Zájem o exotiku letos vzrostl o 66 %, Češi nejčastěji míří na Kapverdy

 

Čeští turisté si v letošním roce pořídili o 66 % více zájezdů do exotických destinací než ve stejném období loňského roku. Nejoblíbenější je dovolená na Kapverdských ostrovech, kterou volí 20 % turistů. Vyplývá to z aktuálních statistik cestovní agentury Invia. Češi letos investují do exotické dovolené v průměru 29 796 Kč na osobu, což je o 532 Kč méně než v loňském roce.

K nejvyhledávanějším cílům českých turistů v letošním zimním období patří Kapverdské ostrovy, Spojené arabské emiráty a Dominikánská republika. Tyto tři destinace tvoří 51 % procent prodaných exotických pobytů u cestovní agentury Invia. Největší meziroční příliv turistů je možné registrovat u Dominikánské republiky, kterou se letos rozhodlo navštívit o 92 % více lidí než loni.

Letos poprvé se staly Kapverdy nejoblíbenější destinací pro zimní dovolenou. Sesadili tak z prvního místa Spojené arabské emiráty. Přispělo k tomu navýšení počtu letů do této lokality. Pobyty na Kapverdských ostrovech navíc představují hned po Egyptě nejlevnější variantu pro strávení exotické dovolené. Průměrná cena prodaného zájezdu do této destinace letos činí 19 963 Kč na osobu,“sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je největším prodejcem dovolených přes internet na tuzemském trhu. „Egypt přestává být pro Čechy vnímán jako exotika. Lidé stále častěji vyhledávají vzdálenější země, jako například Zanzibar, Senegal či Mexiko,“ doplnil Tůma

Tuzemské cestovní kanceláře pro letošní sezónu zimních dovolených rozšířily letecké spoje do exotických zemí. Novinkou jsou například charterové lety do Senegalu. Po Novém roce pak startují charterové spoje na Mauritius, Maledivy a Srí Lanku. „Z Prahy se za exotickými pobyty létá přímými linkami nejčastěji do Spojených arabských emirátů. Vedle tradičních letovisek letadla s cestujícími zamíří i do vzdálenějších a exotičtějších míst, jakými jsou například Colombo na Srí Lance, senegalský Dakar nebo Maledivy. Nově je například plánováno otevření spojení do marocké Casablanky,“ uvedla Marika Janoušková, PR Specialista Letiště Praha.

Největší poptávka po exotických dovolených je tradičně na období vánočních svátků a Silvestra. Čeští turisté zároveň vyhledávají exotické pobyty v období jarních prázdnin, které budou probíhat od 3. února do 16. března 2014. Celosvětově je pak nejvyšší obsazenost hotelů v exotických destinacích od 21. ledna do 20. února, na tento termín připadají oslavy Nového čínského roku. Nedostupné jsou zvláště lokality v Indickém oceánu, a to Maledivy, Mauritius, Seychely či Thajsko. Dovolenou v těchto termínech je třeba plánovat s dostatečným předstihem a rezervovat volné kapacity.

Hlavní sezóna zimních exotických dovolených probíhá od podzimu do jara, tedy od října do dubna. Právě když je v Čechách chladno, tak daleké země lákají na teplé počasí, pláže a průzračné moře. Každoročně jsou vyprodané termíny v únoru a v první polovině března, protože v České republice probíhají školní jarní prázdniny. Podobně je tomu i v zemích západní Evropy, proto jsou ceny exotických pobytů na velmi vysoké úrovni,“ podotkla Kateřina Petříčková, tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Z analýz naší Asociace vyplývá, že vloni vycestovalo do exotických zemí okolo 145 000 českých občanů. Pro nastávající sezónu zájezdů do exotiky očekáváme podobný počet turistů jako v posledním období,“ doplnila Petříčková.

Publikováno: 27.11.2013