Cestování podle seriálu Hra o trůny: Po stopách štábu v Irsku, Chorvatsku či v Maroku

Praha, 8. října 2014

 

Hra o trůny je velkým fenoménem jak pro čtenáře, tak pro milovníky seriálových adaptací. Jednou z největších devíz, která přitahuje diváky po celém světě, jsou jedinečné kulisy a přírodní scenérie, které podtrhují unikátnost příběhu. Říše Západozemí je rozmanitá a nabízí vše od drsné ledové plochy za Zdí, přes nástrah plný Sever, mírné Řekotočí až po exotické Královo Přístaviště. Až se nechce věřit, že krásu těchto míst si můžete užít na vlastní kůži. Pokud si chcete ukrátit čekání na další sérii, vypravte se na podzim do míst natáčení seriálu Hra o trůny. Doporučujeme vám pět států, které vám umožní vychutnat si rozhodnost králů, krásu královen a sílu rytířů očima filmového štábu.

 

  1. Nezkrotné Irsko

Vybavujete si úvodních 15 minut seriálu, kdy Eddard Stark stíná hlavu dezertérovi ze Zdi? První z velkých scenérií na sebe nenechala čekat. Obrovská plocha národního parku Tollymore Forest Park nabízí divákům první seznámení s rozmanitým Irskem. Pěší turistika či síť cyklostezek sem každoročně láká mnohé dobrodruhy. Pokud byste si potřebovali odpočinout, je možné zajít na prohlídku do hradu Ward, čili Zimohradu, tisíciletého sídla rodů Starků, kteří vládli území Severu rozkládajícímu se od Šíje až po Zeď. Další možností v Irsku je viktoriánské přímořské letovisko Newcastle, v jehož okolí se natáčely scény z Řekotočí. „Pro milovníky moderního umění je irské město Newcastle jedinečným zážitkem díky více než kilometr dlouhé promenádě kolem pobřeží. Podél celé promenády se nachází množství soch a elegantních lávek přes řeku Shimna. Z města je to jen kousek k hoře Mourne, která umožňuje všechny druhy outdoorového vyžití,“ doporučuje Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia a dodává, že milovníky golfu zaujme centrum Royal County Down Golf Club. To totiž vyhrálo v časopise Planet Golf titul „Nejlepší golfové hřiště na území mimo USA“.

 

Tipy na dovolenou:

The Kildare Hotel, Spa & Country Club – Golf*****, 4 dny, snídaně, vlastní doprava, 12 390 Kč, více zde 

Nepoznaná krása Severního Irska, 6 dní, snídaně, letecky, 19 571 Kč, více zde

 

  1. Ledový Island

Návětrné krajiny kolem Zdi a ledové pláně hluboko za ní. Je jen málo míst na planetě, kde byste mohli hledat podobnou krajinu. Filmaři si proto zcela jednoznačně vybrali národní park Vatnajökull, dominantu Islandu. Sídlo noční hlídky se nachází na největším ledovci Evropy jménem Svínafellsjökull. Okolí ledovce skýtá velký prostor pro aktivní dovolenou. Ledovec samotný však vyžaduje zkušenosti s horolezectvím a dobrou fyzickou kondici, jelikož počasí se zde může během pár minut radikálně změnit. Celý národní park Vatnajökull zabírá více než desetinu plochy ostrova. V rámci národního parku můžete obdivovat kromě ledovců samotných také četné jeskyně a vodopády, případně hustou síť naučných stezek. Je také častým výletním cílem pro místní, právě díky možnosti horolezectví pro různé úrovně zdatnosti. Park se nachází asi 250 km od hlavního města, Reykjavíku. Další seriálovou oblastí na Islandu, tentokrát náhorními plošinami, na kterých se pohyboval Mance Nájezdník se svými bojovníky, je okolí jezera Mývatn. Natáčení v těchto oblastech mohlo probíhat pouze v letních měsících, protože ráz a divokost krajiny nepřeje filmařům jindy než v turistické sezóně.

 

 

Tipy na dovolenou:

Islandská mozaika, 5 dní, snídaně, letecky, 29 990 Kč, více zde

Nejkrásnější Trek Na Islandu, 7 dní, bez stravy, letecky, 26 784 Kč, více zde

 

