Michal Tůma: O jarních prázdninách 29 % turistů lyžuje. Na hory odjíždí hlavně rodiny, páry zase k moři

Češi si svou zimní dovolenou nejčastěji šetří na období jarních prázdnin. Školní volno se letos v jednotlivých městech střídá od 3. února do 16. března 2014. V těchto termínech je tak zvýšená poptávka po zájezdech všeho druhu. Turisté totiž mají velmi rozdílné představy o trávení jarních prázdnin, rodiny preferují dovolenou na horách a dvojice zase exotiku či poznávací zájezdy.

Autorem komentáře je Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.

Na jarní prázdniny spolu často vyráží více osob. Zatímco v létě spolu na dovolenou nejčastěji cestují dvě až tři osoby, o jarních prázdninách si turisté pořizují pobyty převážně pro tři až čtyři osoby. V tomto období totiž ve velké míře jezdí na dovolenou rodiny s dětmi, které využívají školního volna. Častěji také registrujeme zájem o pobyty pro početné skupiny. Na dovolenou totiž odjíždějí party studentů nebo se na ni domluví více rodin. V únoru a březnu však do zahraničí odjíždějí i páry, aby si zkrátily zimu.

Tři varianty jarních prázdnin

Češi jarní prázdniny nejraději tráví lyžováním, lyžařské pobyty v tomto termínu tvoří 29 % z celkového prodeje. Na lyže vyrážejí zejména rodiny s dětmi nebo skupiny přátel. Zvláště v letošní mírné zimě, kdy je na tuzemských horách málo sněhu, volí lyžaři zájezdy do zahraničních středisek. Letos jsme u cestovní agentury Invia zaznamenali největší zájem o dovolené v rakouských Alpách, které tvořily více než třetinu z  poptávky po lyžařských pobytech. Populární je zejména lyžování na ledovcích Kaprun či Hintertux.

Čas jarních prázdnin je rovněž charakteristický pro dovolenou ve vzdálených zemích. Podíl exotických zájezdů na aktuální poptávce tvoří 26 %. Měsíce na začátku roku totiž nabízejí ideální podmínky pro návštěvu exotiky. Lidé s oblibou na chvíli vystřídají tuzemskou zimu za vysoké teploty a možnost koupání v moři. Exotické zájezdy kvůli vyšší ceně a dlouhému letu vyhledávají spíše dvojice. Jde o mladé páry nebo manžele, kteří využívají volna od dítěte. Největší zájem je o pobyty na Kapverdských ostrovech, ve Spojených arabských emirátech či v Dominikánské republice. V pozdějších termínech jarních prázdnin lidé odlétají také do Egypta a na Kanárské ostrovy, v této době totiž v těchto místech teploty stoupají k 25 stupňům Celsia. Tyto destinace pak tvoří 28 % z prodaných zájezdů na období jarních prázdnin.

Třetí variantou jsou lidé, kteří míří za poznáváním památek a vyhledávají tak zejména pobyty do evropských metropolí. Do této kategorie spadají především páry a skupinky mladých lidí, kteří nemají jazykové bariéry. Nejčastěji cestují do velkých měst, jako jsou Paříž, Řím, Benátky, Malta, Londýn, Barcelona či Dublin. Zájem o poznávací pobyty registrujeme především v případě březnových termínů jarních prázdnin. V tomto období již bývá teplejší počasí, které je ideální pro objevování památek či procházky po promenádách. Zájem o poznávací zájezdy činí 17 % z celkové poptávky o jarních prázdninách.

Turisté si na jarní dovolenou vyhrazují v průměru 8 dní

Klienti cestovní agentury Invia volí na období jarních prázdnin pobyty s průměrnou délkou 8 dní. Preferují především zájezdy od soboty do soboty. Turisté si tak chtějí zajistit jeden den volna na aklimatizaci před návratem do zaměstnání či do školy. Výjimkou jsou zájezdy do vzdálených exotických zemí, kam nejčastěji vyrážejí na 10 až 11 dní. Lyžaři naopak často vyhledávají zkrácené pobyty na méně než 5 dní. To platí i pro turisty, kteří vyrážejí na poznávací pobyty. Zájem o kratší zájezdy v posledních letech narůstá. Nastupuje totiž trend, kdy lidé preferují místo jedné dlouhé dovolené více kratších pobytů, které rozloží do celého roku.

Češi s výběrem jarní dovolené otálejí

V souvislosti s jarními prázdninami je v závěru třeba upozornit na nešvar českých turistů, a to výběr dovolené těsně před odjezdem. Přestože letní dovolenou plánují běžně půl roku dopředu, pobyty na jarní prázdniny vyhledávají až v horizontu tří týdnů před termínem. Na toto období je však vysoká vyprodanost ubytovacích kapacit. V únoru a březnu totiž probíhají školní prázdniny i ve většině evropských zemí. Hotely v oblíbených lyžařských střediscích či přímořských letoviscích jsou z velké míry vyprodány už v prosinci. Lidé objednávající dovolenou na poslední chvíli se proto často musejí spokojit s pobytem, který plně neodpovídá jejich představám. Pokud máte na svou jarní dovolenou konkrétní požadavky, myslete v příští sezóně na výběr zájezdu včas. Třeba již na podzim.

Publikováno: 27.02.2014