti Invia.cz, která je největším online prodejcem zájezdů na českém trhu. „Rodiče by navíc neměli zapomenout na to, že od loňského července musí mít každé dítě při cestě do zahraničí vlastní pas,“ dodal Tůma. V případě dětí do 15 let stojí vyřízení pasu platného pět let 100 Kč a doba jeho vyhotovení je 30 dnů.

2. Zábavná dovolená pro rodiče i teenagery

Při výberu dovolené je potřeba myslet na to, aby místo pobytu bylo dostatečně zajímavé také pro vaše dospívající dítě a poskytovalo různé formy zábavy. Možnost jet na výlet do zábavního parku anebo si vyzkoušet některé plážové sporty určitě nebude připadat vašemu potomkovi nudná. Například řecké ostrovy mají skvělé podmínky pro všechny vodní sporty a ceny půjčovného jsou příznivé. Pronájem motorového člunu může být zajímavým zpestřením dovolené pro všechny členy rodiny a umožní poznat i méně navštěvovaná zákoutí daného letoviska. Celodenní pronájem člunu pro čtyři osoby většinou začíná na částce 35 eur, v závislosti na jeho typu a období. Vhodným místem pro rodinnou dovolenou s teenagery je také Španělsko. To láká nejen na krásné pláže, ale i na folklorní představení či ochutnávku zdejší proslulé kuchyně. Navíc se zde nachází řada velkých vodních parků, což jistě vaše dospívající dítě také ocení. Oblíbený je například park Water World, který je situován v letovisku Lloret de Mar na pobřeží Costa Brava. Otevřeno má pro své návštěvníky od poloviny května do půlky září.

3. Když děti odrostou společné dovolené

Zatímco cestování s dětmi mohlo představovat určité kompromisy, nyní přichází možnost zařídit si dovolenou přesně podle vašich představ a užít si ji ve dvou. Podívat se můžete i do exotičtějších destinací, které nabízejí pestré možnosti vyžití. Mezi českými turisty jsou stále oblíbenější například Spojené arabské emiráty, které lákají svojí orientální atmosférou a luxusními službami. Z Prahy tu přitom budete už po 6 hodinách letu. Za zhlédnutí stojí Dubaj, kosmopolitní město lákající na moderní památky a výhodné nákupy. Zpestření odpočinkové dovolené na pláži může přinést některý z fakultativních výletů. Vyzkoušet můžete třeba jízdu v terénním automobilu v písečných dunách či plavbu lodí s možností potápění. Výhodou dovolené bez dětí je také možnost vyrazit bez obav na poznávací zájezd. Zajímavou variantou je například poznávací dovolená v Turecku. Bohatý program zahrnuje návštěvu proslulých travertinových teras Pamukkale s vyvěrající termální vodou či plavbu po řece Manavgat. Takový osmidenní letecký zájezd s polopenzí lze pořídit za 11 390 Kč.

4. Mladí cestovatelé vyráží za poznáním

Mladí lidé chtějí kromě odpočinku na pláži také navštívit zajímavá místa či zažít nějaké dobrodružství, čemuž by měla být přizpůsobena volba cílové destinace. Vhodným místem, které v sobě spojuje možnost relaxace na pláži s četnými příležitostmi poznávat zdejší kulturu a památky, nabízí Thajské království. V této zemi je možné navštívit korálové ostrovy, tropické zahrady či krokodýlí farmu, což může být tím pravým zážitkem pro mladé dobrodruhy. Na poznávací okruh zemí se obvykle jezdí v jarních a podzimních měsících, pořídít lze také zájezd zahrnující návštěvu sousední Kambodži. Za zážitky však není nutné cestovat daleko, oblíbené jsou poznávací zájezdy do evropských metropolí. K nejnavštěvovanějším místům patří Paříž, Řím, Berlín, Londýn či Madrid. Mnohé zážitky však nabízí i blízká Budapešť. Láká na tradiční maďarskou kuchyni, ochutnávku lokálních vín a relaxaci v termálních lázních. Za návštěvu stojí i Vidám park s více než stoletou historií, kde milovníci kolotočů naleznou na rozloze 6,5 hektaru množství pouťových atrakcí. Z nabídky eurovíkendů lze vybrat třídenní pobyt v hlavním městě Maďarska od 1 390 Kč.

5. Pohodlná dovolená v pozdějším věku

Starší lidé při svých cestách vyhledávají především pohodlí a komfort. Zájezdy zohledňující potřeby seniorů jsou například ty, které patří do programu Europe Senior Tourism. V rámci tohoto programu dotuje španělská vláda zájezdy pro osoby starší 55 let s trvalým pobytem v některé ze zemí Evropské unie. Podívat se můžete na Mallorcu, Menorcu anebo vyrazit do Andalusie. Chcete-li na dovolené navíc pečovat o své zdraví, můžete se vydat na jihovýchod Španělska. Tam se nachází jedna z největších pobřežních lagun Mar Menor, jejíž voda je proslulá pro vysokou koncentraci minerálů a solí. Díky tomu napomáhá léčit kožní onemocnění, bolavé klouby a příznivě působí na dýchací cesty. „Senioři rádi volí pobyty s nabídkou relaxačních a wellness služeb. Lidé ve vyšším věku by se však měli zajímat o pohodlný přístup do moře a o to, zda hotel nabízí bezbariérové ubytování či případnou úpravu jídelníčku podle nejrůznějších diet,“ upozornil Michal Tůma z cestovní agentury Invia.cz. „Senioři by navíc měli volit lokality, které jsou dobře dostupné z letiště a nevyžadují dlouhou jízdu autobusem,“ dodal Tůma. Nabídka zájezdů speciálně určených pro seniory je široká a nechybí v ní ani takové destinace jako Kypr či Malta.

Publikováno: 20.02.2013