Invia letos prodala o 11 % pobytů více než loni, nejoblíbenější bylo Řecko, rostl zájem o Kypr

 

Cestovní agentura Invia v letní sezóně 2013 zaregistrovala meziroční nárůst prodeje pobytů o 11 %. Průměrná cena pobytů prodaných v období od 1. června do 30. září 2013 představovala 11 782 Kč na osobu, což je o 375 Kč více než loni. Nejoblíbenější destinací bylo tradičně Řecko. Z desítky nejpopulárnějších letovisek nejvíce vzrostla poptávka po dovolené na Kypru, a to o 115 %. Naopak zájem klesl o Turecko a Egypt.

Zákazníci cestovní agentury Invia nejčastěji z letních katalogů volili zájezdy do Řecka, které tvořily 26 % z celkového prodeje pobytů. Průměrná cena zájezdu do řeckých letovisek činila 13 340 Kč na osobu. Jde o nárůst o 805 Kč oproti loňskému roku. Letos došlo k výraznému nárůstu poptávky po dovolené na Kypru. Meziroční navýšení zájmu o dovolenou na tomto ostrově představovalo 115 %. Turisté do dovolené na Kypru investovali v průměru 15 179 Kč na osobu, což je nejvíce z deseti nejpopulárnějších destinací.

Z letošních výsledků je patrné, že česká ekonomika se dostává opět do kondice. Svědčí o tom jak celkový nárůst prodeje pobytů, tak i navýšení průměrné ceny prodaných zájezdů. Dokonce se nám letos v létě podařilo obsloužit miliontého klienta,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je jedničkou českého trhu v prodeji online zájezdů. „Tradičně registrujeme největší zájem o letecké pobyty na řeckých ostrovech. Turisté je volí kvůli dostupným cenám a krátké době letu. Navíc zde mohou vybírat z široké škály ubytování, od apartmánů po luxusní hotely,“ doplnil Tůma s tím, že prodej pobytů z letních katalogů pokračuje až do konce října.

Oproti loňské sezóně klesl v letošním roce zájem o dovolenou v Turecku, meziroční pokles však představoval pouze 3,5 %. Pokles je možné registrovat rovněž v případě Egypta. Zhoršená bezpečnostní situace zapříčinila snížení počtu prodaných zájezdů do této země o 23 %. Zároveň se meziročně snížila průměrná cena pobytů v egyptských letoviscích o 796 Kč, hodnota prodaných pobytů tak letos představovala 12 349 Kč.

Politická situace v Egyptě samozřejmě ovlivnila poptávku po této destinaci. Do výsledku prodeje však příliš nezasáhla, protože v létě není o Egypt velký zájem. Letos tvořil jen 5 % z celkové poptávky. Navíc situace v turistických resortech byla po celou dobu klidná a bezpečnost návštěvníků nebyla ohrožena,“ uvedl Michal Tůma z cestovní agentury Invia.„O Egypt je každoročně větší zájem v zimních měsících, kdy je zde příjemná teplota vzduchu i moře. Egypt totiž pro české turisty představuje nejdostupnější exotickou dovolenou,“ dodal Tůma.

Čeští turisté v letní sezóně 2013 nejčastěji trávili na své dovolené 8 dní. Podíl osmidenních pobytů tvořil 57 % celkového prodeje cestovní agentury Invia. Výrazně narost zájem o dovolenou v délce 16 či 17 dní, který se meziročně téměř ztrojnásobil. Dominoval pak prodej pobytových zájezdů, který tvořil 93 % z celkového prodeje dovolených u cestovní agentury Invia.

Publikováno: 08.10.2013