  1. Překvapující Chorvatsko

Chorvatsko je typickým turistickým cílem Evropanů. Příhodná poloha a srovnatelné ceny jsou hlavními důvody, proč se tisíce Čechů každoročně vydávají na cestu do této slunné země. Chorvatsko si ale můžete užít i očima filmového štábu. Filmové Královo Přístaviště využívá dokonalých kulis města Dubrovnik. Městské kamenné hradby a slunné pobřeží byli hlavními důvody, proč se celý štáb vydal do Dalmácie. Právě sem zapadá scenérie hlavního města Sedmi království a sídla rodu Lannisterů v čele s Železným trůnem. Středověké hradby v perfektním stavu dodávají Hře o trůny autentickou atmosféru, čemuž napomáhají i četné architektonické prvky. Jistě si pamatujete na zoufalou Daenerys, která touží po záchraně svých draků z věže Lovrjenac. V okolí věže samotné je mnoho dalších míst, která jistě bedlivý divák rozezná bez větší námahy. „Do samotného areálu je možné se dostat díky organizovaným prohlídkám. Jen se ujistěte, že si je zarezervujete brzy, jelikož o věž a nejbližší okolí je od dob natáčení enormní zájem,“ připomíná Michal Tůma z cestovní agentury Invia, která i na podzimní období nabízí přes 50 tisíc pobytů do chorvatských letovisek. Třináct kilometrů od Dubrovniku se pak nachází arboretum Trsteno, ve kterém se odehrála nejedna rozprava mezi Sansou Stark a Margaery Tyrell. Další destinací je ostrov Lokrum, který znázornil v seriálu tajemné město Qarth. Ostrov nabízí jednak trochu stínu díky hustému lesu, jednak prvotřídní pláže. Pokud máte chuť na výlet, vydejte se na sever do Splitu, v jehož okolí se odehrávala většina památných bitev v seriálu.

 

 

Tipy na dovolenou:

Dubrovnik Palace: hotel*****, 8 dní, snídaně, vlastní doprava, 17 035 Kč, více zde

Radisson Blu Resort Spa Dubrovnik: hotel*****, snídaně, 6 dní, vlastní doprava, 13 290 Kč, více zde

 

  1. Dramatické Maroko

 

Astapor, tedy město v Zálivu otrokářů. Právě zde Daenerys Targaryen vykoupila otrockou armádu – takzvané Neposkvrněné -  za jednoho ze svých draků. Ten pak vychrlil oheň přímo do tváře zlého uzurpátora. Tato scéna se stala mezi fanoušky seriálu kultovní, pro ni filmaři potřebovali místo, které by bylo hodné tohoto dramatu. Jako kulisa jim posloužilo marocké pobřežní město Essaouira, které se dříve nazývalo Mogador, což znamená malá tvrz obklopená zdmi. Právě mohutné pískovcové hradby, tajemné pobřeží a dramatické útesy s křikem racků vykouzlily tu správnou napjatou atmosféru. V reálu je však městečko Essaouira zcela odlišné, jde o nejklidnější, nejpříjemnější a prý i nejkrásnější místo, které můžete v Maroku navštívit. Fanoušci umění zde zase v četných úzkých uličkách mohou obdivovat útulné galerie a obchůdky, ve kterých naleznou především suvenýry ze dřeva a výrobky hrnčířů. Zájemci si mohou svůj artefakt sami vytvořit v řezbářské dílně. Na milovníky vodních sportů zde pak spolehlivě čekají vlny. Essaouira má totiž přezdívku Větrné město Afriky, takže je vyhledáváno zejména pro windsurfing.

 

Tipy na dovolenou:

Starobylá královská města Maroka: 8 dní, letecky, 19 990 Kč, více zde

Velkolepá města: 9 dní, polopenze, letecky, 11  990 Kč, více zde

 

 

  1. Maurské Španělsko

 

Letos se štáb seriálu Hra o trůny přemístil i do Španělska. Část scén z páté série se totiž bude odehrávat v metropoli Andalusie Seville a v městečku Osuna.Tato místa se díky práci filmařů přemění v království Dorne. Postavy ze seriálu se budou údajně procházet po prostorách univerzity v Osuně nebo v býčí aréně. V Seville se pak bude natáčení odehrávat zejména v královském paláci Alcázar, který se stane sídlem rodu Martellů. Tento palác je charakteristickou ukázkou maurské architektury a spolu s katedrálou a Indickými archívy je zapsán ve světovém dědictví UNESCO. Sevilla je vyhledávaným cílem turistů zejména pro svou jedinečnou a tradiční atmosféru. Místní lidé říkají, že se v tomto městě zastavil čas, že zde poznáte to pravé Španělsko, nezměněné vlivem moderní doby. Právě v Seville zažijete to správné napětí při býčích zápasech a zůstanete okouzleni při sledování vášnivého flamenga. „Právě podzim je k návštěvě Andalusie ideální. Přes letní měsíce je totiž v Seville téměř k nevydržení, v tamních ulicích teplota stoupá k 50 stupňům Celsia. Na podzim si však můžete bez problémů vychutnat prohlídku místních památek a poté zajet na pobřeží a vykoupat se ve stále vyhřátém moři,“ uzavřel Michal Tůma z cestovní agentury Invia.

 

Tipy na dovolenou:

Playa Almunecar Spa 55+: hotel****, 8 dní, polopenze, letecky, 13 490 Kč, více zde

ANDALUSIE – maurská perla ve španělské koruně: 8 dní, polopenze, letecky, 29 990 Kč, více zde

Publikováno: 08.10.2014