Zájem o First Minute zájezdy se zdvojnásobil, 30 % Čechů volí dovolenou v Řecku

Poptávka po nákupu dovolených na letní sezónu meziročně vzrostla o 110 %. Ukázaly to statistiky prodeje First Minute zájezdů u cestovní agentury Invia z období od 1. října do 31. prosince 2013. Češi s předstihem pořizují nejčastěji pobyty na řecké ostrovy, které tvoří 30 % z celkové poptávky. Nabídka prodeje zájezdů s výraznými slevami oproti katalogovým cenám potrvá do konce ledna.

Obliba destinací pro letní dovolenou zůstává u českých turistů obdobná jako v loňském roce. Na prvních třech místech v žebříčku nejoblíbenějších lokalit se dál drží Řecko, Turecko a Bulharsko. Dohromady tvoří tyto pobyty 58 % z letošní poptávky po First Minute zájezdech. Oproti loňsku však více než čtyřnásobně narostla poptávka po dovolené na Kypru a výrazně se zvýšil také zájem o zájezdy do Chorvatska a Španělska. Češi jsou za First Minute pobyty na letošní rok ochotni více utrácet. Průměrná cena pobytu na léto 2014 činí 14 212 Kč na osobu, což je o 812 Kč více než v loňském roce.

Češi se již naučili nakupovat dovolené v režimu First Minute. Svědčí o tom více než dvojnásobné zvýšení poptávky. Na včasném nákupu oceňují především to, že si mohou více vybírat z dostupných lokalit i variant ubytování,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel společnosti Invia, která je jedničkou českého trhu v oblasti prodeje zájezdů přes internet. „Tradičně nejoblíbenější je dovolená v Řecku. Prodej zájezdů do této destinace letos meziročně vzrostl o 128 %. Lidé totiž rádi objevují nová místa a málo se vrací do stejných lokalit. A Řecko turistům nabízí k objevování 15 ostrovů,“ doplnil Tůma.

Za popularitou nákupu zájezdu v režimu First Minute stojí vysoké slevy oproti katalogovým cenám pobytů. Zvýhodněné zájezdy na letní sezónu lze pořizovat tradičně až do konce března. Přitom nejlepší nabídky jsou k dispozici jen do 31. ledna, kdy se slevy pohybují v rozmezí od 15 % do 35 %. Při včasném nákupu dovolené mohou zákazníci navíc získat atraktivní bonusy například v podobě bezplatného pobytu pro děti, fakultativního výletu v destinaci či transferu na letiště zdarma.

Nárůst prodeje First Minute zájezdů letos podpořilo oslabení koruny. V návaznosti na zprávy o možném zdražování pobytů začali turisté ve větší míře pořizovat dovolené v předstihu, jichž se zvyšování cen netýká. Dovolené na léto 2014 tak pravděpodobně nebude možné pořídit levněji, a to ani s Last Minute slevou,“ vysvětlil Michal Tůma z cestovní agentury Invia. „Zákazníky motivujeme k nákupu také unikátní akcí s názvem Chytrá záloha 500 Kč. Klienti tak nemusí skládat vysoké částky za rezervaci pobytu, což je často od nákupu First Minute zájezdu odrazovalo,“ dodal Tůma s tím, že v kombinaci se službou Faktor 100, která chrání klienty při krachu cestovní kanceláře, představuje nákup zájezdu u Invia nejbezpečnější způsob pořízení dovolené na tuzemském trhu.

Nová akce s názvem Chytrá záloha 500 Kč umožňuje klientům cestovní agentury Invia rezervovat si First Minute pobyty za minimální částku 500 Kč. Jde o nejnižší zálohu na českém trhu a zákazníci mohou této nabídky využít až do 31. března 2014. Akce se vztahuje na všechny pobyty z nabídky více než 300 cestovních kanceláří s odjezdem od 1. května do 31. října 2014.

Publikováno: 06.01.2014