Zájem o dovolenou v Egyptě neklesá, Češi nemají strach cestovat

I přes komplikovanou politickou situaci, která v řadě zemí momentálně panuje, se Češi cestovat nebojí. Ve srovnání s loňským listopadem poptávka po zájezdech do Egypta překvapivě neklesla. Egyptská letoviska řada lidí volí v zimních měsících kvůli dobrému poměru ceny a kvality. Aktuálně je možné získat luxusní dovolenou za méně než 10 tisíc korun na osobu.

Autorem komentáře je Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je největším on-line prodejcem zájezdů na českém trhu.

Přestože jsme každodenně zahlcováni zprávami o strachu Evropanů z cestování, a to zejména do arabských zemí, statistiky tyto informace nepotvrzují. Překvapivě se ukázalo, že jsme v uplynulém měsíci nezaznamenali ze strany zákazníků menší zájem například o cesty do Egypta. Letos v listopadu si zájezd do Egypta u cestovní agentury Invia objednalo 787 zákazníků, což je jen o dva méně než v loňském roce.

Turisté se Egypta nevzdají. Je levný a blízko

Egypt nyní představuje nejdostupnější destinaci s možností koupání ve vyhřátém moři, a to jak z finančního hlediska, tak z pohledu snadné dopravy. Lidé se tak mohou zajet ohřát a opálit za ceny nesrovnatelně nižší, než jsou ceny zájezdů do jiných exotických destinací. Pobyt ve čtyřhvězdičkovém hotelu s all inclusive pořídí za necelých 9 000 Kč. V průměru pak podle statistik cestovní agentury Invia utráceli čeští turisté v listopadu za dovolenou v Egyptě 15 287 Kč za osobu, což je o 261 Kč méně než loni.

Turisté se při cestě do Egypta bezpečnostní situace neobávají. Cestovatelé se shodují, že oblíbená letoviska Hurghada a Marsa Alam jsou dostatečně vzdálená od Sinaje, a navíc v nich panuje naprostý klid. Nenechají se tak odradit od zážitků ze zimní dovolené.

Čechy v zimě lákají Kanárské ostrovy i Dubaj

V zimních měsících se Češi mimo Egypta zajímají i o další exotické destinace. Populární jsou dovolené na Kanárských ostrovech. Na některé termíny dokonce poptávka převyšuje nabídku a kapacity jsou již vyprodané. Oblíbené jsou i pobyty na Kapverdských ostrovech nebo ve Spojených arabských emirátech. Dubaj si Češi oblíbili i pro kratší dovolené na prodloužený víkend, odpočinek na pláži spojují s atraktivními nákupy. Egypt však stále zůstává na špici popularity díky výrazně nižším cenám.

Lidé chtějí cestovat, zájem o sváteční pobyty roste

V tuto chvíli lidé navíc zvažují své vánoční a silvestrovské plány. Ale ani v tomto případě se nenechávají od cestování odstrašit. Zájem o zájezdy na Silvestra totiž letos vzrostl o 22 % oproti loňsku. Poptávka po pobytech přes Štědrý den dokonce narostla ještě strměji, a to o 33 %, jak ukazují statistiky cestovní agentury Invia. Lidé se tak stále častěji nechtějí držet doma, ale beze strachu prožít svátky netradičně a načerpat sílu do nového roku.

Statistická data nám tak jen potvrzují to, s čím se v posledních dnech neustále setkáváme ze strany našich přátel, blízkých, ale i z příběhů neznámých osob. A to s obrovskou chutí do života, prožívání nových zážitků a objevování nového a nepoznaného. 

Publikováno: 07.12.2015