Prodej first minute zájezdů právě vrcholí. Češi hledají nové destinace na léto, třeba Albánii

(TISKOVÁ ZPRÁVA 29. 1. 2015) Češi  aktuálně  ve  zvýšené  míře  pořizují  pobyty  v režimu  first  minute.  Mají  tak  garantovanou výhodnou  cenu  dovolené,  která  je výrazně  nižší  než běžné katalogové  ceny.  Vůbec  nejvyšší zájem o nákup first minute pobytů lze očekávat právě nyní v posledních lednových dnech, kdy končí vlna nejvyšších slev.  

Autorem  komentáře  je  Michal  Tůma,  marketingový  ředitel  cestovní  agentury  Invia, která je největším on-line prodejcem zájezdů na českém trhu.

Trend zvýšeného zájmu o nákup dovolených v předstihu registrujeme již několikátým rokem. Lidé již přestávají spoléhat na výhodné ceny last minute nabídek a raději si rezervují svou letní dovolenou s velkým časovým předstihem. Mají tak nejen garantovanou cenu, ale mohou si i lépe vybírat lokalitu či typ ubytování. Zprávy o oslabující koruně a možném zdražování dovolených letos tento trend ještě podpořily. Na konci ledna navíc končí možnost nákupu first minute pobytů s nejvyššími slevami. Ze zkušeností víme, že se cestovatelé budou až do poslední chvíle rozhodovat, a svůj nákup uskuteční právě nyní v posledních lednových dnech.

U Čechů posiluje obliba tradičních destinací, ale hledají i nové cíle

Aktuálně registrujeme mezi českými turisty vyšší ochotu utrácet za letní dovolenou. Průměrná cena prodaného  first  minute  pobytu  meziročně  vzrostla  o 1 066  Kč,  a  to  na  13 821  Kč  na  osobu. Zaznamenáváme pokles zájmu o levnější pobyty do Bulharska, které letos pro svou dovolenou volí 9 % zákazníků cestovní agentury Invia. Naopak stále vzrůstá  zájem o tradiční letní lokality jako je Řecko a Chorvatsko. Pobyty na řeckých ostrovech jsou stále nejpopulárnější a v letošním roce jim dává přednost 29 % klientů Invia. Pro svůj letní odpočinek turisté tradičně preferují vysoký komfort a nejraději vybírají letecké zájezdy, hotely s vysokou kvalitou ubytování a stravu typu all inclusive. V rámci  letošní  poptávky  po  first  minute zájezdech však  registrujeme  stále  větší  zájem  Čechů o netradiční dovolenou. Turisté se zajímají o vzdálené destinace, jde zejména o státy Střední a Jižní Ameriky.  Čeští  cestovatelé tak  letos  míří  například  do  Brazílie,  Bolívie,  Peru  nebo  na  Kubu. Vyhledávají však i nové turistické lokality v bližších zemích, jako je Arménie či Makedonie. A na oblibě stoupá především dovolená v albánských přímořských letoviscích.  

V předstihu kupují zájezdy hlavně rodiny

Průměrný počet osob na smlouvu potvrzuje, že o dovolené v režimu first minute mají zájem zejména rodiny s dětmi. V předstihu jsou totiž objednávány především zájezdy pro tři až čtyři osoby. Právě na rodiny cílí i mnohé zvýhodněné nabídky, jako jsou bezplatné pobyty pro děti nebo výlety v destinaci zdarma. Při cestování s dětmi je navíc potřeba vše předem naplánovat a zajistit si ubytování v hotelu,který pro  ně  nabízí  vhodné  prostředí  a  zábavné  aktivity.  Rodiče  se tedy  nemohou  spolehnout  na nabídku last minute zájezdů. Pro rodiny však často bývá finančně náročné složit zálohu na pobyt i půl roku před odjezdem. Proto cestovní agentura Invia nabízí svým klientům akci Chytrá záloha, kdy lze pobyt rezervovat  za  částky  již  od  500  Kč.  Nákup  zájezdu  v režimu  first  minute  tak pro  turisty představuje bezpečnou a výhodnou cestu, jak pořídit letní dovolenou.  

Nejoblíbenější destinace pro nákup dovolené v režimu first minute (FM)

Destinace Podíl na prodeji FM léto 2015  Průměrná cena na osobu 2015  Podíl na prodeji FM léto 2014   Průměrná cena na osobu 2014
Řecko  29 % 14 840 Kč  26 %  14 110 Kč 
Turecko  16 % 17 145 Kč  16 %  15 826 Kč 
Bulharsko 9 %  13 031 Kč  10 %  13 074 Kč 
Chorvatsko 8 %  8 249 Kč  7 %  7 200 Kč 
Itálie 7 %  8 919 Kč  7 %  7 811 Kč 
Tunisko 6 % 14 562 Kč  6 %  14 633 Kč 
Španělsko 5 %  15 886 Kč 6 % 13 752 Kč
Egypt 5 % 17 068 Kč 3 %  16 314 Kč 

Zdroj: Statistiky Invia

Publikováno: 29.01.2015