Zájem o zájezdy do SAE se téměř zdvojnásobil, dovolená průměrně zlevnila o 1 228 Kč

(TISKOVÁ ZPRÁVA 11. 5. 2015) Výlet do Dubaje nebo jiného letoviska ve Spojených arabských emirátech (SAE) přestal být pro Čechy nedostupným luxusem. Z nejnovějších statistik cestovní agentury Invia vyplývá, že se prodej dovolených v této exotické zemi meziročně zvýšil o 93 %. Důvodem je zejména nižší cena zájezdů. Loni Emiráty zrušily vízovou povinnost a z Prahy začalo do země létat více pravidelných spojů. Je snadné zajistit si last minute pobyt, a proto tam lidé stále častěji jezdí i na prodloužené víkendy.

Nejoblíbenější destinací v rámci Spojených arabských emirátů i letos zůstává Dubaj. Právě do této lokality zájezdy zlevnily nejvíce. „Turisté oproti loňskému roku ušetří 3 590 korun. Cena se snižovala i u dalších zájezdů do SAE, průměrně šlo o 1 228 korun,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je největším prodejcem dovolených přes internet na tuzemském trhu. „Průměrná cena dovolené v Emirátech byla v loňském roce 25 986 Kč, letos lidé zaplatí jen 24 758 Kč. Pokračuje tak trend snižování cen dovolených v arabských letoviscích,“ dodal Tůma. Turisté také profitují z konkurenčního boje mezi cestovními kancelářemi, který má za následek další pokles cen.

Ke snížení cen přispělo zrušení vízové povinnosti, ke kterému došlo v březnu loňského roku. Lidé tak ušetřili od 1 690 Kč do 1 990 Kč. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur však mělo na zvýšení turistického ruchu větší vliv lepší letecké spojení. Z Prahy do Dubaje také začaly létat nízkonákladové spoje společnosti Fly Dubaj. „Tyto levnější letenky využívají ve své nabídce i cestovní kanceláře, které ve srovnání s předchozími roky nabízejí nižší ceny. Dříve byly Spojené arabské emiráty považovány za luxusní destinaci, nyní se stávají alternativou k Egyptu,“ uvedla Kateřina Petříčková, tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Počet českých turistů, kteří vyjedou v zimní sezóně 2014/2015 do Spojených arabských emirátů na dovolenou by měl přesáhnout hranici 40 000 osob,“ dodala Petříčková.

Z letiště Václava Havla Praha nyní létá do Dubaje až 18 spojů týdně. Dříve bylo na trase jen 10 linek. „V roce 2014, kdy byla zrušena vízová povinnost, počet cestujících vzrostl oproti předchozímu roku o 26 %, v porovnání s rokem 2012 to bylo dokonce o 33 %,“ popsala Marika Janoušková z Letiště Václava Havla Praha.

Podle údajů asociace Češi nejraději navštěvují Dubaj a dále též hlavní město Abu Dhabi. „Emiráty nabízejí bohatou exotickou podívanou na okolní pouštní krajinu, velkolepé stavby a projekty moderní architektury, které nemají ve světě obdoby. Rozhodně stojí za vidění velkolepost hotelů a zářící nákupní centra, která ukazují neuvěřitelné investice bohatých šejků,“ popsala Petříčková. Díky zrušení víz turisté do země létají i na kratší dobu. Výjimkou nejsou ani prodloužené víkendy, které lidé využívají k rekreaci a nakupování.

Lidé se začali vydávat i do dříve méně navštěvovaných lokalit. Největší nárůst zájmu zaznamenalo město Fujairah, jako cílovou lokalitu si ji zvolilo o 5 % více cestovatelů než loni. Čechy tam láká zejména koupání v Ománském zálivu a výlet do blízké nejstarší a stále funkční mešity na Arabském poloostrově. Vzrostl zájem i o Ras Al Khaimah, Ajman a Abu Dhabi. Naopak letoviska Umn Al Quwain a Sharjah zatím čeští turisté ještě příliš neobjevili. Důvodem je také skutečnost, že není dostupné přímé letecké spojení mezi Českou republikou a těmito letovisky. Turisté se proto mezi Dubají a ostatními místy musejí přepravovat autobusem.

 

Prodej zájezdů do Spojených arabských emirátů

Destinace Podíl na prodeji leden-březen 2015 Podíl na prodeji leden-březen 2014
Dubaj 40 % 49 %
Ras Al Khaimah 32 % 30 %
Fujairah 9 % 2 %
Ajman 7 % 5 %
Abu Dhabi 5 % 3 %

Zdroj: Statistiky Invia

 

Průměrná cena zájezdů do Spojených arabských emirátů

Destinace Průměrná cena leden-březen 2015 Průměrná cena leden-březen 2014
Dubaj 22 217 Kč 25 807 Kč
Ras Al Khaimah 27 667 Kč 27 077 Kč
Fujairah 26 133 Kč 24 237 Kč
Ajman 26 057 Kč 22 672 Kč
Abu Dhabi 25 068 Kč 27 651 Kč

Zdroj: Statistiky Invia

 

Publikováno: 11.05.2015